A început Carnavalul de la Veneția
Dimensiune font:
Începând de pe 12 februarie și până pe 1 martie, veneția este gazda celebrului carnaval, care în acest an are drept team „Aminteşte-ţi viitorul”. Organizatorii au anunțat principalul element de noutate adus de ediţia de anul acesta: integrarea elementelor de realitate virtuală şi multimedia în paradele şi manifestările tradiţionale.
Schimbare explicată nu doar de dorinţa de a aduce carnavalul în modernitate, ci şi pentru a asigura respectarea regulilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19, în special evitarea aglomeraţiei.
De altfel, o serie de manifestări obişnuite Carnavalului de la Veneţia vor fi anulate, anul acesta, din cauza pandemiei. Participanţii nu vor mai avea ocazia să asiste la festivalul ce avea loc pe apele canalului Rio di Cannaregio şi nici nu vor mai putea participa la petrecerile din Piaţa San Marco şi Piaţa Ferretto. Se va renunţa şi la „Zborul îngerului”, lansat din turnul clopotniţei Bazilicii San Marco, precum şi la paradele din Lido, Zelarino, Pellestrina şi Burano.
Manifestările care, totuşi, vor avea loc, urmează să fie transmise în timp real în toate zonele Veneţiei şi pe internet, descurajând, astfel, intenţia de a participa în persoană. În faimoasa Piaţă San Marco, va fi instalat un imens ecran pe care se vor derula imagini emblematice din cadrul ediţiilor din anii trecuţi. Acestea vor servi ca fundal pentru platforma de defilare pe care doritorii îşi vor putea etala costumaţiile începând cu 19 februarie şi până în ultima zi a carnavalului, între orele 10 şi 18.30. Cei care vor urca pe scenă, vor trebui să se programeze în prealabil, iar câştigătorul va fi votat online, la finalul fiecărei zile. Fotografii cu originale şi extravagante ţinute şi măşti vor fi încărcate pe internet cu hashtag-ul #CarnevaleVenezia2022.
Spectacole pe care organizatorii le anunţă ca fiind de neuitat sunt programate, începând cu 18 februarie 2022, la Palatul Dogilor, Museo Correr, Palazzo Mocenigo şi Casa Memorială „Carlo Goldoni”. Diverse evenimente culturale prilejuite de carnaval urmează să fie organizate la Sala Santa Margherita, Ateneo Veneto, Centrul Cultural Canadian, galeria de Artă Modernă „Pesaro International” şi la Teatro Aurora, printre altele.
În Campo San Polo şi Piaţa Mercato vor fi amenajate patinoare, iar la Restaurantul Wagner arta culinară se va împleti cu spectacolul „Venezia Imaginarium”, gândit de Antonia Sautter.
Povestea Carnavalului
Istoria Carnavalului de la Veneţia începe în anul 1162, primul document scris care atestă această manifestare datând însă din 1268, când este menţionată şi folosirea măştilor. A fost autorizat oficial printr-un act emis de Senatul Republicii în 1296, în care se stipula că toată lumea are dreptul la distracţie înainte de lăsatul secului pentru Postul Paştelui.
Carnavalul a luat o amploare internaţională în secolul al XVIII-lea, când tineri bogaţi din întreaga Europă veneau incognito la Veneţia să se distreze fără a fi recunoscuţi. Tradiţia a continuat până în 1930, când Benito Mussolini a interzis carnavalul. Abia în 1979, un grup de veneţieni a hotărât să reînvie tradiţia. Ulterior, carnavalul şi măştile veneţiene au devenit un simbol pentru Cetatea Dogilor şi o atracţie pentru turiştii din întreaga lume. Ascunzând identitatea, măştile au făcut din seducţie o armă incitantă ce a permis infidelitatea şi amestecul claselor sociale în vremurile de demult. În prezent, ele oferă, în special, un aer de mister ce face carnavalul veneţian atât de special.
România a participat la Carnavalul de la Veneţia pentru prima dată, în calitate de invitat de onoare, la ediţia din anul 2008, desfăşurată în perioada 26 ianuarie-5 februarie. Propunerea a venit din partea Primăriei din Veneţia. Printre cei care au reprezentat România s-au numărat actorul Dan Puric, formaţia de căluşari din judeţul Olt, Teatrul Masca, Orchestra de Cameră Philarmonia.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau