Ce se întâmplă dacă spargi un ou sub apă. Rezultat uimitor (VIDEO)
Dimensiune font:
Tu știi ce se întâmplă dacă spargi un ou sub apă? Rezultatul este uimitor.
În cazul unui ou spart la 18 metri sub nivelul mării, presiunea asupra acestuia este de 2,8 ori mai mare decât presiunea atmosferică și albușul și gălbenușul rămân împreună ca o coajă invizibilă de ou.
În mediul uscat, cercetătorii au studiat cum se sparge un ou în mod corect. Pentru a realiza crăpătura perfectă, oamenii de știință de la Universitatea Duke susțin că oul trebuie lovit în partea cea mai netedă, adică fix în mijloc, scrie shtiu.ro. Partea superioară și cea inferioară ale oului sunt cele mai rezistente și asta și pentru că sunt zone curbate.
Care este diferența dintre ouăle albe și cele maronii
Diferenţierea porneşte de la găină. Cel mai adesea, dar nu e o regulă, găinile deschise la culoare fac ouă albe, în timp ce găinile roşcate, maronii sau chiar negre fac ouă maronii. Totodată, cea mai clară diferenţiere e dată de lobul urechii găinii, care poate avea 2 culori: alb sau roşu. Evident, găinile cu lobul urechii alb produc ouă albe, potrivit retetepractice.ro.
Deşi se spune că ouăle de culoare închisă ar fi mai calitative din punct de vedere nutritiv, nu există o diferenţă în acest sens. Nici măcar în ceea ce priveşte grosimea cojii. Indiferent de culoare, ambele tipuri de ouă pot fi la fel de groase sau la fel de subţiri. Diferenţa de grosime este dată de vârsta găinii, cele tinere depunând ouă cu coaja mai groasă decât cele mai bătrâne.
Majoritatea găinilor crescute în gospodării depun ouă închise la culoare, însă nu acesta este motivul pentru care adesea ouăle sunt mai gustoase, mai hrănitoare, ci modul în care găinile sunt crescute şi hrănite face diferenţa.
Mit privind consumul de ouă
"Oul este cu siguranță alimentul vedetă al unui mic dejun sănătos. Unde mai pui că oul este o esență de nutrienți- are proteine etalon, de cea mai înaltă calitate, minerale și vitamine, grăsimi esențiale- totul cu numai 80 de calorii. Dacă ar avea și un strop de fibre, am putea considera oul un aliment complet!", a scris Mihaela Bilic, joi, pe pagina ei de Facebook.
"- Dacă sunteți la cură de slăbire și vă doriți ca oul să fie greu de digerat și să țină mult de foame, atunci oul fiert tare este alegerea corectă; puterea sațiogenă pentru ou este mai mare decât pentru carne sau pește, nimic nu se satură mai bine ca oul fiert!
- Dacă vreți ca oul să fie ușor de digerat și de asimilat atunci trebuie să fie fiert moale, cu albușul complet coagulat și gălbenușul cleios; în gălbenuș avem o cantitate mică de proteine care se coagulează și se întăresc la tratament termic prelungit.
- Dacă vă face plăcere să înmuiați pâine în gălbenuș de ou și vă doriți și o felie de bacon bine rumenit, atunci oul ochi va fi preferatul vostru; puțini sunt cei care știu că uleiul nu poate pătrunde printre moleculele de proteine, deci nici carnea nici albușul de ou nu pot absorbi ulei - oul ochi nu are multe calorii dacă îl scurgem bine de ulei după prăjire!
- Dacă sunteți la dietă proteică sau Keto, dacă aveți nevoie de un preparat sățios și hrănitor, în cazul copiilor slăbănogi și a persoanelor cu activitate fizică intensă, se recomandă omleta. Simplă sau cu adaos de cașcaval, șuncă și legume, omleta are o valoare calorică ridicată. Chiar dacă nu este uleioasă, omleta poate ascunde multă grăsime. Atunci când gălbenușul se sparge și vine în contact cu uleiul, se produce o emulsionare cu încorporarea grăsimii; lecitina din galbenuș “înghite” ulei precum maioneza. Atenție câtă grăsime puneți în tigaie atunci când faceți omletă - fiecare lingură de ulei are 100 de calorii, iar oul doar 80!", a dezvăluit nutriționistul.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau