Iohannis asigură că nicio dronă rusească nu a lovit România. „Am verificat absolut tot şi pot să liniştesc populaţia
Dimensiune font:
„Nu a existat nicio piesă şi nicio dronă, şi nicio altă parte a unui dispozitiv care a ajuns în România”, a declarat marți, 5 septembrie, preşedintele Klaus Iohannis, după ce Ucraina a insistat că are dovezi că țara noastră a fost lovită de drone rusești în atacul asupra portului Ismail de la Dunăre.
Potrivit lui Iohannis, în această situaţie a fost verificat „tot”.
„Noi avem control total asupra spaţiului nostru naţional. Am verificat absolut tot şi pot să liniştesc populaţia. Nu a existat nimic ce a ajuns în România. Însă, da, suntem îngrijoraţi, fiindcă aceste atacuri au loc la o distanţă foarte mică de graniţa românească”, a declarat președintele la Cincu, la o conferință de presă comună cu premierul luxemburghez Xavier Bettel.
Șeful statului a mai spus că a fost informat de ministrul apărării privind astfel de atacuri.
„Am avut chiar astăzi atacuri, mi-a spus domnul ministru al apărării, care au fost verificate la 800 de metri de graniţa noastră, deci foarte, foarte aproape. Suntem însă alerţi şi suntem în cadrul NATO foarte bine apăraţi”, a mai spus Iohannis, care a punctat că România beneficiază de garanţii de securitate „extrem de puternice”.
Întrebat despre riscul ca o dronă rusească să cadă pe teritoriul României, Iohannis a spus că ştie exact cine, când şi ce trebuie să facă dacă pică ceva pe teritoriul NATO.
Autoritățile române au infirmat afirmațiile Ucrainei
Luni dimineață, 4 septembrie, purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe Oleg Nikolenko a afirmat, într-un mesaj publicat pe Facebook, că drone lansate de Rusia duminică noapte, în zona portului Ismail de la Dunăre au căzut și au explodat pe teritoriul României, stat membru NATO.
Câteva ore mai târziu, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a insistat că Ucraina deține probe fotografice care arată că teritoriul României a fost lovit de drone.
„Avem dovezi fotografice că ceva a căzut acolo. Suntem gata să le împărtășim, dar concluziile finale vor fi trase de autoritățile române, care apoi nu trebuie doar să tragă concluzii, ci și să spună ce vor face mai departe”, a declarat Kuleba.
România, prin intermediul a două ministere, cel al Apărării Naționale și al Afacerilor Externe, au respins „în mod categoric informaţiile” Ucrainei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau