Vasluienii vor vinde lână în Uniunea Europeană
Dimensiune font:
Zootehniştii din judeţ au anunţat că există ţări comunitare care doresc să importe lână * vestea a venit foarte bine pentru crescătorii de oi, care ani de zile au aruncat lâna, în lipsa cumpărătorilor * doar bătrânele de prin lumea satului au mai împletit şosete şi mănuşi * situaţia însă pare să se schimbe, fiindcă există interes pentru acest produs * la Botoşani, spre exemplu, se va construi o fabrică de procesare a lânii pentru sectorul de construcţii
După ce ani de zile vasluienii nu au avut ce face cu lâna şi au aruncat-o, acum străinii sunt interesaţi de acest produs. Vor avea însă şanse să trimită la export cei care se unesc şi strâng cantităţi mari. „A început să fie cerută nu doar carnea de miel şi berbecuţ, ci şi lâna. Au început să apară cerinţe în acest sens din Belgia şi Germania pentru industria uşoară din aceste ţări. Din păcate, nu suntem organizaţi pentru ofertare nici la calitate, nici la cantitate. Crescătorii trebuie să ştie că se va căuta lâna albă, care trebuie păstrată”, a spus Attila Mikloş, director la Oficiul de Ameliorare şi Reproducere în Zootehnie. Oierii trebuie însă să se organizeze şi să-şi caute singuri piaţă de desfacere.
Asociaţia crescătorilor de ovine există doar pe hârtie
În zona Vasluiului, crescătorii s-au unit, au făcut asociaţie, dar nu este lucrativă. Ar putea lua exemplu de la cei de pe Valea Prutului, care lucrează intens cu asociaţii similare din străinătate. „Ei trebuie să fie pragmatici, să-şi găsească pieţe de desfacere. Să ia contacte cu alte asociaţii, cu diferite ţări. Spre exemplu, cei din Fălciu, de pe Valea Prutului care au contacte cu Ungaria, cu vânzări şi cumpărări de animale de prăsilă”, a mai spus Mikloş. În stânele din judeţul sunt peste 250.000 de oi.
La Botoşani s-a găsit o altă soluţie şi se va construi o fabrică de procesare a lânii pentru sectorul de construcţii. „În ţările dezvoltate economic, lâna este folosită la izolarea termică a clădirilor. Noi avem materia primă, lâna, dar o aruncăm pentru că nu avem ce să facem cu ea, nu avem o unitate de procesare”, a declarat Ionică Nechifor, directorul Staţiunii de Cercetare a Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi. Proiectul ar putea fi demarat în acest an.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau