Desert cu țurțuri și bulgări de zăpadă

1x-editorial

Dimensiune font:

| 05-02-2023 13:41

 

Nu știu cum de s-a întâmplat, dar zilele trecute tot am fost prinsă în diferite discuții despre Generația Z, adică tinerii născuți între anii 1997 și 2012, după cum zic statisticile. Partenerii de dialog au explicat, pe diferite tonuri date de subiectul întâlnirii, că tinerii sunt caracterizați prin depresie, că sunt adevărații „digital natives, că sunt introvertiți, dar buni antreprenori, își cunosc foarte bine planurile și știu exact ce vor pentru ei. Mi-au plăcut analizele, pentru psihologi și sociologi cred că sunt foarte importante, dar ceva m-a deranjat încă de la bun început, apoi mi-am dat seama ce. Foarte puțini au fost cei care le-au spus „copii”, „adolescenți”. Majoritatea au mers pe ideea cutioarei cu Generația Z, uitând că discuțiile au în centru oameni la fel ca și noi. Ce ne diferențiază sunt vârstele și mediile sociale în care evoluăm, în rest suntem la fel.

La început m-a luat valul, dar m-am trezit la timp, m-am scuturat de tichete și am început să-i privesc cu ochii copilului Generației X, din care fac eu parte. Alții ne-au spus Decreței sau „generația cu cheia la gât, generația MTV, formată de persoane care și-au trăit adolescența în perioada de expansiune a televiziunii, care încă citesc ziare, ascultă radio și se uită la televizor. Sunt pricepuți când e vorba de tehnologie, căreia îi recunosc meritele, își petrec destul de mult timp pe mediile de socializare, dar sunt încă sceptici când vine vorba de transferuri financiare online”. Vă recunoașteți?

Privind în jur, mi-am dat seama că din toate discuțiile a lipsit sau a fost slab conturată o întrebare foarte importantă: „Ce le face sufletul să tresalte?”. Fie ei din Generația X, Y, Z sau Alpha? Care sunt micile  bucurii pe care și-au ridicat fundația sufletului?”. Răspunsul fericit este unul care oferă detalii, în lipsa cărora vorbim despre depresie, consum de droguri și alte nenorociri de care ne-am cam săturat și care schilodesc viețile viitorilor adulți.

Mânați de vremurile astea nebune, în care timpul s-a comprimat, am

uitat mirosul Crăciunului din copilărie (apropo, la voi când au trecut sărbătorile, că eu nici nu le-am simțit...), de cozonacii din cuptorul cât jumătate din „chilerul bunicii”, pe plita căruia șușoteau, la foc de taină și în oale burdușite, cumătrele sarmale, de gerurile care ne lipeau nările, de zăpada sticloasă, de caruselul în care sora mea se învârtea până când moțul de la căciulă i se transforma în săgeată de străpuns norii. Am uitat de micile cochetării, de gulerașul de dantelă sau de cel din blăniță de jder făcut de bunicul. Am uitat de festinul cu ciuperci adunate din spatele casei bunicilor, strâns cu grijă într-o flanea transformată în sac și coapte pe plită, de strugurii văratici șterpeliți din grădina vecinului, de coarnele roșii care ne făceau gura pungă. De plimbările pe dealul și în pădurea din spatele casei mătușii Aristica, în care descopeream mereu noi tărâmuri fantastice... De serile în care așteptam să vină cirezile de la păscut și oile de la stână, de porumbul copt pe jar. Am uitat şi de prietenii mei cu care făceam schimb de cărți la scara blocului și cu care jucam „prinsa”, de gustul măcrișului și de gogoșile de la bâlciul de Sfânta Marie. Și de foile rupte din „caietul de curat am uitat, de gustul „picului” cu care încercam să ne ascundem petele de cerneală.

De bătăile cu bulgări de zăpadă, pe care mai întâi îi savuram ca pe un desert, apoi de țurțurii transformați în acadele și care ne stingeau setea.

Acele lumi din care ne-am hrănit sufletul ar trebui aduse mai aproape din când în când ca să ne păstrăm teferi la suflet. Vremurile s-au schimbat și este firesc să fie așa, dar acum totul este doar despre bani, profit, „șmenuri”, shopping. Muzeele le-am înlocuit cu malluri, de cei dragi ne aducem aminte doar pe Facebook, la sărbători cheltuim munți de bani pe nimicuri, facem daruri din fugă și uităm să aprindem candela. Vremurile în care oamenii sunt etichetați și puși în cutiuțe sunt tot mai sărace în bucurii pe care le regăsim în ultimul model de mașină, pantofii și poșeta de fițe, telefonul cel mai smart, afacerea cea mai mare, școala unde cel mic este cel mai tare dacă și părintele are cardul mai gros… Analiștii vorbesc despre progres, scot tabele și indicatori de evoluție de care indiscutabil este nevoie. Dar uneori și de un desert cu țurțuri și bulgări de zăpadă...

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Ouăle colorate şi încondeiate
03/05/2024 13:40

Geneza lumii dintr-un ou este o idee filozofică extrem de răspandită la multe culturi timpurii: celţi, greci, egipteni şi fenicieni, la tibetani şi hinduşi, la chinezi, la populaţiile siberiene şi indo ...

Trei sferturi dintre români vor lua lumină din biserică, de Paște
03/05/2024 07:17

Peste 79% dintre romani intenţionează să işi petreacă Sărbătorile Pascale acasă, in familie, iar 75% vor să participe la slujba de Înviere din acest an, conform unui studiu realizat de Reveal Mar ...

Joia Mare, ziua în care se vopsesc ouăle
02/05/2024 07:24

Joia Mare, o zi in care inima crestinilor ortodocsi bate mai puternic, este un moment de profunzime spirituală si de intelegere a suferintei si iubirii divinului. În această zi deosebită, cunoscută si ...

Armindenii. Ziua pelinului
01/05/2024 08:21

Sărbătoarea Armindenilor, celebrată astăzi, este una a prosperităţii. Tradiţia spune că, in ajun, se ia un pom din pădure şi se aduce in casă, după ce este curăţat de frunze şi este impodobit cu ...

Istoria vibrantă a grătarului
30/04/2024 14:29

Într-o lume in care tehnologia si inovatia culinară isi găsesc mereu noi culmi, există o metodă simplă, dar profund satisfăcătoare de gătit care a rezistat trecerii timpului si a schimbărilor cul ...

Jazzul, o poveste despre pasiune, inovație și spirit uman
29/04/2024 08:02

În fiecare an, pe 30 aprilie, muzicienii sărbătoresc Ziua mondială a Jazzului. În lumea muzicii, jazz-ul este un colt de paradis sonor, o călătorie insufletită de note si ritmuri ce isi găse ...

Astăzi începe Săptămâna Mare
28/04/2024 15:48

* cateva zile, cele mai importante din Postul Paştelui, ne despart de cea mai mare sărbătoare din Calendarul Ortodox, cea a Învierii Domnului * in această săptămănă cu adevărat specială, credin ...

 Învățarea prin mișcare. Educația fizică și impactul vital pentru dezvoltarea copiilor
28/04/2024 15:25

Învătarea prin miscare. Educatia fizică si impactul vital pentru dezvoltarea copiilor Educatia fizică este o componentă esentială a curriculumului scolar care transcende simpla activitate de a &bd ...

În căutarea gustului perfect. Povestea somelierului modern
25/04/2024 13:34

În lumea fascinantă a vinului, există un personaj cu o abilitate aparte de a descifra arome, a identifica buchetul subtil al unui vin si de a crea perechi perfecte intre mancare si băutură - acel pers ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
24/04/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei