Speranţe renăscute spre sfârşitul anului (Galerie Foto)
Dimensiune font:
* trei perioade clare s-au conturat în prima parte a campionatului în bilanţul echipei din Copou, urcată astă vară pe prima scenă: cea cu Ionuţ Popa la timonă (etapele I-VI), apoi cea de acomodare cu Liviu Ciobotariu (VII-XIII) şi sfârşitul sezonului de toamnă (XIV-XIX)
Considerată de mulţi o candidată certă la retrogradare încă înainte de startul ediţiei, din cauză că nu a făcut achiziţii prea serioase după promovarea din eşalonul secund, CSMS a încercat să se ridice în debutul stagiunii la pretenţiile primei scene. Iar în anumite momente a şi reuşit, cel puţin într-o oarecare măsură, numai că atunci când formaţia începuse să dea semne mai consistente că-şi revine s-a produs divorţul de tehnicianul Ionuţ Popa, pe care şefii l-au dorit plecat încă înainte începerea campionatului. Momentul a fost prost ales, deoarece ieşenilor le-au trebuit etape bune şi două cantonamente pentru a se pune cât de cât pe picioare cu Liviu Ciobotariu la timonă. Ce-i drept, însă, gruparea din Copou a atins vârful de formă abia în finalul sezonului de toamnă, când a obţinut 13 puncte dintr-un total de 18 puse în joc, în fapt cele care i-au şi readus şanse reale să se salveze de la retrogradare în primăvară, CSMS renăscând spre finalul turului precum pasărea Phoenix, din propria cenuşă.
Prea temători pentru Divizia A
1-2 cu Oţelul: În runda inaugurală, ieşenii nu au jucat rău cu campioana din urmă cu un an, încheind prima repriză fără gol. Numai că mai experimentata formaţie gălăţeană, condusă pe atunci de Dorinel Munteanu, a relizat prea bine că poate pleca din Copou nu doar cu un singur punct. Şi a forţat imediat după reluare, deschizând scorul şi, în ciuda golului egalizator al lui Cl.Ionescu, Oţelul a părăsit învingătoare Copoul, în urma reuşitei din final a lui Viglianti. Chiar dacă s-au considerat nedreptăţiţi de rezultat în raport cu realitatea din teren, era deja evident că lipsa unor jucători rutinaţi la nivelul primei scene deja se cunoaşte în jocul CSMS.
2-5 la Dinamo: Intraţi în Ştefan cel Mare foarte timizi, ieşenii au fost depăşiţi clar de un adversar de la care a strălucit atacantul Ţucudean, autor a patru goluri, bucureştenii punându-şi succesul la adăpost încă după primele 52 de minute. Onofraş a punctat pentru 1-2 în prima repriză, pentru ca Vladu să închidă tabela în final.
0-1 la Rapid: A fost primul joc din care ieşenii puteau smulge nu doar un punct, ci chiar pe toate cele trei. Şi nu neapărat datorită vreunei evoluţii extraordinare a fotbaliştilor lui Popa în Giuleşti, ci mai degrabă din cauza prestaţiei modeste a gazdelor. Meciul decis de golul lui Goga (’16) a oferit semnale în privinţa parcursului ulterior al celor două echipe: că ieşenii pot începe să emită pretenţii dacă au mai mult curaj şi că rapidiştii nu arată deloc ca un angrenaj bine sudat, cu pretenţii, aşa cum aşteptau şefii din Giuleşti.
2-2 cu Petrolul: Prima evoluţie mai consistentă a CSMS i-a adus şi un prim punct, altfel unul muncit şi extrem de meritat, chiar dacă golul egalizator al noii achiziţii, Pătulea, a venit abia în al doilea minut de prelungiri. Ploieştenii au arătat cu o clasă în plus, conducând pe tabelă cu 1-0 şi 2-1, punctând pe finalul fiecăreia dintre reprize, între care s-a „intercalat” reuşita lui Straton (’54), dar nu au lăsat nici un moment impresia că au forţa să atace titlul, cum le era obiectivul dinaintea începerii sezonului.
2-2 la CFR Cluj: Reuşita lui Cadu (’20) părea să fi pus lucrurile spre făgaşul normal, numai că Iaşul a făcut o a doua repriză
neaşteptat de bună, conducând chiar şi pe tabelă, prin golurile lui Milea (’69) şi Herghelegiu (’71). Oaspeţii au avut însă ghinionul să se relaxeze şi la numai două minute Hora a smuls egalul campioanei, altfel partida părând să „curgă” spre prima victorie a CSMS.
0-1 cu Pandurii: Jocul ieşenilor începuse să se închege, iar meciul se îndrepta spre un scor alb, dorit de ambele formaţii, „planurile” fiind stricate însă în primul minut de prelungiri, când mai toată lumea aştepta ultimul fluier. Supărat de rezultat, antrenorul Ionuţ Popa a renunţat la echipă după partidă.
Acomodare greoaie cu Ciobotariu
0-1 la Bistriţa: Cu acest joc nu a început doar mandatul lui Liviu Ciobotariu ca antrenor în Copou, ci şi seria confruntărilor din care ieşenii puteau avea speranţe îndreptăţite să ia puncte. Pe terenul Gloriei, însă, oaspeţii nu s-au regăsit aproape deloc, lipsa de comunicare dintre antrenorul secund Gheorghe Mihali şi noul şef al băncii tehnice făcând ca CSMS să piardă în final, ce-i drept printr-un gol înscris din ofsaid.
0-3 cu Steaua: Prima şi cea mai categorică înfrângere a ieşenilor din toamnă, trupa lui „Reghe” impunându-se fără drept de apel.
0-1 la Constanţa: Golul lui Dică din primul minut a parafat soarta unei dispute care a confirmat că formaţia din Copou încă acuză despărţirea de Ionuţ Popa. Evoluţia a fost sub aşteptări, chiar dacă se poate spune că nici adversarul nu a arătat aproape nimic.
1-0 cu CS Severin: Ieşenii ştiau foarte bine că în cazul în care vor obţine prima victorie le vor preda oltenilor şi „lanterna”. După un joc lipsit de virtuţi tehnice şi spectaculare ce părea să se îndrepte spre un 0-0, Petrovic a adus în Copou bucuria primului succes, însă imediat după reuşită sârbul a fost eliminat, pentru cumulul a două avertismente.
0-1 la Braşov: Iaşul a sperat din nou aproape un întreg meci într-un rezultat pozitiv, însă socotelile lor au fost date peste cap de punctul fostului jucător din Copou Cr.Munteanu, într-o partidă ce a avut şi unele probleme de arbitraj.
0-1 cu Chiajna: Din nou eşec, dar de această dată unul dureros, pentru că ieşenii nu au jucat nimic, la fel ca şi adversarul, care însă a înscris o dată, după exact o oră, Concordia părând formaţia cea mai modestă slabă întâlnită de CSMS în actuala stagiune. După meci a început să se discute despre găsirea unui înlocuitor pentru Ciobotariu.
0-1 la Giurgiu: Nici în faţa Astrei, aflată în mare formă la vremea respectivă, CSMS nu a demonstrat că are puterea să se menţină în elită. Doar refuzul mai multor tehnicieni contactaţi de conducere a făcut ca „Ciobi” să rămână antrenor în Copou.
Ascensiune spectaculoasă spre final
4-0 cu „U” Cluj: A fost succesul care a reaprins speranţele de salvare ale ieşenilor, victoria fiind însă prea clară în raport cu realităţile din teren, chiar dacă „şepcile roşii” se aflau într-o totală derivă, din toate punctele de vedere. Au marcat Keita (’3), R.Tincu (’20), Straton (’42) şi Ţigănaşu (’64), ultimul începându-şi totodată o serie bună de evoluţii.
1-0 la Mediaş: Ghinionul din mai multe meciuri a fost răzbunat pe terenul Gazului, pe care ieşenii au învins-o prin reuşita lui Pătulea din al treilea minut de prelungiri.
1-0 cu Ceahlăul: Deşi nu a rupt gura târgului, CSMS a câştigat în urma unui joc economicos, decis de golul lui Milea (’49).
0-3 la Vaslui: După o primă repriză bună, în care a luptat de la egal la egal cu mai titratul adversar, băieţii lui „Ciobi” au căzut total psihic după deschiderea scorului.
3-0 la Galaţi: Pe terenul Oţelului, ieşenii au făcut cel mai bun meci din toamnă, răzbunând eşecul din tur prin hat-trickul lui Onofraş.
1-1 cu Dinamo: Evoluţia ieşenilor le-a confirmat pe deplin saltul din ultima parte a toamnei, CSMS deschizând scorul după doar 20 de secunde, prin Straton, şi fiind egalată la jumătatea reprizei de autogolul lui R.Tincu, într-o partidă în care balanţa putea înclina spre final de fiecare dintre părţi.
Liviu Suceveanu
Echipa din Copou a resimţit din plin şocul despărţirii de antrenorul Ionuţ Popa, acomodându-se mult mai greu decât se aştepta cu ritmul de lucru al lui Liviu Ciobotariu, care însă spre sfârşitul primei părţi şi-a arătat roadele.
Etapa a XX-a s-a amânat din cauza vremii nefavorabile pentru 2013, ce a atras părerea de rău a ieşenilor că au ratat şansa de a obţine alte puncte, deoarece traversau o perioadă fastă, în timp ce Rapidul era practic la pământ.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau