Un medic român a intrat în boardul Organizaţiei Mondiale de Gastroenterologie
Dimensiune font:
Medicul român Dan Lucian Dumitrașcu, profesor la UMF „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, a fost ales în boardul Organizaţiei Mondiale de Gastroenterologie și i s-a încredințat conducerea Conitetului de publicații al organizației în mandatul 2022-2023, în urma alegerilor care au avut loc în cadrul Congresului de la Praga. Așa cum a subliniat noul președinte ales al organizației, profesorul portughez Guilherme Macedo, cei 20 de membri ai boardului Organizaţiei Mondiale de Gastroenterologie (The World Gastroenterology Organisation –WGO) se vor concentra pe promovarea valorilor WGO „cu persistență, previziune, abnegație, creativitate și entuziasm, la nivel global”, gândind și acționând global, pentru conștientizarea prevalenței și necesitatea îngrijirii optime a tulburărilor gastrointestinale și hepatice.
Profesorul Dan Dumitrașcu, care consideră onorantă alegerea sa în boardul WGO, atât pentru sine cât și pentru Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie, își va valorifica acum, la nivel global, experiența de comunicator de informații de calitate, câștigată atât ca profesor universitar cât și ca editor de revistă și de referent, pentru a îndeplini cu succes misiunea OMG de a promova „către profesioniștii sănătăţii, către organele de decizie și către publicul larg măsurile de prevenire și combatere a bolilor digestive”.
Prof. dr. Dan L. Dumitrascu este medic primar medicină internă şi gastroenterologie, șeful Clinicii Medicală II a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”. Este membru titular al Academiei de Științe Medicale, Chairman al Comitetului Societăţilor Naţionale al Uniunii Europene de Gastroenterologie, Preşedinte EAGEN, Preşedinte de onoare al Societăţii Române de Neurogastroenterologie, Preşedinte al Societăţii de Medicină Biopsihosocială din România.
În ultimii ani a îndeplinit şi funcţiile de preşedinte al Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, de Chairman International Liaison Committee al Rome Foundation, de vicepreşedinte al European Society of Clinical Investigations, de prorector al UMF „Iuliu Hațieganu” etc. A publicat peste 350 de studii în reviste medicale de specialitate din țară și din străinatate și peste 20 de cărți, fiind o personalitate marcantă a lumii medicale românești, recunoscut pentru activitatea sa în domeniul neurogastroenterologiei. Organizaţia Mondială de Gastroenterologie a fost fondată în 1958, la iniţiativa profesorului american Henry L. Bockus (1894-1982), chirurg și radiolog belgian care a promovat gastroenterologia modernă, în special prin înființarea Societății Belgiene de Gastroenterologie în 1928 și prin organizarea primului Congres Internațional de Gastroenterologie la Bruxelles în 1935. Eforturile sale continue au culminat cu constituirea „Organizației Mondiale de Gastroenterologie” la 29 mai 1958, la Washington, DC, SUA, unde a avut loc primul Congres Mondial de Gastroenterologie. Organizația are în componenţă peste 100 de societăți de gastroenterologie, hepatologie, endoscopie și alte discipline conexe, reprezentând peste 60.000 de persoane din întreaga lume. Primul președinte a fost Dr. Henry L. Bockus, a cărui viziune a fost de a îmbunătăți standardele de educație și formare în gastroenterologie. Organizația a fost redenumită oficial Organizația Mondială de Gastroenterologie (WGO) în mai 2007.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau