Trans-Salina, o nouă atracție turistică
Dimensiune font:
Asfaltarea unui drum din Alba ar putea reprezenta readucerea la viață a unor sate care sunt aproape părăsite. Asfaltarea a început zilele trecute între localitățile Ocnișoara și Ciuguzel, pe o distanță de 4 kilometri. Localnicii au denumit drumul din zona Podișului Târnavelor, „Trans-Salina”.
La Ocnișoara, de exemplu, mai locuiesc doar 14 oameni, iar la Overdem, unde va ajunge drumul, mai sunt în jur de 35 de locuitori. Cei mai mulți oameni, mai ales tinerii, au plecat din aceste sate pentru că, mai ales când ploua, drumul de pământ era impracticabil și era izolați.
Consiliul Județean Alba vrea să facă în Ocnișoara un ștrand termal, satul fiind amplasat pe un masiv de sare care are legătură directă cu zona salină de la Ocna Mureș.
„Acum 100 de ani, Ocnişoara era o comună cu peste 500 de locuitori, cu cele mai bune terenuri din zonă, unde şi în vremea foametei şi secetei pământul asigura traiul întregii regiuni. Datorită drumului impracticabil, amplasat pe un teren deluros, satul s-a depopulat, ajungând la 14 locuitori.
Visul atât de mult dorit începe azi să ia contur. Prin reabilitarea acestui drum se va facilita accesul în această zonă cu bogăţii naturale deosebite. Existenţa unui masiv de sare în acest loc, duce la demararea lucrărilor privind construirea unui ştrand rustic de către CJ Alba.
De asemenea, tot aici se remarcă prezenţa unui câmp de 3 ha numit «saramură» şi o fântână purtătoare de apă sărată, ce izvorăşte în permanenţă de sute de ani. Fauna şi flora ne încântă privirile de fiecare dată. Aici cerbul şi căpriorul pot fi văzuţi în mediul lor natural. Mii de specii rare de plante, animale şi insecte dau culoare locului. În imediata apropiere este locul de naştere a ariei protejate «Pajiştile lui Suciu» (sit de importanţă comunitară) ce conservă habitate naturale de tip: Pajişti stepice, Păduri dacice de stejar şi carpen şi Tufărişuri.
Acest segment de drum face legătura între satele Ciuguzel şi Odverem, facilitând accesul cu maşina şi punând în valoare minunata peisagistică a zonei. Totodată se pot admira câmpurile cu trandafiri, lavandă şi pomi fructiferi ale localnicilor deosebiţi de pricepuţi”, a declarat primarul din Lopadea Nouă, Cătălin Marina Indreiu, pentru adevarul.ro.
Sursa -- www.greatnews.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau