Scenariul prin care Mihai Chirica ar putea fi demis, dar ar putea fi reales imediat în funcție!
Dimensiune font:
Mihai Chirica, primarul în funcție al municipiului Iași, a reușit să câștige un nou mandat după alegerile locale care au avut loc duminică, 9 iunie 2024. Contracandidatul său principal, Marius Bodea, cel care a obținut cu aproximativ 10.000 de voturi mai puțin decât Mihai Chirica, voturi cu care s-a situate pe a doua poziție în preferințele votanților, nu are de gând să renunțe prea curând la luptă. Acesta a pus la cale un plan greu de pus în practică, dorind, în principiu, să organizeze un referendum pentru demiterea primarului Mihai Chirica, imediat după ce va începe noul mandat.
Pentru a realiza acest lucru, Marius Bodea are nevoie de semnătura a 25% dintre cetățenii cu drept de vot din municipiul Iași. „Un astfel de referendum se poate organiza, este o chestiune care se află în lege. Tot timpul, Legea Administrației Publice și mai nou Codul Administrativ a prevăzut și prevede posibilitatea ca într-o comunitate cum este municipiul Iași să organizeze referendum pentru demiterea primarului. Este o prevedere legală, au mai fost în țară astfel de demersuri, ele sunt extrem de complicate pentru că trebuie ca 25% dintre ieșenii cu drept de vot să semneze acest demers. După acest pas, lista de depune la Prefectul județului, se numără, se validează și prefectul este obligat să declanșeze referendumul. Acesta are o întrebare simplă, dacă cetățenii sunt de acord cu demiterea actualului primar. Ieșenii sunt chemați să decidă și sunt ferm convins că dacă reușim să strângem acele semnături, primarul Iașului poate să plece imediat acasă după ce-și preia mandatul, să redăm orașul ieșenilor, să scăpăm de corupție și incompetență”, a declarat Marius Bodea.
Mihai Chirica: „În democrație, aleșii locali se aleg la vot. Nu pot fi demiși prin referendum, nu există noțiunea aceasta… Ceea ce face dumnealui acum face diferența între un primar ales de cetățeni și un politruc care a trăit numai în Parlament, pe banii statului, care nu poate să facă mai mult de atât”
„E foarte simplu de văzut că domnul fost candidat Marius Bodea suferă foarte mult din cauza eșecului. Nu știe să privescă lucrurile cu realism și încearcă să atragă atenția. Ceea ce s-a remarcat este că domnul Bodea a avut o campanie urâtă, plină de trivialități, un caracter mărunt din punctul meu de vedere, care nu trebuie să mai atragă atenția nimănui. Ceea ce face dumnealui acum face diferența între un primar ales de cetățeni și un politruc care a trăit numai în Parlament, pe banii statului, care nu poate să facă mai mult de atât. Organizarea unui referendum se face în condițiile în care se urmărește obținerea unor anumite decizii ale populației, care se pot materializa într-o hotărâre de Consiliu Local, cum ar fi un referendum care să decidă dacă un anumit tip de vehicul să intre sau nu în oraș. Aleșii locali se aleg, în democrație, la vot. Nu pot fi demiși prin referendum, nu există noțiunea aceasta. Astfel, nu știu despre ce vorbește domnul Bodea. Am mai auzit textul cu legitimitatea și la sfârșitul anului 2020. Este curios că despre legitimitate vorbesc pierzătorii. Probabil dumnealui nu a văzut că a fost votat cu aprope 10.000 de voturi mai puțin ca mine. Totuși, vorbește de legitimitate. Acele 10.000 de voturi în plus nu îi dau dreptul de a vorbi despre legitimitate. Legitimitatea este, în democrație, cea dată prin exprimarea liberă, în cabina de vot”, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.
Ce se va întâmpla dacă Mihai Chirica va fi demis printr-un referendum
Dacă demersul propus de Marius Bodea va reuși și Mihai Chirica va fi înlăturat din funcția de primar în urma unui referendum, asta nu înseamnă că povestea se încheie pentru actualul primar al Iașului. Acesta va avea dreptul să candideze, din nou, pentru un nou mandat, la alegerile care vor fi organizate.
„S-a demonstrat în cifre că sunt singurul candidat care putea să-l bată pe Mihai Chirica. Doar 11% dintre ieșenii cu drept de vot l-au votat pe Mihai Chirica, asta nu este o reprezentare solidă în comunitate. Rezultatul este acesta, eu nu îl contrazic. Dacă comunitatea va decide să îl demită, îl vom demite. După demiterea primarului se organizează alegeri. Dacă toate partidele politice care au avut candidați la aceste alegeri și au fost oneste în demersul lor de a-l înlătura pe Mihai Chirica se așează la masă, ne adumăm toți, putem să-l demitem și apoi ieșenii să aleagă, fără să mai fie păcăliți, pe candidatul cu cele mai mari șanse. Mihai Chirica are dreptul să candideze după ce a fost demis, dar sunt ferm convins că atâta timp cât 70% dintre ieșeni nu l-au mai vrut, căci acesta este rezultatul alegerilor, s-a înțeles ce înseamnă votul util. Ieșenii s-au luat după cei plătiți de Mihai Chirica să rupă voturi de la mine și au fost păcăliți. Ieșenii și-au dat seama iar reacția furibundă pe care am văzut-o la votanții altor candidați mi-a dat de înțeles că s-au trezit”, a mai spus Marius Bodea. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau