Investigație sub acoperire în fermele de pui din Germania: Imagini de groază cu puii care ajung pe rafturile Lidl - Video. Precizările Lidl România pentru DCNews
Dimensiune font:
O investigație sub acoperire făcută în fermele de pui din Germania, care aprovizionează magazinele Lidl, arată imagini înfiorătoare cu pui deformați, răniți și murdari, pui care cresc repede și cu defecte.
”Raportul de investigație a fost înregistrat în ultimele luni ale anului 2022 și arată violența unor muncitori, cum ar fi un operator care sacrifică pui bolnavi răsucindu-le gâtul și lovindu-i. Puii acestui producător sunt prezenți în rafturile supermarketurilor Lidl. Aceste fapte sunt presupuse încălcări ale legislației germane privind bunăstarea animalelor.
Videoclipul dezvăluie și condițiile insalubre în care trăiesc animalele. Au fost înregistrate imagini cu un operator care urinează în interiorul fermei, fapt care prezintă un risc pentru siguranța alimentară. La fel ca și conviețuirea acestor păsări cu cadavrele altor găini și comportamentul canibal. Păsările pot fi observate în agonie, cu infecții, bolnave sau cu deformări grave care le împiedică să se miște și să acceseze hrană și apă.
Selecția genetică a puilor de carne se concentrează pe creșterea într-un ritm accelerat, cu obiectivul de a crește rapid masa musculară. Rasele de pui cu creștere rapidă sunt predispuse la boli congenitale grave pe care industria le numește „boli de producție” despre care consumatorii știu puțin sau nimic. Printre acestea se numără boala dungilor albe, ceea ce înseamnă că pieptul are o valoare nutritivă mai proastă: mai puține proteine și mai multe grăsimi.
Pentru a aborda aceste probleme, principalele organizații europene de protecție a animalelor, inclusiv asociația românească F.R.E.E., au lansat campania de informare #LidlAnimalScandal prin care fac apel la Lidl să adere la Angajamentul European pentru Pui. Acestea insistă asupra necesității de a reduce problemele grave de sănătate și bunăstare a animalelor prin noi măsuri pentru sectorul puilor de carne, inclusiv trecerea de la rase cu creștere rapidă (așa cum se arată în raportul de investigație) la rase cu creștere mai lentă, mai naturale.
Lidl este unul dintre puținele supermarketuri mari care nu s-a alăturat inițiativei.
”Aceste imagini arată nevoia de a ne îndrepta către mai multă bunăstare a animalelor, o creștere durabilă și sănătoasă a puilor. Creșterea rapidă a acestor păsări le provoacă suferință și implică utilizarea prescriptivă a antibioticelor, ceea ce poate pune în pericol sănătatea oamenilor. Având în vedere acest lucru, marile supermarketuri au aderat deja la European Chicken Commitment (ECC), însă nu și Lidl. Împreună cu alte organizații am decis să începem o campanie adresată lanțului de magazine Lidl pentru a le cere decidenților să pună capăt acestei cruzimi inutile. la nivel european” - Spun reprezentanții asociației F.R.E.E. pentru drepturile animalelor în România” arată comunicatul de presă primit de DCNews.
Imaginile video pot fi accesate aici.
Răspunsul LIDL România
DCNews a trimis o solicitare către Lidl România pentru o poziție oficială a companiei față de cele mai sus precizate. Redăm, de asemenea, integral, răspunsul primit:
”Grupul Lidl se pronunță clar împotriva cruzimii față de animale și condamnă abuzurile prezentate. Tratăm cu toată seriozitatea orice acuzație.
Pentru a urmări această situație, Grupul Lidl este în contact cu furnizorul menționat în comunicările recente pe tema bunăstării animalelor, care aprovizionează, de asemenea, multe alte companii de pe piața europeană. Grupul Lidl i-a solicitat o declarație imediată, a stabilit deja o analiză independentă realizată de către experți externi și își rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare în funcție de rezultatele acestei analize.
Dorim să precizăm că furnizorul nu aprovizionează Lidl România.
De ani de zile, Grupul Lidl s-a angajat în dezvoltarea continuă a standardelor de bunăstare a animalelor și va continua să facă acest lucru. În acest sens, putem da ca exemplu angajamentul nostru, Lidl România, din anul 2016 de a nu mai comercializa ouă provenite de la găini crescute în baterii. Mai mult, de la finalul anului 2017, în România, toate produsele marcă proprie realizate cu furnizori locali, care au în componența lor ouă, sunt realizate cu ouă din categoriile 0, 1 și 2. De asemenea, suntem printre primii și puținii retaileri din România care au dezvoltat o gamă de produse de carne de pasăre marcă proprie obținute din pui crescut lent, gamă care oferă clienților în prezent 10 produse în sortimentul permanent și asigură implicit și standarde îmbunătățite de creștere a animalelor.
În plus, facem demersuri pentru a oferi clienților noștri mai multe produse care provin de la furnizori cu standarde îmbunătățite de creștere a animalelor, de exemplu produse cu etichete ce atestă certificarea ecologică a UE.
Ne luăm angajamentul ca, cel mai târziu începând cu 1 martie 2027, să avem cel puțin un articol BIO de carne proaspătă de pui în sortimentul permanent.
Prin urmare, urmărim îndeaproape discuția despre European Broiler Initiative și susținem obiectivul inițiativei de îmbunătățire a bunăstării animalelor în procesul de creștere a păsărilor. Cu toate acestea, este important pentru noi ca acest subiect complex să fie privit în ansamblu pe întregul lanț de aprovizionare, de la fermă până la client. În discuțiile purtate cu reprezentanții inițiativei, a reieșit că setul de criterii standardizate la nivel global al inițiativei nu este în totalitate compatibil cu piața din România.
Dezvoltarea în continuare a bunăstării animalelor trebuie să aibă loc într-un context național și să țină cont de condițiile locale, precum cerințele legislative privind construcțiile și termenele pentru renovarea și construirea de noi spații de adăpostire. Sau, după caz, să aibă în vedere programele de sprijin de la stat pentru construcția de spații de adăpostire, precum și inițiativele existente de bunăstare a animalelor și de sistemele de etichetare.
De asemenea, vedem în mod explicit nevoia de a îmbunătăți condițiile de creștere a animalelor din România și, prin urmare, vom continua să lucrăm susținut, în cooperare cu partenerii și furnizorii noștri de-a lungul întregului lanț de aprovizionare, să avem un sortiment de produse și mai bine ancorat în aceste aspecte, cu atenție la nevoile clienților noștri din România. În acest mod, putem defini măsuri realiste și obiective pentru noi și furnizorii noștri, pe care să le implementăm pas cu pas în sortimentul nostru. În acest context, lucrăm cu partenerii noștri pentru a examina posibilități suplimentare de îmbunătățire a condițiilor de creștere a animalelor.
Nu s-a ajuns încă la un acord la nivel de Grup privind o adaptare treptată a sortimentului nostru la cerințele European Chicken Commitment. Cu toate acestea, Grupul Lidl este în continuare disponibil pentru discuții viitoare cu reprezentanții European Chicken Commitment. Din păcate, discuțiile au fost încheiate unilateral în 2021 de către reprezentanții European Chicken Commitment”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau