Creștem o generație tristă, cu cadouri scumpe și pompoase de Crăciun

8

Dimensiune font:

| 03-01-2024 00:48

Copiii trebuie să primească daruri de Crăciun, dar, în timp ce îi scriu Moșului liste peste liste, ar fi bine să valorificăm timpul petrecut împreună să le dezvăluim adevărata semnificație a acestei mari sărbători. Să facem din decembrie luna în care ne învățăm copiii ce înseamnă o faptă bună, să ajute un om mai puțin norocos decât ei.

Crăciunul nu înseamnă doar cadouri, așa cum au înțeles greșit mulți copii din această generație. Crăciunul are aceeași semnificație religioasă în toate cultele de pe pământ: Nașterea lui Hristos. Iar pentru noi, oamenii, e prilej de bucurie, de a fi împreună cu cei pe care-i iubim, de a lăsa totul deoparte și a ne concentra pe ceea ce contează cu adevărat: timpul alături de cei dragi. Nimic altceva n-ar trebui să conteze în aceste zile, iar copiii noștri trebuie să învețe de mici asta.

Ce poate înțelege un copil de câțiva ani care, în tot timpul anului, a fost plimbat între grădiniță/școală- afterschool și opționale atunci când primește un cadou mare, scump și frumos ambalat de la „Moșul”? Că dragostea lui poate fi cumpărată, că lipsa părinților care muncesc 14 ore pe zi în țară ori în străinătate e compensată de împlinirea dorințelor materiale? Nu e prea târziu să le schimbăm această percepție, nu e prea târziu să spunem #FărăCadouriScumpeDeCrăciun!

Noi aveam cadouri simple, dar aveam timp cu părinții

Noi, părinții de astăzi, am crescut cu Moș Gerilă ori cu Moș Crăciun, am primit (sau nu!) cadouri, dar totul era cu măsură. Și nu neapărat din lipsa banilor și nici din zgârcenia părinților, ci, pur și simplu pentru că ei au primit la timpul potrivit una dintre cele mai simple și mai valoroase lecții de viață: banii nu aduc fericirea.

În schimb, ce aveau ei mai mult decât avem noi astăzi? Aveau mai mult timp, erau mai relaxați, erau, parcă, mult mai prezenți în viețile noastre, cu toate că și ei munceau să ne poată asigura traiul de zi cu zi. În lipsa rețelelor de socializare care ne prezintă constant modele ideatice, imagini poleite cu lux și abundență, în lipsa marketingului intensiv asociat cu această mare sărbătoare, în lipsa televizorului unde ești sfătuit zilnic să te pui pe cheltuit bani de Crăciun, părinții noștri reușeau, cu forțele și ideile proprii, să ne creeze sărbători de neuitat.

Ei știau destul de bine să ne ofere iubirea lor, chiar dacă nu stăteau destul de bine ca noi la capitolul comunicare; ne cumpărau de cele mai multe ori „ce ne trebuie cu adevărat” și nu „mofturi”.

Cât de mult este prea mult?

Am să te întreb un singur lucru: dacă la 5 ani copilului îi oferi de Crăciun o tabletă de ultimă generație care costă cât salariul mediu pe economie, ce-i vei oferi la 10, la 15 sau la 18 ani? Dacă, în timp, situația ta financiară nu va mai fi la fel de bună? Cum îți vei convinge copilul că-l iubești și dacă nu-i cumperi daruri scumpe?

Da, copiii trebuie să primească daruri de Crăciun, dar, în timp ce îi scriu moșului liste peste liste, ar fi bine să valorificăm timpul petrecut împreună să le dezvăluim adevărata semnificație a acestei mari sărbători. Să facem din decembrie luna în care ne învățăm copiii ce înseamnă o faptă bună, să ajute un om mai puțin norocos decât ei, să învețe un colind nou, ori o poezie tematică, să trimită celor dragi felicitări de Crăciun, să confecționeze decorațiuni pentru brad, să îi viziteze pe cei dragi, să te ajute în bucătărie la prepararea bunătăților festive.

Dacă te numeri printre părinții cu o situație materială peste medie, este minunat, este rezultatul muncii tale, dar copilul tău trebuie să-ți urmeze aceeași pași făcuți de tine pe calea succesului, pentru a prețui cu adevărat valoarea lucrurilor și a banilor. Este de datoria noastră, de părinți, să nu le dăm totul de-a gata, pentru că, în timp, le vom fura una dintre cele mai mari bucurii ale vieții: satisfacția lucrului muncit cu mâna ta. Cât de mult este prea mult? Tot ce depășește valoarea de „simbol” de „gestul contează mai mult decât prețul” este „prea mult”.

Lumea în care trăim se transformă cu o viteză uimitoare, este bazată pe consumersism, pe imitare de modele, pe răspuns automat la îndemnurile reclamelor. Dar, oare, e bine să urmăm acest curs, lipsit de emoție? Oare asta vrem să le fie copiilor noștri zestrea de peste ani: Moș Crăciun aduce cadouri scumpe? Cum rămâne cu magia, cu surpriza, cu adevărata semnificație?!

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Din ce în ce mai puțini români își doresc să devină părinți! În ritmul actual, populația țării ar urma să scadă cu 10 milioane în doar câțiva ani
27/04/2024 07:27

Natalitatea, la cote alarmant de mici, in Romania. Ţara noastră rămane cu o populaţie imbătranită deoarece tinerii refuză să mai facă copii. Anual, numărul nasterilor scade dramatic in tara noastră ...

Milioane de seniori nu îşi vor primi pensiile până de Paşte
23/04/2024 12:58

Bătranii vor fi nevoiti să se descurce cum pot, cu banii care le mai răman din această lună (aprilie). Aproximativ patru milioane de pensionari nu isi vor primi pensiile pană de Paste. Posta Romană va ...

Isteria. De la fenomen istoric, la înțelegere modernă
21/04/2024 16:58

 Isteria, unul dintre cele mai enigmatice si controversate subiecte in istoria medicinei, a evoluat semnificativ in perceptia si tratamentul său de-a lungul secolelor. Originand din Grecia antică, termen ...

Românii tot nu-și permit mâncarea: peștele, carnea și brânza au devenit alimente de lux
16/04/2024 00:07

De Paste, oamenii vor scoate mai multi bani din buzunare pentru alimentele de bază cum ar fi branza, carnea sau pestele. In pietele din Drobeta Turnu Severin, cele mai mari preturi sunt la telemeaua de oaie, u ...

Eurostat: România se menține la cea mai ridicată rată din UE a deceselor cauzate de accidente rutiere
13/04/2024 00:05

Numărul persoanelor din Uniunea Europeană decedate in accidente rutiere a crescut cu 4% in 2022, comparativ cu 2021, iar cea mai ridicată rată a deceselor in urma accidentelor rutiere s-a inregistrat in Rom ...

'Dependența de butoane' este boală națională: Viciul care fură prezentul și interzice viitorul
10/04/2024 20:46

Industria jocurilor de noroc a suferit prima mare infrangere in Romania. Deputatii au adoptat ieri, cu 243 de voturi pentru si 4 abtineri, proiectul de lege căruia i s-au adus patru amendamente prin care au fo ...

JAF la drumul mare: Coaliția PSD-PNL vrea să TRIPLEZE taxa pe locuințe. Primul pas spre forțarea românilor să renunțe la proprietăți?
08/04/2024 12:37

Coalitia PSD-PNL isi doreste cresterea impozitelor pe proprietate, aceste biruri urmand a fi triplate. Impactul va fi unul semnificativ, avertizează analistii, avand in vedere că Romania este tara cu cei m ...

O adolescentă de 15 ani a murit după ce a căzut de la etajul al optulea al unui bloc de locuinţe din municipiul Braşov. Se pare că a băut fără măsură
08/04/2024 10:07

O adolescentă de 15 ani a murit, duminică, după ce a căzut de la etajul al optulea al unui bloc de locuinţe din municipiul Braşov. Incidentul a avut loc la ora 2:00 dimineaţa, iar echipajele medicale tri ...

Sute de oi, arse într-un incendiu din localitatea Ostrov
07/04/2024 15:59

Două sute de oi şi zece porci, precum şi tone de cereale şi baloţi de paie au ars intr-un incendiu iscat in noaptea de sambătă spre duminică la un adăpost de animale din localitatea Ostrov, a informat ...

Anunț important al șefului Casei de Pensii: Bani mai mulți sau mai puțini la recalculare, în funcție de anul pensionării
07/04/2024 00:25

Daniel Baciu, directorul Casei de Pensii, a elucidat grupurile de pensionari care vor beneficia de majorări mai semnificative in urma recalculării pensiilor, in functie de anul in care s-au pensionat. Pension ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei