Explozia stilurilor. O călătorie fascinantă prin istoria coafurilor

1coafuri

Dimensiune font:

| 17-04-2024 12:42

De-a lungul istoriei, coafura a fost mai mult decât un simplu aspect al îngrijirii personale; a fost o expresie a identității culturale, a statutului social, a afilierilor politice și a tendințelor estetice. De la împletiturile elaborate ale asirienilor la tunsorile futuristice ale erei digitale, stilurile de păr au evoluat odată cu civilizațiile.

Călătoria noastră începe în Antichitate, unde coafurile nu erau doar un simbol al frumuseții, ci și unul al puterii. În Egiptul antic, de exemplu, părul lung și bine îngrijit era un semn al bogăției și al statutului înalt. Faraonii și membrii nobilimii purtau peruci elaborate pentru a-și arăta statutul. Aceste peruci nu erau doar accesorii de modă, ci aveau și scopuri practice, protejând scalpul de soarele arzător.

În Grecia antică, coafurile deveneau din ce în ce mai complexe și erau adesea decorate cu benzi, coroane sau flori. Femeile din clasele superioare își petreceau ore în șir aranjându-și părul, împletindu-l în coafuri sofisticate care indicau nu doar frumusețea, ci și virtutea și statutul lor. Pentru bărbați, părul lung era de asemenea un semn de nobilime și forță.

Saltând în timp, în perioada Renașterii, coafurile au continuat să joace un rol crucial în expresia culturală și socială. În Europa, părul lung și ondulat al femeilor era adesea lăsat liber sau prins în coafuri complexe, uneori încorporând perle și pietre prețioase. Nobilii purtau peruci pudrate pentru a-și arăta bogăția și rafinamentul, un trend care a atins apogeul în Franța lui Ludovic al XIV-lea, cunoscut și ca "Regele Soare". Perucile sale grandioase au devenit simboluri ale absolutismului monarhic.

Secolul al XIX-lea a adus cu sine o schimbare semnificativă în estetica coafurilor, reflectând schimbările sociale și tehnologice ale Revoluției Industriale. Coafurile au devenit mai simplificate, iar introducerea accesoriilor metalice pentru păr a permis crearea de stiluri mai durabile și mai detaliate. În acest timp, bărbații au început să adopte tunsori mai scurte și mai îngrijite, un simbol al profesionalismului și sobrietății într-o eră dominată de progres industrial.

Revoluție în stiluri de păr

Intrarea în secolul al XX-lea a marcat o revoluție în stiluri de păr. Anii 1920 au văzut nașterea „flapper-elor” cu părul tuns bob, o rebeliune împotriva normelor tradiționale de feminitate. Acest stil a fost nu doar o declarație de modă, ci și un simbol al emancipării femeilor, reflectând schimbările sociale profunde ale perioadei. Mai târziu, în anii '60 și '70, cultura hippie a adus cu sine o preferință pentru părul lung, liber și natural, în contrast direct cu coafurile rigide și controlate ale decadelor anterioare.

Trecerea în era modernă a adus cu sine o explozie de creativitate în domeniul coafurilor. Tehnologia a permis experimentarea cu culori și texturi noi, dând naștere unor tendințe precum părul „ombre” sau „balayage”. În același timp, cultura populară și media digitală au accelerat răspândirea tendințelor globale, făcând din coafuri o parte integrantă a expresiei personale într-un context globalizat.

Astăzi, coafura rămâne la fel de dinamică și diversificată. Fiecare stil spune o poveste, fie că este o reîntoarcere la formele clasice sau o încercare de a redefinești normele de gen și frumusețe. Într-o lume în care „selfie”-ul a devenit un mediu de auto-expresie, coafurile continuă să joace un rol esențial în modul în care ne prezentăm și ne definim identitatea.

Prin urmare, istoria coafurilor este mult mai mult decât o cronică a stilurilor de păr; este o fereastră către evoluția umană, o oglindă a schimbărilor sociale și culturale. De la simboluri ale statutului la expresii ale individualității, coafurile continuă să fie un teren fertil pentru creativitate și autoexpresie, marcând pașii umanității prin fiecare fir de păr tăiat sau stilizat.

Continuând pe firul istoriei coafurilor, se observă că fiecare deceniu al secolului XX a adus cu sine o transformare radicală în estetica părului, fiecare stil având rădăcini adânci în contextul socio-cultural al timpului.

Anii '80, o epocă de exuberanță stilistică

Anii '80 au reprezentat o epocă de exuberanță stilistică, reflectată prin coafuri voluminoase și culori îndrăznețe. Erau vremurile în care gelul și fixativul își făceau simțită prezența în fiecare baie, iar look-ul „big hair” domina scenele muzicale și televiziunile. Această tendință nu era doar un moft estetic, ci un strigăt de independență și o manifestare a extravaganței care definea cultura pop a deceniului.

Trecând în anii '90, peisajul coafurilor a luat o întorsătură către un stil mai natural și mai relaxat. A fost perioada în care tunsorile de tip pixie și grunge, popularizate de celebrități ca Winona Ryder și Kurt Cobain, reflectau o nouă abordare a nonconformismului. Aceste tunsori nu doar că defiau normele tradiționale ale frumuseții, dar erau și un simbol al unei generații care se distanța de opulența excesivă a decadelor anterioare.

Intrând în noul mileniu, diversitatea și personalizarea au început să domine sfera coafurilor. Avansul tehnologic în materie de produse și tehnicile de coafare a permis oamenilor să experimenteze cu stiluri tot mai variate. De la îndreptarea permanentă la buclele afro, fiecare persoană a avut oportunitatea de a-și exprima unicul stil personal, spulberând ideea unui trend universal valabil. Acest fenomen a fost amplificat de ascensiunea rețelelor sociale, care au oferit o platformă pentru schimbul rapid de idei și inspirație în materie de frizuri.

Coafuri cu inspirație vintage

În ultimii ani, am asistat la o renaștere a aprecierii pentru tehnicile tradiționale, dar reinterpretate într-o manieră modernă. Coafurile cu inspirație vintage, cum ar fi undele "finger wave" din anii '20 sau tunsorile pompadour ale anilor '50, și-au făcut din nou apariția pe podiumurile de modă și în viața de zi cu zi, dovedind că stilurile vechi pot fi reinventate în moduri surprinzătoare și relevante pentru epoca actuală.

Privind spre viitor, este clar că frontierele coafurilor vor continua să se extindă. Noi tehnologii, cum ar fi imprimantele 3D pentru păr și realitatea augmentată, promit să transforme modul în care gândim și aplicăm coafurile. Aceste inovații nu doar că vor oferi stiluri din ce în ce mai personalizate și adaptate la nevoile individuale, dar vor și influența modul în care înțelegem relația dintre stil, tehnologie și identitate personală.

Astfel, istoria coafurilor nu este doar o colecție de stiluri care vin și trec. Este o continuă reflectare a schimbărilor noastre interioare și exterioare, un dialog între trecutul nostru cultural și aspirațiile noastre pentru viitor. Fiecare fir de păr tuns, fiecare buclă modelată, fiecare culoare aplicată spune o poveste a cine am fost, cine suntem și, cel mai important, cine aspirăm să fim.

Clara DIMA

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Blagesti, cu sediul in comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau, telefon 0334.805.110, fax 0334.805.109, e-mail primaria _blagesti@yahoo.com, cod fiscal 4834777. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Bun imobil - cladire administrativa (chiosc), in suprafata de 28 mp, si teren aferent, in suprafata de 44 mp, situat in intravilanul satului Blagesti, comuna Blagesti, Str. Primariei nr. 9, judetul Bacau, identificat cu numar cadastral 75133, inscris in cartea funciara nr. 75133, apartinand domeniului privat al Comunei Blagesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Blagesti nr. 29/29.03.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa depusa la sediul Comunei Blagesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita la Casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 14.05.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 22.05.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartiment Secretariat, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate: unul interior si unul exterior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.05.2024, ora 10.00, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Buhusi, oras Buhusi, Str. Doctor Carol Davila nr. 1, judetul Bacau, cod postal 605100, telefon 0234.265.745, fax 0234.265.744, e-mail: jud-buhusi-gref@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 22.04.2024.
Alpinistul nepalez Kami Rita Sherpa a atins vârful Everest pentru a 30-a oară
22/05/2024 13:39

Alpinistul nepalez Kami Rita Sherpa a atins varful Everest (8.849 metri) pentru a 30-a oară, miercuri, doborand propriul record de ascensiune al celui mai inalt munte din lume, a anunţat organizatorul expedi ...

Un mort şi circa 30 de răniţi într-un zbor Londra-Singapore, în urma unor
21/05/2024 15:19

Un Boeing 777 operat de Singapore Airlines a inregistrat marţi perturbări majore in zbor, a anunţat compania aeriană, ceea ce a dus la moartea unei persoane şi la rănirea altor cateva zeci, relatează AFP ...

Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a părăsit-o în tinerețe: „Eu aveam 19 ani, ea puțin mai mult”
19/05/2024 16:32

Considerată una dintre cele mai bune voci ale Generatiei de Aur a trăit o poveste de iubire desprinsă parcă din filme. S-a iubit cu unul dintre cei mai cunoscuti cantăreti, cu toate că relatia lor s-a int ...

El este 'cel mai bogat rom din lume': A abandonat școala la 12 ani și a început prima afacere la 14
18/05/2024 12:34

Alfie Best va fi 'primul miliardar rom' din lume, după ce averea sa a crescut cu 202 milioane de lire sterline, potrivit Sunday Times Rich List. El a luat recent decizia socantă de a părăsi Marea Britanie p ...

Regina Camilla a Marii Britanii renunță la hainele de blană
15/05/2024 19:35

Regina Camilla a Marii Britanii şi-a luat angajamentul că nu va mai achiziţiona noi haine de blană, conform unui comunicat al organizaţiei pentru protecţia animalelor PETA (People for the Ethical Treatmen ...

Fiindcă școala nu avea numărul minim de elevi cerut de minister, o școală din Franța a înscris la cursuri și 4... oi
15/05/2024 14:03

 Profesorii dintr-un sat din Franta pun oi in bancă, ca să tină scoala activă. Sunt prea putini elevi, e justificarea oficială. 94 de elevi are institutul, cu 4 mai putini decat pragul impus de Minist ...

Lavinia Pîrva dezvăluie adevărul despre verighetă
15/05/2024 07:43

Lavinia Pirva a starnit recent interesul publicului prin faptul că nu mai poartă verigheta, alimentand speculatiile despre starea relatiei lor. Cu toate acestea, adevărul din spatele absentei simbolului căs ...

Margareta Paslaru, artista indragita, a plecat din Romania in 1983
15/05/2024 07:42

In anul 1983, una dintre cele mai indragite soliste din perioada comunismului, Margareta Paslaru, a luat o decizie surprinzatoare pentru multi: a parasit Romania pentru a se stabili in America alaturi de sotul ...

Monica Tatoiu avertizează: „Femeile sunt parșive”
15/05/2024 07:40

Monica Tatoiu, femeia de afaceri cunoscută pentru cariera sa de succes si pentru sfaturile de viată pe care le oferă, si-a surprins fanii cu o declaratie sinceră despre femeile parsive. Fosta profesoară de ...

Violatorul incestuos Josef Fritzl va fi eliberat condiționat
14/05/2024 15:01

Justiţia austriacă a confirmat marţi că a autorizat transferul violatorului incestuos Josef Fritzl spre un regim de detenţie clasic, prealabil unei cereri de eliberare condiţionată, apreciind că el nu m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei