Riscurile pentru sănătate, considerabil mai mari după 40 de ani. Ce se întâmplă începând cu acest prag

batran 12

Dimensiune font:

| 17-07-2022 18:39

 Pragul de 40 de ani vine cu noi provocări în privința sănătății, cu riscuri mai ridicate pentru anumite afecțiuni, însă, cel mai bun tratament este, până la urmă, prevenția.

Corpul începe să treacă prin diverse schimbări care nu sunt vizibile imediat. Deși ne simțim încă tineri, niciun om nu a putut să păcălească până acum bătrânețea.

Există o serie de probleme de sănătate și de modificări ce apar după 40 de ani, potrivit medical-news.org.

 

1. Declinul celular

 

Declinul celular începe la 40 de ani și se accelerează pe măsură ce îmbătrânești. Se întâmplă deoarece mitocondriile - centrul de putere al celulei - începe să scadă. Ca rezultat, afectează capacitatea celulelor de a funcționa la niveluri optime. Dacă sunteți obosit în mod constant sau aveți un sistem imunitar mai slab, acesta ar putea fi motivul, deoarece afectează funcția țesuturilor și organelor.

 

2. Scădere în înălțime

 

Potrivit Harvard Medical School, începi să pierzi aproximativ un centimetru în înălțime în timpul celui de-al patrulea deceniu din viață. Până când ajungi la 50, consideră-te mai scund. Cel mai probabil veți continua să vă micșorați în același ritm în fiecare deceniu. De ce? Pentru că densitatea osoasă a coloanei vertebrale scade și discurile se uzează, rezultând o statură mai mică.

 

3. Creșterea urechilor 

Vei observa că urechile tale încep să crească pe măsură ce îmbătrânești. De fapt, poate fi o valoare constantă de 0,22 milimetri pe an. De ce? Pentru că îți pierzi elasticitatea pielii.

 

4. Pierderea masei musculare

 

Sarcopenia, sau pierderea și slăbiciunea asociate cu vârstă, este o realitate. Bărbații încep să piardă masa musculară la 30 de ani, ceea ce duce la o scădere de aproximativ trei până la cinci procente a masei musculare în fiecare deceniu. Cu toate acestea, este posibil să nu observați schimbarea până când ajungeți la 40. Dacă doriți să rămâneți în formă, apucați-vă de antrenamente de forță.

 

5. Schimbări hormonale

 

De îndată ce au împlinit vârsta de 40 de ani, atât bărbații, cât și femeile se confruntă cu o scădere a hormonilor în următorul deceniu. Pe măsură ce testosteronul și estrogenul scad în jurul vârstei de 40 de ani, veți observa o serie de schimbări care au loc în corpul și dispoziția dumneavoastră. Printre acestea se numără și libidoul scăzut.

 

6. Creșterea nasului

 

 

7. Îmbolnăvirile, mai frecvente

 

Cu cât îmbătrânești, cu atât sistemul tău imunitar va fi mai puțin capabil să facă față provocărilor germenilor pe care îi întâlnești în viața de zi cu zi. Pe la mijlocul vieții, veți începe să vă îmbolnăviți mai des și, probabil, mai grav decât atunci când aveați douăzeci sau treizeci de ani. Dacă te confrunți deja cu o boală cronică, fă tot ce poți pentru a o ține sub control înainte de a împlini patruzeci de ani. Începeți să vă obișnuiți cu vaccinarea împotriva gripei deoarece boala vă va afecta mai mult. 

 

8. Perimenopauza poate începe în cazul femeilor

 

Menopauza începe de obicei la cincizeci de ani, dar perimenopauza poate începe de la patruzeci. Este posibil să începeți să experimentați unele dintre simptomele asociate menopauzei, cum ar fi transpirații nocturne și bufeuri; aceste simptome apar deoarece corpul dumneavoastră produce mai puțin estrogen.

 

9. Apnee în somn

 

Apneea în somn este mai comună după 40 de ani. Apare atunci când încetați să respirați, iar corpul se trezește pentru a reporni respirația. Este posibil să nu fi conștient că te trezești în mod constant, dar s-ar putea să te simți din ce în ce mai obosit, în ciuda faptului că orele de somn au fost suficiente. Dacă vă confruntați cu oboseală cronică în ciuda faptului că dormiți suficient, consultați-vă medicul.

 

10. Risc mai mare de diabet

 

Odată ce împliniți 40 de ani, aveți un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, care este asociat cu o dietă nepotrivită și un stil de viață nesănătos. Consumul excesiv de zahăr pe o perioadă lungă de timp provoacă rezistență la insulină, care se poate transforma în cele din urmă în diabet de tip 2.

 

Femeile sunt predispuse la acumularea kilogramelor în plus la mijlocul vieții. Un motiv semnificativ constă în schimbările hormonale care încep să aibă loc în anii ce preced instalarea menopauzei.

 

12. Modificarea corzilor vocale

 

Ați observat vreodată că, pe măsură ce femeile îmbătrânesc, vocile lor devin mai grave, în timp ce vocile bărbaților devin mai subțiri? Este ca o pubertate inversă! Motivul este că, după patruzeci de ani, corzile tale vocale vor începe să se schimbe. Ele pot deveni mai puțin flexibile, pot începe să se atrofieze și chiar să se usuce. Rezultatul îți schimbă tonul vocii.

 

13. Apariția petelor maronii

 

Petele solare, numite și pete hepatice, reprezintă decolorarea pielii și apar mai ales după vârsta de 40 de ani. Motivul este pur și simplu o viață întreagă de expunere la soare, la care se adaugă faptul că pielea produce mai puțină melanină. Petele solare neregulate sunt un motiv de îngrijorare deoarece ar putea indica cancer de piele.

 

 14. Scade sensibilitatea dinților

 

Nervii dinților pot începe să se micșoreze, astfel că vei fi mai puțin sensibil la lucrurile care ți-au creat probleme în trecut, ca de exemplu a mușca dintr-o înghețată. Cu toate acestea, rețineți că scăderea sensibilității dentare are un cost. Nu veți mai sesiza în aceeași măsură eventualele dureri care ar putea fi asociate cu carii și alte probleme dentare.

 

15. Vezica urinară

 

Vezica urinară hiperactivă, sau nevoia constantă de a urina pe tot parcursul zilei, apare predominant în cazul persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani. Pe măsură ce îmbătrânești, pereții vezicii se îngroașă, nervii nu funcționează la fel de bine, iar mușchii care ajută la control pot începe să-și piardă funcționalitatea. Rezultatul? Mai multe drumuri la baie.

 

16. Pietre la rinichi

 

Vestea proastă este că, după 40 de ani, aveți un risc crescut de a dezvolta pietre la rinichi. Ele pot avea un centimetru sau mai mult și cu cât sunt mai mari, cu atât sunt mai dureroase. Cel mai mare factor de risc pentru dezvoltarea pietrelor la rinichi este deshidratarea, așa că asigurați-vă că beți multă apă.

 

17. Alergii alimentare

 

Există un mit conform căruia alergiile alimentare sunt întotdeauna prezente din copilărie. Fals! Puteți dezvolta o alergie la mâncarea preferată în orice moment al vieții, chiar și la patruzeci de ani. Dacă întâmpinați simptome în mod regulat după ce ați consumat un anumit aliment, mergeți la alergolog pentru a vedea dacă ați dezvoltat o nouă alergie alimentară. Rețineți că o alergie nu este același lucru cu o intoleranță. Poti fi intolerant la lactoza fără să fii alergic la lapte.

 

18. Infertilitate

 

Când femeile ajung la perimenopauză, numărul de ovule pe care le produc scade dramatic. Dacă ai peste 40 de ani și încerci să faci un copil, șansele sunt aproape nule. Infertilitatea se instalează cu 5-10 ani înainte de menopauză. Pe de altă parte, bărbații pot continua să aibă copii aproape tot restul vieții.

 

19. Probleme cu spatele

 

Persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani au cel mai mare risc de a dezvolta o hernie de disc la nivelul coloanei vertebrale. Rezultatul este durerea radiantă la spate, fese și coapse. Durerea de spate inferioară devine deosebit de frecventă după 40 de ani.

 

20. Mai mult păr facial

 

În timp ce podoaba capilară se rărește, apare păr în zone în care nu vi-l doriți, ca de exemplu pe față. Și nu numai că este mult păr, dar este mai gros și mai negru.

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii?
22/11/2024 11:37

Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii? Magneziul joacă un rol important in sănătatea cardiovasculară, insă nu toate formele administrate printr-un tratament sunt la fel de eficiente pentru pe ...

Pacienții cu dizabilități, expuși unui risc major de sănătate din cauza deciziilor legislative
21/11/2024 15:01

O decizie recentă a Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputatilor a generat ingrijorări majore in randul specialistilor si pacientilor, punand in pericol accesul persoanelor cu dizabilităti la servicii m ...

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii
21/11/2024 13:32

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii Curcuma longa, cunoscuta si ca turmeric, este o planta din familia ghimbirului, originara din sud-estul Asiei, fiind comercializata mai ales in Indi ...

Dezvăluiri absolut incredibile de la un mare spital din Iași: Medici acuzați că se drogau în timpul gărzilor
21/11/2024 11:09

  Este anchetă uriasă la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi. Doi medici sunt vizati de către procurorii DIICOT pentru consum de droguri. Acestia s-ar fi drogat chiar in timp ce erau ...

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie
20/11/2024 12:24

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie ,,Pentru o viata sanatoasa evitati excesul de sare, zahar si grasimi’’. Auzim probabil prea des acest indemn insa nimeni nu ne spune ce inseamna acest e ...

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de demență
19/11/2024 12:30

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de dementă Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete&rdqu ...

Astenia de toamna. Realitate sau mit?
19/11/2024 11:33

Astenia de toamna. Realitate sau mit? Trecerea la un nou sezon, in speta trecerea de la vara la toamna, este marcata de o schimbare a starii de spirit, provocata de ajustarea intregului organism la schimbari ...

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp
18/11/2024 13:02

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp   Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un motor al detoxifierii organismului. El are un rol esential in sănătatea noastră, indeplinind peste ...

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi
18/11/2024 11:17

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi  Cunoscut in mod special datorita aromei inconfundabile si gustului pe care il confera preparatelor culinare, usturo ...

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat
17/11/2024 08:01

Ministerul Sănătătii organizează duminică, 17 noiembrie, concursul national de intrare in rezidentiat 2024, sub formă de test-grilă cu 200 de intrebări. Conform datelor oficiale, sunt inscrisi 10.575 de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei