Mănăstirea Nechit
Dimensiune font:
Între 1399 şi 1419 este menţionat într-un document că Mănăstirea Nechit, cu hramul Sfântul Nicolae, se află pe valea pârâului Nechit, în apropierea unui sat care avea moară şi sălişte. Mergând dinspre Piatra Neamţ spre comuna Borleşti, urmaţi cale de 8 kilometri valea pârâului Nechit şi veţi ajunge la această mănăstire, a cărei biserică este construită pe locul uneia mai vechi, din lemn.
Un document din 1419 arată ca domnul Moldovei, Alexandru cel Bun, a dat trei sate din zona Câmpul lui Dragoş, lui Dragomir, Ianoş şi Ştefan Verilovici. Se spune că Ştefan cel Mare, ctitorul mănăstirii Tazlău, construită în 1496-1497, a populat-o cu călugări din Mănăstirea Nechit, avându-l în frunte pe Ieromonahul Chiria. În apropiere, se află trei izvoare care amintesc de vieţuirea Sfântului Chiria.
Se spune că în anul 1874 Smaranda Ghidescu a ajuns aici împreună cu soţul ei, pentru a se ruga să aibă copii. În acel timp, mănăstirea avea o bisericuţă din lemn şi câteva chilii. Stareţul le-a spus că în anul următor se vor întoarce acolo cu copilul în braţe. Soţii au făcut promisiunea că dacă va fi aşa, vor construi o biserică din piatră şi chilii pentru călugări. Minunea s-a întâmplat, iar cei doi nu au uitat de promisiunea pe care au făcut-o. În anul 1875, ajutaţi de prieteni şi rude, au ridicat o biserică din piatră, o casă mare cu zece chilii şi clopotniţa.
Biserica are două turle. Lungimea acesteia este de 34 de metri, iar zidurile au o înălţime de 10 metri. Catapeteasma este sculptată în lemn de stejar, naosul se delimitează de pronaos prin doi stâlpi mari şi este luminat de două ferestre. Pentru a trece din pridvor în pronaos, este realizată o deschidere de mărimea unei uşi. Tinda este pictată, pardoseala din biserică este realizată din marmură de culoare albă, aşezată într-un mozaic. Biserica a fost pictată între anii 1975-1977, de monahia Viorica Creţu, de la Mănăstirea Prislop.
Îndrăzniţi să vizitaţi acest lăcaş, construit într-o poiană în care peisajul este splendid!
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric, prin telefon la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 2776.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau