Principalele repere ale zilei de 2 aprilie

0-semne de intrebare eZH9rnIy

Dimensiune font:

| 02-04-2022 11:21

 Iată principalele repere ale zilei de 2 aprilie:

- 747: Se naște regele franc Carol cel Mare. Fondator al Imperiului Carolingian, a fost unul dintre cei mai importanți suverani din istoria Europei. Mulți istorici îl consideră părintele fondator al Franței și Germaniei, precum și al Europei moderne. În timpul domniei sale (768 - 814) a cucerit Italia și a fost încoronat Imperator Augustus de papa Leon al III-lea pe 25 decembrie 800, unii istorici văzând aceasta ca o încercare de a reînvia Imperiul Roman de Apus. Imperiul Carolingian a fost în Europa, într-un anumit sens, un stat rival față de Imperiul Roman de Răsărit, cu capitala la Constantinopol (denumit și Imperiul Bizantin). A fost primul conducător al unui imperiu în Europa occidentală de la prăbușirea Imperiului Roman cu capitala la Roma.
 
- 1118: Moare contele francez Balduin I al Ierusalimului (născut: Balduin de Boulogne). A fost primul rege al Ierusalimului, domnind între 1100 - 1118.
- 1453: Armata condusă de Mahomed al II-lea ajunge la Constantinopol.
- 1711: Are loc tratatul de alianță dintre Moldova și Rusia, încheiat la Luțk între Dimitrie Cantemir și țarul Petru I. Acest tratat prevedea o alianță militară antiotomană, dar prin el se recunoștea și domnia ereditară în familia Cantemireștilor și autoritatea absolută a domnului.
- 1725: Se naște poetul, romancierul, diplomatul și aventurierul Giacomo Casanova (născut: Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt). A devenit celebru prin peripețiile sale galante, evocate în „Memoires” („Povestea vieții mele”) scrise între anii 1791 și 1798, care cuprind existența sa aventuroasă și experiențele sale, care se remarcă printr-o bună cunoaștere și descriere a moravurilor epocii.
- 1800: La Viena are loc premiera Simfoniei Nr. 1 în Do major a lui Ludwig van Beethoven.
- 1805: Se naște scriitorul danez Hans Christian Andersen. Este faimos pentru basmele sale, care au fost traduse aproape în toate limbile pământului. Printre cele mai cunoscute se numără „Mica sirenă”, „Rățușca cea urâtă”, „Fetița cu chibriturile”, „Degețica”, „Crăiasa zăpezilor” etc.
- 1838: Se naște avocatul și omul politic francez Leon Gambetta. A proclamat a III-a Republică Franceză (1870) și a jucat un rol important în primul său guvern.
- 1840: Se naște scriitorul, poetul, jurnalistul și dramaturgul francez Émile Zola (născut: Émile Édouard Charles Antoine Zola). A fost cel mai cunoscut reprezentant al școlii naturaliste, având un important rol în procesul de liberalizare politică a Franței și în exonerarea ofițerului de armată Alfred Dreyfus, acuzat și condamnat în mod fals. A fost nominalizat de 2 ori la premiul Nobel pentru Literatură. Printre cele mai importante lucrări ale sale se numără „Les Rougon-Macquart”, „Thérèse Raquin”, „Germinal” și „Nana”.
- 1867: Mihai Eminescu publică, în revista „Familia”, poemul „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”.
- 1872: Moare pictorul și inventatorul american Samuel Morse (născut: Samuel Finley Breese Morse). Este cunoscut pentru că în 1837 a realizat un aparat electromagnetic pentru telegrafie, iar în 1838 a inventat alfabetul care-i poartă numele și care este folosit și în prezent. Alfabetul inventat de Morse a simplificat trimiterea de mesaje telegrafice, acestea putând fi scrise sub formă de puncte și linii sau semnalizat cu lumini intermitente sau cu semnale radio.
- 1884: Academia Română îl însărcinează pe Bogdan Petriceicu Hasdeu cu realizarea dicționarului „Etymologicum Magnum Romaniae: dicționarul limbei istorice și poporane a românilor”.
- 1891: Se naște pictorul, sculptorul și poetul german Max Ernst. În 1919 a aderat la curentul dadaist, pentru ca, în anul 1924 - odată cu apariția oficială a suprarealismului - să se încadreze în această mișcare.
- 1915: Se naște cântărețul și compozitorul Gică Petrescu. De-a lungul a șapte decenii de activitate „Sinatra al românilor” și-a construit un repertoriu remarcabil prin bogăție și diversitate (populară, petrecere, romanțe etc.). Interpretul numărul I al cântecului de petrecere românesc este cunoscut pentru melodii precum „Du-mă acasă, măi tramvai!”, „Căsuța noastră”, „Dă-i cu șprițul pân’ la ziuă”, „Uite-așa aș vrea să mor” etc.
- 1925: Moare, la Iași, chimistul, fizicianul, pedagogul, mineralogul și omul politic Petru Poni. A fost unul dintre pionierii chimiei românești, fiind considerat întemeietorul acestei școli, și cel care a pus bazele chimiei organice în România. După ce a fost bursier la Paris și s-a specializat în chimie fizică și mineralogie la „College de France” și Sorbona, s-a angajat ca profesor la Liceul Național, iar din anul 1866 a predat și la Școala Militară din Iași. În anul 1878 a fost numit șef al Catedrei de Chimie din cadrul Universității din Iași, unde a predat timp de 33 de ani. Aici a înființat primul laborator de Chimie al Universității din Iași (1882) și catedra de Chimie organică (1891). În 1897, împreună cu Anastasie Obregia, a inaugurat, în noua clădire a Universității din Iași, un laborator de chimie, după model german. A publicat și primele manuale de fizică și de chimie în limba română, fiind colaborator la înființarea unor societăți științifice în România, precum și membru al Societății de științe naturale din Moscova (1910). În 1879 a fost ales membru al Academiei Române, iar în anul 1889 a fost numit comisar al Guvernului Român la Expoziția Universală de la Paris. În 1903 a fost decorat de către împăratul Franz Joseph al Austriei cu Marea cruce al Ordinului Franz Joseph. În plan politic s-a remarcat ca unul dintre membrii marcanți ai Partidului Național Liberal, fiind ales, în mai multe rânduri, deputat și senator. A fost primar al Municipiului Iași în perioada 9 aprilie - 11 iulie 1907 și o scurtă perioadă în 1922. A deținut în 3 rânduri funcția de ministru al Cultelor și Instrucțiunii (1891, 1895 - 1896 și 1918). A murit la 2 aprilie 1925, la Iași, fiind înmormântat în cimitirul „Eternitatea”. Institutul de Chimie Macromoleculară al Academiei Române din Iași poartă numele său.
- 1944: Ministrului de externe al URSS, Viaceslav Molotov, declară că trupele Armatei Roșii au pătruns pe teritoriul României și că regimul politic existent nu va fi modificat.
- 1974: Moare omul politic francez Georges Pompidou (născut: Georges Jean Raymond Pompidou). A fost președintele Republicii Franceze între 1969 și până la moarte sa (2 aprilie 1974), urmându-i lui Charles de Gaulle. Ca șef de stat, a fost un conservator moderat care a reparat relația Franței cu Statele Unite ale Americii și a menținut relații pozitive cu fostele colonii din Africa.
- 1978: În Statele Unite ale Americii, rețeaua de televiziune CBS difuzează primul episod din serialul „Dallas”. Serialul a devenit cel mai de succes serial de televiziune al anilor ’80 și a fost difuzat până în 1991.
- 1989: Moare jurnalistul și omul de televiziune Tudor Vornicu. A fost unul dintre cei mai importanți directori de emisiuni TV din România. Mai întâi a fost șef al Redacției Actualități a Televiziunii Române, ulterior realizând emisiuni de succes precum, „De la A... la infinit”, „Magazin duminical”, „Fotograme din realitate”, „Studio A”, „Mozaic”, precum și programele TVR de revelion. A fost, timp de mai mulți ani, director de programe al televiziunii publice. Timp de mai mulți ani a fost director de programe al televiziunii publice. Este printre principalii inițiatori ai Festivalului de muzică „Cerbul de Aur”.
- 1997: Este semnat, la Moscova, Tratatul de uniune dintre Federația Rusă și Republica Belarus de către președinții celor două țări, Boris Elțîn și Aleksander Lukașenko.
- 1998: Radu Vasile a fost desemnat prim-ministru de către președintele României, Emil Constantinescu.
- 2005: Moare papa Ioan Paul al II-lea (născut: Karol Józef Wojtyła). A fost al 264-lea papă al Bisericii Catolic și episcop al Romei în perioada 1978 - 2005. A fost primul papă de altă origine decât cea italiană de la papa Adrian al VI-lea, adică din 1522. Pontificatul său de 26 ani este considerat al treilea ca durată din istoria Bisericii Catolice. A încercat să îmbunătățească relațiile Bisericii Catolice cu iudaismul, islamul și Biserica Ortodoxă Răsăriteană. A menținut pozițiile anterioare ale Bisericii în chestiuni precum avortul, contracepția artificială, hirotonirea femeilor și căsătoria preoților și, deși a susținut reformele celui de-al doilea Conciliului Vatican, a fost considerat în general conservator în interpretarea lor. A fost unul dintre cei mai călători lideri mondiali din istorie, vizitând 129 de țări în timpul pontificatului său. A contribuit la încetarea guvernării comuniste în Polonia sa natală, precum și în restul Europei. A fost beatificat în data de 1 mai 2011 în Piața „Sf. Petru” din Roma. Trecerea sa în rândul sfinților a fost oficiată în data de 27 aprilie 2014.
- 2008: Are loc la București Summit-ul NATO (2-4 aprilie), cel mai mare eveniment de politică externă organizat de România.
- 2021: Moare cântăreața Gabi Luncă (născută: Elena Gabriela Luncă). A fost una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate cântărețe de muzică populară și lăutărească, aparținând generației „clasice” a muzicii lăutărești urbane (mahala). Printre melodiile cunoscute pe care le-a interpretat se numără „Anii mei și tinerețea”, „Vai ce rău mă simt acuma”, „Câte griji are o mamă”, „Pomule, de ce te-apleci?”, „Fata care vinde flori”, „Dacă zici că mă iubești”, „Răpirea din Serai”, „Ineluș cu piatră albastră”, „Dă, mamă, cu biciu-n mine”, „Trenule când oi pleca”, „Într-o zi la poarta mea”, „Dacă mă iubești”, „Mama mea e florăreasă”, „Am crescut băieți și fete”, „Supărată sunt pe lume”, „Omul bun n-are noroc”, „Am avut o măicușoară” etc. A fost căsătorită cu acordeonistul Ion Onoriu.
- 2021: Moare cântărețul, acordeonistul și pianistul Nelu Ploieșteanu (născut: Ion Dumitrache). A fost unul dintre cei mai cunoscuți și ascultați interpreți de muzică lăutărească de petrecere din România. Cu o carieră de peste 50 de ani, Nelu Ploieșteanu a fost unul dintre artiștii care au întreținut atmosfera în cele mai cunoscute și frecventate localuri bucureștene. Printre cele mai cunoscute melodii pe care le-a interpretat se numără „Tanțo”, „Într-o vinere spre seară”, „Pădure, verde pădure”, „Ce frumoasă este viața”, „Geaba-i lună, geaba-i stele” și cele realizate în colaborare cu actorii Gheorghe Dinică și Ștefan Iordache.
- Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului.
- Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret.
 
 
 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Microsoft anunţă lansarea unei „constelații de agenți AI” care să înlocuiască angajații din companii
30/10/2024 10:33

Microsoft anunţă lansarea unei „constelatii de agenti AI” care să inlocuiască angajatii din companii Microsoft lansează o suită de modele AI autonome (sau „agenti”) care pot ser ...

La intersecția dintre cultură și tehnologie, ce aduce viitorul?
28/10/2024 16:06

 Inovatii emergente precum inteligenta artificială (IA), realitatea virtuală (VR) si realitatea augmentată (AR) imping limitele proceselor creative si permit noi forme de exprimare. Prin intermediul IA, ...

Inovaţie în materie de transport: Norvegia construiește primul tunel subacvatic plutitor din lume
24/10/2024 12:58

Inovaţie in materie de transport: Norvegia construieste primul tunel subacvatic plutitor din lume Primul tunel subacvatic plutitor de pe intreaga planetă va fi construit in nordul Norvegiei, conectand oras ...

 Descoperire minunată a oamenilor de ştiinţă. Mirosul oamenilor este mai rapid decât se credea anterior
21/10/2024 13:24

 Descoperire minunată a oamenilor de ştiinţă. Simtul olfactiv uman este mai rapid decat se credea anterior Simtul olfactiv al omului nu este deloc de neglijat, oamenii de stiintă dezvăluind că sunt ...

Ploaia de meteori, unul dintre cele mai așteptate fenomene astronomice ale lunii. Va putea fi văzută în noaptea dintre 21 și 22 octombrie
20/10/2024 10:42

Orionidele, curentul de meteori, este unul dintre cele mai asteptate fenomene astronomice ale lunii octombrie 2024. Se desfăsoară anual in perioada octombrie - noiembrie, atunci cand Pămantul se roteste in j ...

Începutul unei noi ere în căutarile pe internet: Google, odinioară de neînvins, dă semne că își pierde din relevanță.
20/10/2024 08:44

In prezentul digital, accesarea informatiilor online a devenit o componentă esentială a rutinei noastre zilnice. Cu toate acestea, tot mai multi utilizatori au remarcat in ultimii ani o deteriorare a calităt ...

Google a lansat oficial Android 15. Ce noutăți aduce
16/10/2024 11:36

Google a lansat Android 15, sistem de operare care va fi disponibil pe dispozitivele compatibile in săptămanile şi lunile următoare. Mai tarziu decat in anii precendenţi, Android 15 este disponibil in mod ...

Andrei Caramitru spulberă încălzirea globală: Toată creșterea de CO2 vine din Asia
18/09/2024 10:41

Andrei Caramitru spune că toate toate emisiile de dioxid de carbon care duc la incălzirea globală provin din Asia. In 2024, vremea a fost la extreme. Dacă vara anului a venit cu recorduri de temperaturi, i ...

Eclipsă parţială de Lună vizibilă în România, în noaptea dinspre marți spre miercuri
17/09/2024 16:35

Eclipsa parţială de Lună se produce in noaptea de 17 spre 18 septembrie (marţi spre miercuri), cand Luna se va afla la graniţa dintre constelaţiile Aquarius şi Pisces. Pe 18 septembrie avem faza de Lună ...

Cercetătorii au descoperit o a treia stare, dintre viață și moarte
17/09/2024 12:49

Desi pare a fi doar o fantezie, un nou studiu sugerează că intr-adevăr există o „a treia stare” in biologia modernă. Cercetarea sugerează posibilitatea redefinirii conceptului de moarte si des ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei