Cum comentează presa internațională retragerea președintelui Iohannis din cursa pentru șefia NATO
Dimensiune font:
Președintele României, Klaus Iohannis, s-a retras joi din cursa pentru conducerea NATO, deschizând calea premierului olandez Mark Rutte pentru a deveni următorul secretar general al alianței militare transatlantice.
Toți ceilalți membri NATO îl susținuseră deja pe Rutte, un aliat ferm al Ucrainei și un critic deschis al președintelui rus Vladimir Putin, pentru a-i lua locul lui Jens Stoltenberg, care se retrage anul acesta după un deceniu de mandat.
Cu războiul din Ucraina la ușa NATO și cu națiunile europene îngrijorate de posibila revenire la Casa Albă a lui Donald Trump, critic la adresa NATO, membrii alianței au ajuns la concluzia că Rutte, cu o experiență foarte mare, era cea mai bună persoană pentru acest post.
În timp ce Iohanis își anunta decizia, Consiliul Suprem de Apărare a României a declarat că va dona Ucrainei unul dintre cele două sisteme Patriot operaționale ale țării, răspunzând astfel solicitărilor adresate de Kiev aliaților săi pentru mai multă asistență în domeniul apărării aeriene.
Iohannis, al cărui al doilea mandat de președinte al României se încheie anul acesta, a declarat în repetate rânduri că statele est-europene au nevoie de o mai bună reprezentare în rolurile de conducere euro-atlantice.
România, membră atât a NATO, cât și a Uniunii Europene, a crescut cheltuielile pentru apărare la 2,5% din produsul intern brut ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.
Iohannis a intrat târziu în cursă
Președintele României, Iohannis, ș-a inscris în cursă într-o etapă târzie. Când și-a declarat candidatura în martie, două treimi din toți aliații NATO se poziționaseră deja de partea lui Rutte. De-a lungul celor trei luni de cursă, Iohannis a reușit să obțină un singur vot dintre cei 32 de aliați - cel al premierului ungar Viktor Orbán, care și-a folosit votul pentru a câștiga influență și a asigura excluderea Ungariei din sarcinile și finanțarea NATO pentru Ucraina.
Selecția lui Rutte urmează, de asemenea, unui proces îndelungat în urma căruia mandatul lui Stoltenberg a fost prelungit de patru ori.
România a anunțat joi că președintele Klaus Iohannis se retrage din cursa pentru șefia NATO, iar Bucureștiul îl susține pe premierul olandez Mark Rutte pentru funcția supremă a alianței de apărare.
"Președintele României a informat... aliații NATO că își retrage candidatura pentru funcția de secretar general al organizației", a anunțat cancelaria prezidenială după o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, adăugând că România îl susține acum pe Rutte.
"Președintele Klaus Iohannis a cerut membrilor Consiliului să se pronunțe asupra candidaturii lui Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO, iar aceștia s-au declarat în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez."
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau