Energia eoliană. Controverse şi beneficii

default

Dimensiune font:

| 25-01-2013 16:03

Preocupările în legătură cu estetica turbinelor eoliene trebuie să fie ascultate, dar afirmaţiile că tehnologia nu funcţionează sunt, pur şi simplu, neadevărate. Poziţia Insulelor Britanice la marginea vestului sălbatic şi vântos al Europei nu pare a fi mereu o binecuvântare.

Dar într-un punct important chiar este: Marea Britanie are cel mai mare potenţial în domeniul energiei eoliene, atât pe uscat, cât şi pe mare dintre toate ţările Europei.

Energia eoliană pe uscat s-a dezvoltat într-un ritm stabil în Marea Britanie în ultimii ani şi reprezintă un element cheie al angajamentului luat de această ţară de a-şi ecologiza sursele de energie. Dar în acelaşi timp în care turbinele au fost construite în întreaga ţară, la fel a crescut şi nivelul de opoziţie faţă de acestea. Energia eoliană a devenit o problemă care a produs disensiuni profunde în mediul politic al Marii Britanii.

Problema a explodat anul trecut, atunci când 106 membri ai Parlamentului, majoritar conservatori care reprezintă gospodăriile rurale, au semnat o scrisoare adresată primului ministru conservator, David Cameron. Ei i-au cerut acestuia să reducă subvenţiile pentru industria energiei eoliene de pe uscat, descriind tehnologia eoliană ca fiind “ineficientă şi intermitentă”.

Lucrurile au escaladat în toamnă, atunci când recent numitul ministru al energiei, provenind din tabăra conservatorilor, John Hayes, a declarat pentru două ziare că “destul este destul” şi că niciun alt parc eolian nou nu va mai fi construit. El a fost admonestat pentru aceste cuvinte de şeful său, Edward Davey, secretarul de stat pentru energie şi schimbările climatice şi membru al partidului democrat liberal. Dar tensiuni înăbuşite încă sunt prezente la vârful guvernului de coaliţie. Un alt conservator, ministrul de finanţe George Osborne, este cunoscut a fi un simpatizant al acţiunii împotriva energiei eoliene. Turbinele eoliene au devenit, de asemenea, un punct important de discuţii între partide în timpul alegerilor suplimentare recente.

Două dintre preocupările principale ale militanţilor contra energiei eoliene sunt impactul turbinelor asupra frumuseţii peisajului rural şi opoziţia populaţiei locale. Este absolut normal ca aceste preocupări să fie luate în considerare. Dar ele trebuie să fie puse în balanţă cu grosul opiniei publice, care sprijină masiv folosirea pe scară largă a turbinelor eoliene.

Orice îndoială trebuie să fie pusă în balanţă cu rolul important pe care această tehnologie îl poate juca pentru Marea Britanie, atât în ceea ce priveşte îndeplinirea angajamentelor asumate în ceea ce priveşte schimbările climatice, cât şi pentru un viitor succes economic.

Militanţii contra energiei eoliene fac, deseori, afirmaţii în legătură cu dezavantajele energiei eoliene. Plângerile lor principale sunt că turbinele sunt atât de ineficiente, încât cresc emisiile de dioxid de carbon şi atât de instabile, încât au nevoie de sprijin constant de la centralele convenţionale pe bază de cărbune şi petrol.

Dacă ar fi corecte, aceste afirmaţii ar fi devastatoare pentru energia eoliană. Dar nu este aşa.

Organizaţia din care fac parte, Institutul pentru Cercetarea Politicilor Publice, a publicat recent un raport ca răspuns la aceste întrebări. Concluziile noastre sunt clare. Energia eoliană de pe uscat reduce emisiile de carbon şi reprezintă o sursă de electricitate de încredere, cel puţin până la nivelul de energie eoliana care este prevăzută să fie instalată în Marea Britanie până în 2020.

Pentru a răspunde la întrebarea legată de emisia de carbon, am folosit un model simplu al pieţei de energie a Marii Britanii. Atunci când consumul creşte, să spunem, în dimineaţa unei zile lucrătoare, centralele electrice îşi cresc producţia pentru a-l satisface. Centralele care prezintă cel mai mic cost marginal – altfel spus, cele care produc energie electrică suplimentară la preţul cel mai mic – sunt selectate primele de către piaţă. În acest domeniu, energia eoliană învinge petrolul şi cărbunele, având în vedere faptul că niciun fel de combustibil nu este necesar pentru a genera electricitate.

Consecinţa este că, în teorie, adăugarea energiei eoliene în coşul energetic ar putea înlocui cărbunele şi petrolul şi astfel s-ar reduce emisiile de carbon. Acest lucru este susţinut de date empirice despre reducerile emisiilor de carbon generate de energia eoliană în Statele Unite.

Există şi un alt mod de a privi acest fapt. În 2011, energia eoliană a contribuit cu aproximativ 15,5 terawaţi-oră de electricitate la energia Marii Britanii. Dacă această cantitate de energie ar fi fost obţinută din combustibili fosili, emisiile de dioxid de carbon ar fi fost cu cel puţin 5,5 milioane de tone mai mari, sau chiar cu 12 milioane de tone mai mari.

Cât pentru chestiunea importantă a fiabilităţii, teama evidentă este că, datorită faptului că vântul nu suflă întotdeauna, sistemul nu va fi capabil să furnizeze electricitate atunci când este nevoie.

Această teamă pare a fi una de bun-simţ. Totuşi, fiabilitatea energiei eoliene nu depinde de variabilitatea vântului. În schimb, ea depinde de cât de bine pot fi anticipate modificările producţiei de energie eoliană.

Previziunile modificărilor producţiei de energie eoliană devin din ce în ce mai precise, iar scăderile de producţie pot fi anticipate şi compensate prin folosirea centralelor energetice convenţionale. În orice caz, producţia este surprinzător de stabilă în cadrul întregii reţele de parcuri eoliene al ţării: atunci când vântul nu suflă într-o anumită zonă, el suflă în altă zonă. Modificările relativ minore care au loc sunt destul de bine fixate în capacităţile de balansare a consumului şi a producţiei din reţeaua energetică ale sistemelor existente.

Chiar şi atunci când iarna vine cu temperaturi scăzute şi cu vânt puţin, sistemul poate încă funcţiona. Acest lucru a fost demonstrat de o perioadă de două săptămâni în februarie 2010, în Irlanda, o ţară care depinde mult mai mult de vânt decât Marea Britanie. Sistemul a funcţionat perfect.

Dacă guvernul Marii Britanii se prăbuşeşte sub presiune şi îşi micşorează ambiţiile în ceea ce priveşte energia eoliană de pe uscat, acest lucru va face ca alte forme mai scumpe ale generaţiei cu emisii reduse de carbon să devină o necesitate, pentru a putea îndeplini obiectivul ca 30 la sută din energia electrică sa fie produsă din surse regenerabile, până în 2020. Rezultatul va fi facturi la electricitate încă şi mai mari.

Renunţarea la energia eoliană ar putea constitui şi o oportunitate pierdută. Resursa naturală la dispoziţia noastră, combinată cu moştenirea inginerească a Marii Britanii, ar putea crea o creştere economică semnificativă, precum şi noi locuri de muncă.

Preocupările oamenilor care nu vor să aibă de-a face cu energia eoliană în pragul casei lor trebuie să fie luate în considerare. Noi trebuie să fim, de asemenea, sensibili la nevoia de a conserva zonele de o mare frumuseţe naturală. Dar nu trebuie să sacrificăm oportunităţi importante din cauza opiniilor unor grupuri minoritate vociferante şi ale afirmaţiilor lor nefondate.

Sursa: http://www.scientia.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:50

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei