SOCIAL Prețul acestui aliment va crește semnificativ! Restricțiile de export din Ucraina creează haos pe piață
Dimensiune font:
În perioada următoare, prețul celui mai popular produs din România va crește cu 33%. Având în vedere că suntem cei mai frecvenți importatori de zahăr din țara vecină, restricția de export impusă Ucrainei va face ca prețul zahărului să crească spectaculos în următoarele luni. De asemenea, importurile vor fi interzise până la 15 septembrie.
Potrivit statisticilor din anul precedent, națiunea noastră a importat 85.000 de tone de zahăr în lunile octombrie 2022 și aprilie 2023; dacă se compară cu întregul volum de importuri la nivelul Uniunii Europene, această cantitate echivalează cu o treime din volumul total
Cea mai mare parte a importurilor de zahăr din Europa de Est provin de la noi
Se preconizează că prețurile zahărului vor crește dramatic în perioada următoare, deoarece procesatorii români nu dispun de stocurile necesare pentru a satisface cererea internă. La prețul actual de 6 lei pe kilogram, creșterea de 33% ne va aduce un câștig de 8 lei pe kilogram.
Potrivit Institutului Național de Statistică, costul zahărului s-a scumpit cu 100 de euro pe tonă din luna aprilie. Plătim deja cu 60% mai mult pentru un kilogram de zahăr decât anul trecut.
Pentru consumatorii și întreprinderile care trebuie să se pregătească pentru potențiale creșteri de prețuri, restricția de import a zahărului reprezintă o provocare semnificativă. Institutul Național de Statistică a constatat, de asemenea, că prețurile la unt, cartofi, lapte, pâine și ouă au crescut.
Creșteri de prețuri la nivelul UE
Indiferent dacă luați în considerare petrolul, grâul sau alte produse agricole, costul de producție al acestor mărfuri a scăzut, în timp ce prețurile au crescut în medie cu 17%. De exemplu, costurile au scăzut cu 40% pe piețele de peste mări, însă nu veți găsi acest produs pe raft.
Prețurile au crescut în întreaga Europă, costul pâinii feliate a crescut cu 30% pentru britanici față de anul precedent, iar cel al pastelor clasice a crescut cu 17% pentru italieni. Prețul brânzei a crescut cu 40% în Germania, iar costul cartofilor a crescut cu 17%.
În altă ordine de idei, românii nu au aceeași putere de cumpărare ca națiunile declarate. Din păcate, salariul minim, care nu depășește 3.000 de lei, este plătit la 40% dintre angajați.
„ Începând din acest an nu mai avem nici o facilitate pentru a cumpăra zahar brut din Brazilia, rafinăriile fiind nevoite să cumpere la pretul pieței zahăr din țarile APC(Africa, Pacific, Caraibe)”, potrivit zf.ro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau