Peste 8 milioane de români au alergie de primăvară. Cum îți dai seama că nu e vorba de răceală?

00000  breaking-46

Dimensiune font:

| 08-04-2024 15:12

Primăvara aduce cu ea multe probleme. Ne bucurăm de căldură, de iarba verde și flori însă alergiile ne invadează în tot acest timp, iar cei sensibili trăiesc un adevărat coșmar.

 

 

 


Primăvara este aici, iar dacă sunteți printre cei care suferă de alergii sezoniere, strănutul și tusea s-ar putea să fi început deja să vă deranjeze.

Conform Societății Române de Alergologie şi Imunologie Clinicăunu din patru adulţi are rinită alergică şi unu din cinci copii suferă de astm. Astfel, aproximativ 8 milioane de români au cel puţin o formă de alergie.

Specialiștii spun ca inclusiv arbustii folositi in amenajarile peisagistice sunt adevarate bombe cu ceas pt persoanele cu fond alergic.

Iar schimbările climatice fac ca sezonul alergiilor de primăvară să înceapă mult mai devreme. Poate fi greu să distingem simptomele alergiei de cele ale unei răceli, dar experții indică câteva semne revelatoare.

A început sezonul alergiilor de primăvară. Cum îți dai seama că strănutul nu este de la răceală?


Nu te poți ridica din pat, nu poți dormi, nu te poți concentra pe munca ta. Sunt simptomele alegriei de primăvară care pot afecta semnificativ calitatea vieții.

Alergiile la polen (numite și febra fânului sau rinită alergică sezonieră) pot afecta o zi frumoasă de primăvară. Dacă aveți alergii, schimbarea anotimpurilor poate duce la congestie, mâncărime și lăcrimare a ochilor și presiunea sinusurilor.

Multe persoane cu congestie nazală sau cu nas care curge pot presupune că sunt răcite. Deși alergia și simptomele răcelii pot fi similare, alergiile fac adesea mâncărimi la nivelul ochilor, nasului, gâtului, gurii sau urechilor, a spus dr. Rita Kachru, șeful departamentului de alergie clinică și imunologie la UCLA Health.

 

În cazul alergiilor, sistemul imunitar confundă un declanșator, precum polenul, cu o substanță dăunătoare. Când sunt expuse în mod repetat la acest declanșator, a spus dr. Kachru, celulele imune eliberează substanțe chimice, inclusiv histamina, care provoacă mâncărime și inflamație.

De asemenea, pacienții se confruntă adesea cu congestie și picurare postnazală sau mucus care picură în partea din spate a gâtului. Unii oameni pot dezvolta tuse, respirație șuierătoare și dificultăți de respirație.
Cu o infecție virală, dimpotrivă, este posibil să aveți oboseală musculară, dureri articulare sau febră.

Dacă simptomele tale cresc în fiecare an în jurul unui anumit sezon și durează mai mult de o săptămână sau două, atunci există șanse mari să fie cauzate de alergii. Un istoric personal sau familial de alergii, eczeme sau astm poate fi, de asemenea, un indiciu important, au spus medicii, scrie The News York Times.

Majoritatea oamenilor dezvoltă mai întâi simptome în copilărie sau la vârsta adultă tânără. Dar mai mulți experți au spus că nu este neobișnuit ca cineva să aibă alergii sezoniere pentru prima dată ca adult.

Mutarea într-o altă parte a țării și expunerea la diferiți alergeni poate provoca un răspuns, a spus dr. Kachru.

Noile simptome de alergie la vârsta adultă ar putea fi, de asemenea, „o consecință inevitabilă a numărului de polen în creștere cu adevărat”, a spus dr. Neeta Ogden, un alergolog din New Jersey.

Creșterea vântului asociată cu schimbările climatice ar putea distribui polenul mai departe, expunând potențial oamenii la noi varietăți ale acestuia, a spus dr. Mary Johnson, cercetător de la Harvard.
Cercetările au arătat, de asemenea, că hormonii, inclusiv estrogenul, progesteronul și testosteronul, pot afecta modul în care se dezvoltă bolile alergice.

Băieții au adesea alergii alimentare sau eczeme în copilărie și alergii sezoniere sau astm bronșic în copilărie, dar aceste afecțiuni dispar atunci când ajung la pubertate, a spus dr. Kachru. Dar simptomele pot reveni când ajung la 30 și 40 de ani.

Pentru unele femei, schimbările hormonale majore, inclusiv cele care au loc în timpul pubertății, sarcinii și menopauzei și în timpul controlului nașterii, pot afecta apariția și severitatea simptomelor alergice, a spus dr. Kachru.

 

 

Plante comune care declanșează alergii de primăvară


În timp ce iarba este cea mai frecventă cauză a febrei fânului, mulți oameni sunt, de asemenea, alergici la polenul copacilor . Din martie până în mai, copacii produc polen pudră. Atunci când suflă, polenul poate determina accelerarea simptomelor de alergie. Unii copaci produc alergeni mai rău decât alții.

Iată o listă de copaci care sunt cel mai probabil să contribuie la simptomele alergiei sezoniere:

arțar, salcie, plop, ulm, mesteacăn, dud, frasin, stejar, nuc, pin, cedru, arin, ianupăr, chiparos.

Alergiile la polenul arborilor pot dura pe tot parcursul sezonului de polen, care atinge vârful primăvara. Cu toate acestea, persoanele cu alergii severe la polen de copac pot prezenta simptome de la consumul de alimente care au fost expuse la polen , cum ar fi merele și alte fructe.

Cum ne apărăm de alergii?


În timpul primăverii, puteți lua, de asemenea, măsuri pentru a vă limita expunerea la polen. 2 De exemplu:

-Țineți ferestrele casei închise și folosiți un filtru de aer.

-Limitați-vă timpul afară și stați departe de animalele de companie care sunt frecvent afară.

-Faceți duș zilnic înainte de culcare pentru a îndepărta orice polen de pe păr și piele.

-Spălați-vă așternuturile săptămânal în apă fierbinte și uscați hainele în interior, mai degrabă decât pe o funie de rufe în aer liber.

-Verificați concentrația de polen. Aceasta este de obicei cel mai mare dimineața și din nou seara. Evitați să petreceți perioade lungi de timp în aer liber când numărul de polen este mare.

 

Concentrația de polen este cel mai mare dimineața, atinge vârful în jurul prânzului și apoi scade treptat. Cea mai mică căncentrație de polen este de obicei la sfârșitul după-amiezii până la începutul serii.

Deși există multe medicamente pentru alergii fără prescripție medicală (OTC) disponibile, este totuși o idee bună să discutați cu medicul dumneavoastră despre simptomele alergiei. Ei vă pot informa care tratament va fi cel mai util.

Medicii avertizează asupra utilizării produselor cu pseudoefedrină pentru mai mult de o zi sau două, deoarece acestea pot crește ritmul cardiac și tensiunea arterială.

Specialiștii spun că sezonul alergiilor începe acu aproape o lună mai devreme iar acest lucru se întâmplă din cauza schimbărilor climatice.

Iar pe măsură ce anotimpurile devin tot mai calde, avem tot mai mult polen. Iar acest lucru se întâmplă la nivel mondial.

Studiile arată că aproximativ 30% din populația lumii suferă de un tip de alergie. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie
20/11/2024 12:24

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie ,,Pentru o viata sanatoasa evitati excesul de sare, zahar si grasimi’’. Auzim probabil prea des acest indemn insa nimeni nu ne spune ce inseamna acest e ...

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de demență
19/11/2024 12:30

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de dementă Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete&rdqu ...

Astenia de toamna. Realitate sau mit?
19/11/2024 11:33

Astenia de toamna. Realitate sau mit? Trecerea la un nou sezon, in speta trecerea de la vara la toamna, este marcata de o schimbare a starii de spirit, provocata de ajustarea intregului organism la schimbari ...

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp
18/11/2024 13:02

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp   Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un motor al detoxifierii organismului. El are un rol esential in sănătatea noastră, indeplinind peste ...

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi
18/11/2024 11:17

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi  Cunoscut in mod special datorita aromei inconfundabile si gustului pe care il confera preparatelor culinare, usturo ...

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat
17/11/2024 08:01

Ministerul Sănătătii organizează duminică, 17 noiembrie, concursul national de intrare in rezidentiat 2024, sub formă de test-grilă cu 200 de intrebări. Conform datelor oficiale, sunt inscrisi 10.575 de ...

Doctorița din scandalul copilului mort de la Târgu Jiu, tratamente în parcare. În trecut fusese condamnată pentru moartea unei tinere
16/11/2024 00:37

O doctorită implicată in cazul copilului mort la Spitalul de Urgentă din Targu Jiu a fost filmată in timp ce trata pacienti in parcare contra-cost. In trecut femeia a fost condamnată pentru ucidere din cul ...

Ministrul Rafila: Nu există restricţii la numărul paturilor de paliaţie şi a finanţării de la CNAS
16/11/2024 00:26

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Oradea, că nu există restricţii in privinţa numărului paturilor de paliaţie din spitale şi a finanţării acestora de Casa Naţională de ...

Viitorul nu arată deloc bine. Tinerii sunt tot mai anxioși, disperați și speriați. Ce este solostalgia?
15/11/2024 12:03

O nouă formă de suferintă psihologică afectează generatia tanără la nivel global. Sase din zece tineri se simt speriati, anxiosi si disperati cand se gandesc la viitorul planetei, iar specialistii au num ...

Bolile copilăriei - cum să te pregătești pentru reîntoarcerea copilului în colectivitate
15/11/2024 10:25

Bolile copilăriei - cum să te pregătesti pentru reintoarcerea copilului in colectivitate Revenirea in colectivitate după vacantă poate fi un moment marcat de entuziasm pentru copilul tău, dar si de provo ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei