10 mistere ale creierului uman și indicii despre puterea minții

medicina  68

Dimensiune font:

| 20-02-2021 19:58

 Te-ai întrebat vreodată ce ai putea realiza dacă ți-ai folosi puterea minții la potențial maxim? O bună parte a lucrurilor pe care nu le înțelegem se află chiar în mintea noastră.

Creierul este un organ uimitor, dar e la fel de misterios precum problemele fundamentale legate de viață și moarte, conștiință sau somn. Puterea minții, atunci când este dezvoltată prin exerciții și exploatată conștient, este cel mai important atu al unui om.

În acest articol îți prezentăm câteva lucruri pe care le știm și pe care nu le știm despre creierul nostru.

1

Puterea minții: Conștiința este cheia...

Puterea minții
Foto: Incredibilia.ro / Storyblocks

Iată prima informație legată de puterea minții. Când te trezești dimineața, s-ar putea să percepi că Soarele tocmai răsare, să auzi câteva păsări ciripind, și poate chiar să simți un puseu de fericire când aerul proaspăt al dimineții îți lovește fața. ni se par interesante.

Cu alte cuvinte, ești o ființă conștientă. Acest subiect complex încurcă savanții încă din antichitate. Abia recent cercetătorii care studiază creierul au început să considere conștiința ca fiind un subiect demn de toată atenția.

Cel mai greu a fost să se explice felul în care procesele din creier dau naștere experiențelor subiective. Până acum, savanții au reușit să dezvolte o listă lungă cu întrebări și prea puține răspunsuri.

2

Criogenia, încercarea disperată de a păcăli moartea

Puterea minții
Deocamdată, somnul criogenic este un concept SF. Foto: kknews.cc

Viața veșnică este o imposibilitate, dar un domeniu de pionierat – numit „criogenie” – încearcă să le ofere oamenilor „două vieți”. Dar întrebarea este: poate fi  păstrată și conștiința astfel? 

Centre pentru criogenie precum Alcor Life Extension Foundation, din Arizona, depozitează cadavre în cazane pline cu hidrogen lichid, la temperaturi de -195 grade Celsius.

Ideea este că o persoană care moare de o boală incurabilă în prezent să fie înghețată și reînviată în viitor, când se va fi descoperit un remediu. Cadavrul fostei legende a baseball-ului Ted Williams este depozitat într-unul dintre frigiderele de la Alcor.

Precum celelalte cadavre din frigiderele futuriste ale Alcor, corpul lui Williams este poziționat cu capul în jos. Astfel, dacă ar apărea vreo scurgere la rezervor, creierul ar rămâne scufundat în lichidul rece.

Niciunul dintre cadavrele conservate astfel nu a fost readus la viață, fiindcă tehnologia pentru așa ceva încă nu există. În primul rând, dacă corpul nu este dezghețat la temperatura potrivită, în celulele persoanei conservate s-ar putea forma cristale de gheață, distrugând organismul.

3

Misterul mortalității 

Viața veșnică este doar un subiect de filme la Hollywood. Totuși, de ce îmbătrânesc oamenii? Ne naștem cu o „trusă” plină de mecanisme cu care să luptăm împotriva bolilor și rănilor.

Însă, pe măsură ce îmbătrânim, mecanismele de refacere ale corpului își ies din formă. Rezistența la răniri și la stres scade. Să fie, oare, tot acest proces declanșat de minte, de faptul că „știm” că trebuie să murim?

Batrani
Foto: Caring Senior Service

Teoriile privind motivul pentru care oamenii îmbătrânesc pot fi împărțite în două categorii:

  1. La fel ca alte caracteristici, îmbătrânirea ar putea face parte din genetica umană și este benefică într-un fel sau altul.
  2. Potrivit punctului de vedere mai puțin optimist, îmbătrânirea nu are niciun scop și este cauzată de vătămările celulelor care apar de-a lungul vieții unei persoane. 

Totuși, câțiva cercetători cred că știința va încetini în cele din urmă procesul de îmbătrânire, reușind să ne ofere o durată a vieții de cel puțin două ori mai mare.

4

Natură versus creștere

Puterea minții
Cât din ceea ce facem este dictat de ADN și cât de educația pe care o primim? Foto: iStock

În disputa îndelungată din jurul întrebării dacă gândurile și personalitățile noastre sunt controlate de gene sau de mediu, savanții strâng dovezi care să elucideze dacă ar putea fi vorba de oricare dintre acești doi factori sau de amândoi.

Abilitatea de a studia genele individuale indică faptul că avem prea puțin control asupra multor trăsături personale. Însă, în multe zone, s-a dovedit că presiunea semenilor sau educația primită influențează foarte mult cine suntem și ce facem.

Puterea minții este imensă și cu adevărat misterioasă

5

O provocare pentru creier

Iată încă un adevăr despre puterea minții. Râsul este unul dintre cel mai puțin înțelese comportamente umane. Savanții au descoperit că în timpul unui puseu de râs copios se activează trei părți ale creierului: 

  • o parte care gândește și care te ajută să înțelegi gluma
  • o zonă pentru mișcare, care le comandă mușchilor să se miște
  • o regiune emoțională, care oferă senzația de „amețeală”

Însă nu se știe care este motivul pentru care o persoană râde la glume prostești, în timp ce alta chicotește atunci când se uită la un film de groază.

Puterea minții
Foto: Medical Bag

John Morreall, pionier în domeniul cercetării umorului, a descoperit că râsul este o reacție ludică la neconcordanțe – povești care eludează așteptările convenționale.

Alți cercetători care studiază umorul spun că râsul este o cale de a semnaliza unei alte persoane faptul că o anumită acțiune este făcută „în glumă”. Însă un lucru este clar: râsul ne face să ne simțim mai bine.

6

Puterea minții de a genera amintiri 

Unele experiențe sunt greu de uitat, cum ar fi primul sărut. Dar cum anume reușim să ne păstrăm amintirile? Folosind tehnici de imagistică a creierului, savanții descifrează mecanismul responsabil pentru crearea și înmagazinarea amintirilor.

Cercetătorii au descoperit că hipocampul, care se află în materia cenușie a creierului, ar putea juca rolul unei cutiuțe cu amintiri. Însă această zonă de depozitare nu este chiar atât de selectivă.

Mecanismul prin care ne formăm amintirile este încă unul dintre misterele minții. Foto: Getty

S-a dovedit că atât amintirile adevărate, cât și cele false, activează regiuni similare din creier. Pentru a depista amintirea adevărată, unii cercetători le-au cerut subiecților să-și plaseze amintirea în context, ceea ce este foarte dificil atunci când evenimentul respectiv nu a avut loc.

7

Ceasul biologic 

Aflat în hipotalamus, nucleul suprachiasmatic, cunoscut și drept „ceasul biologic”, programează corpul să urmeze un ritm de 24 de ore.

Cel mai evident efect al ritmului circadian este ciclul somn-veghe, însă ceasul biologic are impact și asupra digestiei, asupra temperaturii corpului, asupra tensiunii arteriale și asupra producției de hormoni.

Cercetătorii au descoperit că intensitatea luminii poate ajusta ceasul biologic înainte sau înapoi, prin reglarea volumului hormonului numit melatonină (produs de glanda pineală, denumită și „al treilea ochi”).

Ultima dezbatere privește ideea că suplimentele cu melatonină ar putea preveni oboseala cauzată de decalajul de fus orar – sentimentul de vlăguire pe care îl ai atunci când ai traversat cu avionul mai multe fusuri orare.

8

Puterea minții și „membrul fantomă”

Unul dintre cele mai curioase fenomene este așa-numitul „membru fantomă”, senzația că un membru amputat este încă intact. Foto: psicologiaymente.com

Iată un exemplu ce demonstrează că mai avem drum lung până să înțelegem cu adevărat puterea minții. Se estimează că aproximativ 80% dintre persoanele cu amputări simt diferite senzații în zona membrului lipsă, inclusiv căldură, mâncărimi, presiune și durere. 

Cei ce resimt acest fenomen, denumit „membrul fantomă”, simt senzațiile ca și cum membrul lipsă ar face încă parte din corpul lor. O posibilă explicație este că nervii zonei din care membrul a fost tăiat creează noi conexiuni cu măduva spinării și continuă să trimită semnale către creier ca și cum membrul lipsă ar fi încă acolo.

O altă posibilitate este că creierul este „programat” să opereze ca și cum corpul ar fi intact – ceea ce înseamnă că în creier se află un tipar al corpului cu toate membrele atașate.

9

Somn, dulce somn…

Majoritatea ființelor vii par să fie dependente de somn. De ce? Nimeni nu știe cu adevărat… Foto: aetherius.org

Somnul este atât de important, încât ne petrecem un sfert din viață dormind. Însă motivele pentru care dormim sunt la fel de misterioase precum un vis încețoșat.

Totuși, savanții au o certitudine: somnul este crucial pentru supraviețuirea mamiferelor. (Aceasta este doar o constatare de bun simț, care nu explică de ce trebuie să dormim.) 

Lipsa îndelungată a somnului poate duce la schimbări de dispoziție, halucinații și, în cazuri extreme, la moarte. Există două stadii ale somnului:

  • somnul lipsit de mișcări rapide ale ochilor (NREM), în timpul căruia creierul are o activitate metabolică scăzută
  • somnul însoțit de mișcări rapide ale ochilor (REM), în timpul căruia creierul este foarte activ

Unii savanți cred că somnul NREM îi oferă corpului tău o pauză și conservă energia, în mod similar cu hibernarea. Somnul REM ar putea ajuta la organizarea amintirilor.

Totuși, această idee nu este dovedită, iar visele din timpul fazei REM nu se corelează întotdeauna cu amintirile.

10

Vise plăcute

Motivele pentru care visăm sunt, și ele, neclare. Foto: Incredibilia.ro / Storyblocks

Iată și ultima informație legată de puterea minții. În ceea ce privește descifrarea misterului viselor, încă mai avem mult de lucru. O posibilitate ar fi că visele antrenează creierul, stimulând sinapsele dintre celulele cerebrale. 

O altă teorie spune că oamenii visează sarcini și emoții pe care nu le-au rezolvat în timpul zilei și că acest proces poate ajuta la sedimentarea gândurilor și amintirilor.

În general, savanții sunt de acord că visele au loc în timpul celui mai adânc somn, adică în timpul fazei REM.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Singura țară din lume care nu are semafoare! Iată ce reguli au de respectat cetățenii
24/11/2024 17:31

Singura tară din lume care nu are semafoare este Bhutan. Gandul că o tară intreagă ar putea functiona fără semafoare pare aproape ireal, dar in Bhutan acest lucru a devenit posibil. Iată ce reguli au de ...

Controverse privind calitatea hârtiei buletinelor de vot. „E proastă. Trec ștampilele!”
24/11/2024 12:26

 Mai multi alegători din Iasi au reclamat calitatea slabă a hartiei buletinelor de vot, care pare să fi provocat probleme in momentul votării. Conform declaratiilor unor cetăteni, hartia este subtire, ...

Cutremur în Vrancea, în ziua votului. Update: Al doilea seism, la nici două ore după primul
24/11/2024 11:02

 Update: Un al doilea cutremur a avut loc duminică dimineaţa in Vrancea. Cel de-al doilea cutremur, cu magnitudinea de 3,5, s-a produs la ora locală 08:43, in judeţul Vrancea, la adancimea de 64,5 kilo ...

Țara care tocmai a descoperit că stă pe un zăcământ de aur de peste 80 de miliarde de dolari
23/11/2024 14:50

 Geologii au identificat peste 40 de filoane noi de aur situate la mai putin de 2.000 de metri sub pămant, in mina de aur Wangu din regiunea Pingjiang, ceea ce a adus resursele totale de aur din zona cent ...

Fostul procuror șef Valentin Iordan, condamnat la trei ani cu suspendare, după ce a fost prins beat pulbere la volan
21/11/2024 15:30

 În primă instantă, Valentin Iordan fusese condamnat cu suspendare. În apel, fostii colegi ai acestuia au cerut o pedeapsă cu executarea in regim de detentie. Putin a lipsit ca magistratii C ...

Un film de Crăciun, primul în topul încasărilor din week-end. BIletele au adunat aproape 35 de milioane de dolari
18/11/2024 11:51

„Red One”, o comedie de acţiune de Crăciun cu Dwayne „The Rock” Johnson in rolul şefului securităţii lui Moş Crăciun, a obţinut incasări de 34,1 milioane de dolari in cinematogr ...

O navă de croazieră oferă o călătorie de 4 ani în jurul lumii pentru a „scăpa” de politică și de noul preşedinte
18/11/2024 10:16

O navă de croazieră oferă o călătorie de 4 ani in jurul lumii pentru a „scăpa” de politică si de noul preşedinte Compania de croazieră Villa Vie Residences a oferit rezidentilor americani ...

VIDEO Daneza Victoria Kjaer Theilvig a câștigat Miss Universe 2024. Cine a reprezentat România
17/11/2024 11:13

      Victoria Kjaer Theilvig   Victoria Kjaer Theilvig din Danemarca a fost incoronată sambătă seară Miss Universe 2024. Este prima daneză din istorie care caşt ...

Cum arată vestiarul naționalei din Kosovo, după ce echipa a părăsit Arena Națională. Imagini
16/11/2024 10:51

    Vestiarul jucătorilor din Kosovo arată dezolant, după ce jucătorii au părăsit Arena Natională. Reamintim că jucătorii kosovari au iesit de pe teren la indemnul căpitanului Amir R ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei