Premieră științifică: Model embrionic, crescut artificial în Israel
Dimensiune font:
O echipă de cercetare din Israel a reușit să creeze și să crească în laborator o entitate care are toate caracteristicile unui embrion uman în primele stadii de dezvoltare. Totul, doar din celule stem. Rezultatele studiului au fost publicate în celebra revistă științifică Nature.
Entitatea, denumită model embrionic, a fost creată și crescută de cercetătorii Institutului Weizmann din Israel în laborator, fără spermă, ovul sau uter și prezintă toate caracteristicile unui embrion uman după 14 zile de dezvoltare.
„Arată ca un embrion obişnuit, cu toate structurile şi foarte foarte asemănător. Dar este o entitate produsă din celule stem care are toate subtipurile, toate componentele şi întreaga structură a unui embrion uman, lucru care nu s-a mai realizat până acum. Această entitate produce inclusiv hormonii care determină rezultatul pozitiv al unui test de sarcină. Scopul acestor modele embionice este să ofere oamenilor de știință o modalitate etică prin care să înțeleagă primele momente când se formează viața. Această perioadă, care include primele săptămâni de la fertilizare, este cea în care dintr-o colecție de celule se formează fetusul. Atunci apar și cauzele pierderilor naturale de sarcină sau defectele care se văd la naștere, dar despre care omenirea știe foarte puțin", a spus Acob Hanna, cercetător şef la Institutul Weizmann. Cercetătorii speră că aceste modele să ajute și la înțelegerea mai bună a efectelor asupra embrionilor a tratamentelor și medicamentelor luate de femeile însărcinate.
„Nu sunt embrioni umani, sunt modele embrionice dar extrem de asemănătoare. Aşa că, ar trebui să-i reglementăm la fel că pe embrionii umani? Sau putem să fim mai relaxaţi? Pentru că nu sunt embrioni umani. Dar aceştia nu pot fi implantaţi unei femei pentru că ar fi ilegal şi oricum cel mai probabil nu ar produce efectul dorit", a adăugat Robin Lovell Badge, cercetător la Institutul „Francis Crick".
Din considerente etice, creșterea embrionilor pentru cercetare este legală până la cel mult 14 zile de la fertilizare. Dar este vorba de cei umani. Cercetătorii din Israel au creat o entitate doar din celule stem și nu este clar în ce măsură legislația acoperă acest aspect.
Clara DIMA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau