Sunt inginerii de rachete și neurochirurgii mai deștepți decât restul populației?
Dimensiune font:
Cercetătorii au descoperit că inginerii aerospațiali și neurochirurgii nu sunt neapărat mai inteligenți decât populația generală, relatează The Guardian. 329 de ingineri de rachete spațiale și 72 de chirurgi specializați în operații pe creier au participat la un studiu. Practic au fost rugați să îndeplinească o serie de sarcini pentru a le testa gradul de inteligență. Rezultatele, publicate în British Medical Journal, arată puține diferențe între ei și publicul general.
Neurochirurgii rezolvă problemele mai repede
Au fost testate diferite aspecte ale cogniției, inclusiv planificarea și raționamentul, memoria de lucru, atenția și abilitățile de procesare a emoțiilor. Cercetătorii au comparat apoi rezultatele cu cele adunate anterior de la peste 18.000 de persoane din Marea Britanie. Doar neurochirurgii au dat dovada de o diferență semnificativă, demonstrând o viteză mai mare de rezolvare a problemelor, dar și o memorie mai lentă în comparație cu populația generală.
„Diferența de viteză în rezolvarea problemelor prezentată de neurochirurgi ar putea veni din natura rapidă a neurochirurgiei, care îi atrage pe cei cu un fler preexistent pentru procesare rapidă, sau ar putea fi, deși mai puțin probabil, un produs al pregătirii pentru rapiditate. Luarea deciziilor rapid, în situații critice”, au remarcat cercetătorii.
Cercetătorii au spus că studiul a fost, parțial, realizat pentru a răspunde la întrebarea controversată dacă una dintre cele două profesii are un grad mai mare de inteligență comparativ cu cealaltă, mai ales că inclusiv vorbirea noastră de zi cu zi sugerează asta.
Cu toate acestea, echipa a găsit puține diferențe între abilitățile cognitive ale inginerilor aerospațiali și ale oamenilor de știință, deși rezultatele sugerează că cei dintâi au avut scoruri mai mari la atenție și reprezentare mentală în timp ce neurochirurgii au arătat scoruri mai mari în rezolvarea problemelor semantice - precum definițiile cuvintelor rare.
„În esență, ce credem că arată este că toată lumea are o gamă largă de abilități, unii oameni sunt mai buni la unele lucruri, iar alții sunt mai buni la alte lucruri și este foarte dificil să fii cel mai bun în toate lucrurile”, a spus Aswin Chari., un stagiar în neurochirurgie la spitalul Great Ormond Street și un autor al studiului.
Referindu-se la cele două profesii din studiu, Chari a adăugat: „Nu înseamnă că sunt mai buni în orice, ci că sunt mai buni la anumite lucruri care îi fac buni în ceea ce fac”. Prin urmare, cel mai bine ar fi să renunțăm la expresii de genul ”nu e operație pe creier” sau ”nu trimiți rachete pe Lună” sau pentru a ne referi la ceva ușor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau