Principalele repere ale zilei de 2 aprilie

0-semne de intrebare eZH9rnIy

Dimensiune font:

| 02-04-2022 11:21

 Iată principalele repere ale zilei de 2 aprilie:

- 747: Se naște regele franc Carol cel Mare. Fondator al Imperiului Carolingian, a fost unul dintre cei mai importanți suverani din istoria Europei. Mulți istorici îl consideră părintele fondator al Franței și Germaniei, precum și al Europei moderne. În timpul domniei sale (768 - 814) a cucerit Italia și a fost încoronat Imperator Augustus de papa Leon al III-lea pe 25 decembrie 800, unii istorici văzând aceasta ca o încercare de a reînvia Imperiul Roman de Apus. Imperiul Carolingian a fost în Europa, într-un anumit sens, un stat rival față de Imperiul Roman de Răsărit, cu capitala la Constantinopol (denumit și Imperiul Bizantin). A fost primul conducător al unui imperiu în Europa occidentală de la prăbușirea Imperiului Roman cu capitala la Roma.
 
- 1118: Moare contele francez Balduin I al Ierusalimului (născut: Balduin de Boulogne). A fost primul rege al Ierusalimului, domnind între 1100 - 1118.
- 1453: Armata condusă de Mahomed al II-lea ajunge la Constantinopol.
- 1711: Are loc tratatul de alianță dintre Moldova și Rusia, încheiat la Luțk între Dimitrie Cantemir și țarul Petru I. Acest tratat prevedea o alianță militară antiotomană, dar prin el se recunoștea și domnia ereditară în familia Cantemireștilor și autoritatea absolută a domnului.
- 1725: Se naște poetul, romancierul, diplomatul și aventurierul Giacomo Casanova (născut: Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt). A devenit celebru prin peripețiile sale galante, evocate în „Memoires” („Povestea vieții mele”) scrise între anii 1791 și 1798, care cuprind existența sa aventuroasă și experiențele sale, care se remarcă printr-o bună cunoaștere și descriere a moravurilor epocii.
- 1800: La Viena are loc premiera Simfoniei Nr. 1 în Do major a lui Ludwig van Beethoven.
- 1805: Se naște scriitorul danez Hans Christian Andersen. Este faimos pentru basmele sale, care au fost traduse aproape în toate limbile pământului. Printre cele mai cunoscute se numără „Mica sirenă”, „Rățușca cea urâtă”, „Fetița cu chibriturile”, „Degețica”, „Crăiasa zăpezilor” etc.
- 1838: Se naște avocatul și omul politic francez Leon Gambetta. A proclamat a III-a Republică Franceză (1870) și a jucat un rol important în primul său guvern.
- 1840: Se naște scriitorul, poetul, jurnalistul și dramaturgul francez Émile Zola (născut: Émile Édouard Charles Antoine Zola). A fost cel mai cunoscut reprezentant al școlii naturaliste, având un important rol în procesul de liberalizare politică a Franței și în exonerarea ofițerului de armată Alfred Dreyfus, acuzat și condamnat în mod fals. A fost nominalizat de 2 ori la premiul Nobel pentru Literatură. Printre cele mai importante lucrări ale sale se numără „Les Rougon-Macquart”, „Thérèse Raquin”, „Germinal” și „Nana”.
- 1867: Mihai Eminescu publică, în revista „Familia”, poemul „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”.
- 1872: Moare pictorul și inventatorul american Samuel Morse (născut: Samuel Finley Breese Morse). Este cunoscut pentru că în 1837 a realizat un aparat electromagnetic pentru telegrafie, iar în 1838 a inventat alfabetul care-i poartă numele și care este folosit și în prezent. Alfabetul inventat de Morse a simplificat trimiterea de mesaje telegrafice, acestea putând fi scrise sub formă de puncte și linii sau semnalizat cu lumini intermitente sau cu semnale radio.
- 1884: Academia Română îl însărcinează pe Bogdan Petriceicu Hasdeu cu realizarea dicționarului „Etymologicum Magnum Romaniae: dicționarul limbei istorice și poporane a românilor”.
- 1891: Se naște pictorul, sculptorul și poetul german Max Ernst. În 1919 a aderat la curentul dadaist, pentru ca, în anul 1924 - odată cu apariția oficială a suprarealismului - să se încadreze în această mișcare.
- 1915: Se naște cântărețul și compozitorul Gică Petrescu. De-a lungul a șapte decenii de activitate „Sinatra al românilor” și-a construit un repertoriu remarcabil prin bogăție și diversitate (populară, petrecere, romanțe etc.). Interpretul numărul I al cântecului de petrecere românesc este cunoscut pentru melodii precum „Du-mă acasă, măi tramvai!”, „Căsuța noastră”, „Dă-i cu șprițul pân’ la ziuă”, „Uite-așa aș vrea să mor” etc.
- 1925: Moare, la Iași, chimistul, fizicianul, pedagogul, mineralogul și omul politic Petru Poni. A fost unul dintre pionierii chimiei românești, fiind considerat întemeietorul acestei școli, și cel care a pus bazele chimiei organice în România. După ce a fost bursier la Paris și s-a specializat în chimie fizică și mineralogie la „College de France” și Sorbona, s-a angajat ca profesor la Liceul Național, iar din anul 1866 a predat și la Școala Militară din Iași. În anul 1878 a fost numit șef al Catedrei de Chimie din cadrul Universității din Iași, unde a predat timp de 33 de ani. Aici a înființat primul laborator de Chimie al Universității din Iași (1882) și catedra de Chimie organică (1891). În 1897, împreună cu Anastasie Obregia, a inaugurat, în noua clădire a Universității din Iași, un laborator de chimie, după model german. A publicat și primele manuale de fizică și de chimie în limba română, fiind colaborator la înființarea unor societăți științifice în România, precum și membru al Societății de științe naturale din Moscova (1910). În 1879 a fost ales membru al Academiei Române, iar în anul 1889 a fost numit comisar al Guvernului Român la Expoziția Universală de la Paris. În 1903 a fost decorat de către împăratul Franz Joseph al Austriei cu Marea cruce al Ordinului Franz Joseph. În plan politic s-a remarcat ca unul dintre membrii marcanți ai Partidului Național Liberal, fiind ales, în mai multe rânduri, deputat și senator. A fost primar al Municipiului Iași în perioada 9 aprilie - 11 iulie 1907 și o scurtă perioadă în 1922. A deținut în 3 rânduri funcția de ministru al Cultelor și Instrucțiunii (1891, 1895 - 1896 și 1918). A murit la 2 aprilie 1925, la Iași, fiind înmormântat în cimitirul „Eternitatea”. Institutul de Chimie Macromoleculară al Academiei Române din Iași poartă numele său.
- 1944: Ministrului de externe al URSS, Viaceslav Molotov, declară că trupele Armatei Roșii au pătruns pe teritoriul României și că regimul politic existent nu va fi modificat.
- 1974: Moare omul politic francez Georges Pompidou (născut: Georges Jean Raymond Pompidou). A fost președintele Republicii Franceze între 1969 și până la moarte sa (2 aprilie 1974), urmându-i lui Charles de Gaulle. Ca șef de stat, a fost un conservator moderat care a reparat relația Franței cu Statele Unite ale Americii și a menținut relații pozitive cu fostele colonii din Africa.
- 1978: În Statele Unite ale Americii, rețeaua de televiziune CBS difuzează primul episod din serialul „Dallas”. Serialul a devenit cel mai de succes serial de televiziune al anilor ’80 și a fost difuzat până în 1991.
- 1989: Moare jurnalistul și omul de televiziune Tudor Vornicu. A fost unul dintre cei mai importanți directori de emisiuni TV din România. Mai întâi a fost șef al Redacției Actualități a Televiziunii Române, ulterior realizând emisiuni de succes precum, „De la A... la infinit”, „Magazin duminical”, „Fotograme din realitate”, „Studio A”, „Mozaic”, precum și programele TVR de revelion. A fost, timp de mai mulți ani, director de programe al televiziunii publice. Timp de mai mulți ani a fost director de programe al televiziunii publice. Este printre principalii inițiatori ai Festivalului de muzică „Cerbul de Aur”.
- 1997: Este semnat, la Moscova, Tratatul de uniune dintre Federația Rusă și Republica Belarus de către președinții celor două țări, Boris Elțîn și Aleksander Lukașenko.
- 1998: Radu Vasile a fost desemnat prim-ministru de către președintele României, Emil Constantinescu.
- 2005: Moare papa Ioan Paul al II-lea (născut: Karol Józef Wojtyła). A fost al 264-lea papă al Bisericii Catolic și episcop al Romei în perioada 1978 - 2005. A fost primul papă de altă origine decât cea italiană de la papa Adrian al VI-lea, adică din 1522. Pontificatul său de 26 ani este considerat al treilea ca durată din istoria Bisericii Catolice. A încercat să îmbunătățească relațiile Bisericii Catolice cu iudaismul, islamul și Biserica Ortodoxă Răsăriteană. A menținut pozițiile anterioare ale Bisericii în chestiuni precum avortul, contracepția artificială, hirotonirea femeilor și căsătoria preoților și, deși a susținut reformele celui de-al doilea Conciliului Vatican, a fost considerat în general conservator în interpretarea lor. A fost unul dintre cei mai călători lideri mondiali din istorie, vizitând 129 de țări în timpul pontificatului său. A contribuit la încetarea guvernării comuniste în Polonia sa natală, precum și în restul Europei. A fost beatificat în data de 1 mai 2011 în Piața „Sf. Petru” din Roma. Trecerea sa în rândul sfinților a fost oficiată în data de 27 aprilie 2014.
- 2008: Are loc la București Summit-ul NATO (2-4 aprilie), cel mai mare eveniment de politică externă organizat de România.
- 2021: Moare cântăreața Gabi Luncă (născută: Elena Gabriela Luncă). A fost una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate cântărețe de muzică populară și lăutărească, aparținând generației „clasice” a muzicii lăutărești urbane (mahala). Printre melodiile cunoscute pe care le-a interpretat se numără „Anii mei și tinerețea”, „Vai ce rău mă simt acuma”, „Câte griji are o mamă”, „Pomule, de ce te-apleci?”, „Fata care vinde flori”, „Dacă zici că mă iubești”, „Răpirea din Serai”, „Ineluș cu piatră albastră”, „Dă, mamă, cu biciu-n mine”, „Trenule când oi pleca”, „Într-o zi la poarta mea”, „Dacă mă iubești”, „Mama mea e florăreasă”, „Am crescut băieți și fete”, „Supărată sunt pe lume”, „Omul bun n-are noroc”, „Am avut o măicușoară” etc. A fost căsătorită cu acordeonistul Ion Onoriu.
- 2021: Moare cântărețul, acordeonistul și pianistul Nelu Ploieșteanu (născut: Ion Dumitrache). A fost unul dintre cei mai cunoscuți și ascultați interpreți de muzică lăutărească de petrecere din România. Cu o carieră de peste 50 de ani, Nelu Ploieșteanu a fost unul dintre artiștii care au întreținut atmosfera în cele mai cunoscute și frecventate localuri bucureștene. Printre cele mai cunoscute melodii pe care le-a interpretat se numără „Tanțo”, „Într-o vinere spre seară”, „Pădure, verde pădure”, „Ce frumoasă este viața”, „Geaba-i lună, geaba-i stele” și cele realizate în colaborare cu actorii Gheorghe Dinică și Ștefan Iordache.
- Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului.
- Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret.
 
 
 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Călătorii în spaţiu la preţuri accesibile
24/11/2024 15:33

În timp ce fondatorul SpaceX, Elon Musk, ar putea fi hotărat să trăiască intr-o zi pe o altă planetă, directoarea operaţională a companiei spune că intenţionează să menţină lucrurile terestr ...

La ce oră este bine să pornești centrala din casă. Trucul care ne ajută să economisim bani la facturi
21/11/2024 19:08

 Multi romani vor să afle la ce oră este bine să pornesti centrala din casă. Iarna, facturile la gaze, căldură si curent sunt mult mai mari. Iată trucul care ne ajută să economisim bani la facturi ...

Bioplasticul care se dizolvă în apă ar putea combate criza globală a poluării
18/11/2024 11:43

Bioplasticul care se dizolvă in apă ar putea combate criza globală a poluării Într-o perioadă in care plasticul sintetic a poluat aproape fiecare colt al lumii si a apărut in alimente si in corpu ...

Experții confirmă! Care sunt cele mai slabe parole din mediul online: pot fi sparte de hackeri în doar câteva secunde. Utilizatorii români le folosesc foarte des
17/11/2024 11:59

 NordPass, aplicatia de management al parolelor dezvoltată de NordVPN, a publicat recent lista anuală a celor mai slabe parole folosite pe internet, iar rezultatele sunt ingrijorătoare. Printre cele ma ...

Spectacol pe cer. Ploaie de stele căzătoare
15/11/2024 14:34

Luna noiembrie aduce un moment asteptat de pasionatii de astronomie: curentul meteoric al Leonidelor atinge punctul culminant in noaptea de 16 spre 17 noiembrie. Acesta este momentul ideal pentru a observa &bd ...

Regulă importantă pentru chiriașii și proprietarii de la bloc! Ce trebuie să facă obligatoriu iarna
14/11/2024 11:23

 Regulă importantă pentru chiriasii si proprietarii de la bloc! Multi romani apelează la tot felul de trucuri in prag de iarnă pentru a mai reduce consumul la căldură sau la energie electrică. Locat ...

Anomalie bizară într-o regiune din Canada: acolo poți să slăbești instantaneu. Oamenii de știință caută explicații
12/11/2024 09:39

Stiati că gravitatia nu este aceeasi peste tot pe Pămant? In Golful Hudson din Canada, gravitatia este usor mai slabă decat media globală - o anomalie pe care oamenii de stiintă o studiază incă din anii ...

Cum distingi vinul făcut din struguri de cel falsificat? La ce să fii atent? Testul simplu
10/11/2024 18:35

  Cum distingi vinul făcut din struguri de cel falsificat? La ce să fii atent?     Romanii nu sunt printre cei mai mari consumatori de vin din Europa, dar fie si ocazional, sunt ...

VIDEO Descoperirile care schimbă tot ce știam despre Pompei: Cum arătau, de fapt, locuitorii legendarului oraș
10/11/2024 17:23

  Cercetătorii au realizat o descoperire remarcabilă in cadrul unui studiu recent despre victimele eruptiei vulcanice din Pompei, care a avut loc in anul 79 d.Hr, conform CNN.com.     ...

Memoria apei, un fenomen care fascinează şi intrigă lumea ştiinţifică
08/11/2024 15:37

Memoria apei, un fenomen care fascinează şi intrigă lumea ştiinţifică Are apa memorie? Poate un lichid diluat de 120 de ori sa pastreze proprietatile solutiei initiale? Daca incredibilul devine credibil, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei