Au fost descoperite urmele unui continent străvechi!
Dimensiune font:
Insulele Reunion şi Mauritius, din Oceanul Indian, ascund sub ele un micro-continent, proaspăt identificat.
Fragmentul continental, denumit Mauritia, s-a desprins din blocul continental sudic în urmă cu 60 de milioane de ani şi a rămas ascuns sub mase colosale de lavă.
Nature Geoscience a publicat un studiu care sugerează că asemenea micro-continente ar putea fi mai comune decât se credea, scrie Science Daily.
Fragmentarea continetelor este de cele mai multe ori asociată cu coloane de magmă (roci în stare topită) care se ridică spre scoarţa terestră şi încălzesc şi înmoaie masele continentale până când acestea se rup la nivelul unor aşa-zise puncte fierbinţi ale scoarţei. Aceste puncte îşi pot schimba poziţia în timp.
Insulele Seychelles sunt un exemplu binecunoscut de asemenea fragment continental.
În urma analizei granulelor de nisip provenit din lavă, găsit în Mauritius, un grup de gelogi din Norvegia, Africa de Sud, Marea Britanie şi Germania a publicat, recent, un studiu care sugerează că ar exista şi alte fragmente continentale astfel formate.
Granulele de nisip conţin silicat de zirconiu, cu vechimea de 660-1970 milioane de ani, ceea ce s-ar putea explica prin faptul că ele au fost aduse la suprafaţă de lavă, atunci când a fost împinsă prin crusta continentală de această vârstă.
Calculele privind modul în care s-au deplasat punctele fierbinţi (zonele în care scoarţa se rupe din cauza acţiunii coloanelor de magmă) au fost realizate de dr. Bernhard Steinberger, de la GFZ German Research Centre for Geosciences, şi dr. Pavel Doubrovine de la Universitatea din Oslo.
Concluzia fost că, în ocean, asemenea micro-continente s-ar găsi în număr mai mare decât se crezuse anterior.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau