De la străzile aglomerate din Istanbul pană la mesele festive din Suedia, chiftelele sunt un preparat culinar care transcende granitele si culturile. Aceste mici bile de carne, prăjite sau fierte, sunt embleme ale creativitătii si diversitătii gastronomice, fiecare tară adăugandu-le propria notă unică de savoare. Dar cum a reusit acest preparat simplu să cucerească atat de multe bucătării din lume? Haideti să explorăm povestea chiftelelor, asa cum sunt ele cunoscute si iubite in diferite colturi ale globului. Köfte. Inima orientală a chiftelelor În Turcia, chiftele ...
Mic-dejunul, adesea considerat cea mai importantă masă a zilei, este esential pentru a ne incepe ziua cu energie si bună dispozitie. În contextul unei cresteri semnificative a interesului pentru dietele pe bază de plante, micul dejun vegan a devenit un subiect de interes nu doar pentru cei care adoptă acest stil de viată, ci si pentru oricine doreste să isi imbunătătească sănătatea. De la smoothie-uri vibrante si pline de nutrienti, la terciuri calde si satioase, există o varietate de optiuni delicioase si hrănitoare. În acest reportaj, vom explora cele mai cunoscut ...
Nu ai timp de micul dejun? Nu-i nicio problemă. Poti apela oricand la un smoothie, care se prepară foarte repede si este foarte sătios.
Într-o lume diversificată si culturală, micul dejun variază considerabil de la o tară la alta, fiecare regiune oferind o gamă unică de preparate delicioase si hrănitoare. Aceste mese nu doar că oferă energie pentru intreaga zi, dar reflectă si traditiile si obiceiurile locale pe care le-am reunit intr-un top. 1. Englezesc Traditional Micul dejun englezesc complet este renumit pentru generozitatea sa. Acesta include de obicei ouă (prăjite, fierte sau omletă), bacon, carnati, fasole in sos de rosii, rosii prăjite, ciuperci si paine prăjită. Un element frecvent intalnit ...
Băuturile traditionale sunt mai mult decat simple lichide care ne potolesc setea; ele sunt esente ale culturilor, amintiri ale trecutului si punti intre generatii. Romania. Pălinca si tuica În inima Carpatilor, Romania este cunoscută pentru băuturile sale spirtoase traditionale, pălinca si tuica. Pălinca, o băutură tare obtinută prin distilarea fructelor, in special a prunelor, este un simbol al ospitalitătii romanesti. În satele transilvănene, fiecare gospodărie are propriul său secret de distilare, transmis din generatie in generatie. Tuica, similară pălincii, e ...
Într-o lume modernă in care gusturile si preferintele gastronomice se schimbă rapid, există o fascinatie deosebită pentru originile artei culinare. Păsind pe urmele civilizatiilor antice, descoperim retete vechi de mii de ani care ne dezvăluie secretele bucătăriei din Mesopotamia, Egiptul Antic, Grecia Antică si Roma Antică. Aceste retete nu doar că oferă o incursiune in obiceiurile culinare ale vremurilor de mult apuse, dar si reflectă ingeniozitatea si rafinamentul gusturilor din acele epoci indepărtate. Retetele din Mesopotamia. Trei tăblite de lut descoperite in orasu ...
Postul este o perioadă de reflectie spirituală si de abtinere de la anumite alimente, dar asta nu inseamnă că trebuie să renuntăm la deliciile culinare. Dulciurile de post sunt o categorie aparte, oferind solutii gustoase si satisfăcătoare pentru cei care respectă traditiile religioase sau doresc să adopte o dietă mai sănătoasă. Dulciuri de post din bucătăria romanească 1. Cozonacul de Post este un simbol al sărbătorilor romanesti, iar varianta de post nu face exceptie. Este preparat fără lapte, ouă sau unt, fiind inlocuite cu ulei si lapte de soia sau apă minerală. A ...
Pe timpul verii, meniurile cu ardei sunt o alternativă delicioasă atat pentri micul dejun, cat si pentru pranz sau vine. Iată cateva dintre cele mai apreciate retete: 1. Salată de Ardei cu Branză si Rosii Ingrediente: Ardei grasi colorati (rosii, galbeni, verzi) Rosii Branză feta Castraveti Ceapă rosie Ulei de măsline Sare, piper Oregano Mod de preparare: Taie ardeii, rosiile si castravetii in bucăti potrivite. Taie ceapa rosie julienne. Amestecă legumele intr-un bol mare. Adaugă branza feta tăiată cubulete. Condimentează cu sare, piper, oregano si ulei de măs ...
Chiftelele sunt un preparat culinar apreciat in intreaga lume, fiecare cultură adăugandu-si propria amprentă asupra retetei. Fie că sunt servite ca aperitiv, fel principal sau gustare, chiftelele răman un favorit etern datorită versatilitătii si gustului lor inconfundabil. Iată cateva dintre cele mai cunoscute retete de chiftele, care imbină traditia cu savoarea autentică. 1. Chiftele Romanesti Chiftelele romanesti sunt probabil cele mai cunoscute si iubite. Acestea se prepară din carne tocată de porc sau amestec (porc si vită), paine inmuiată in lapte, ceapă, usturoi, pătrun ...
Postul reprezintă o perioadă de reflectie si purificare spirituală, dar si o provocare culinară pentru cei care doresc să respecte traditiile religioase sau să adopte un stil de viată mai sănătos. Departe de a fi o perioadă a privării, postul aduce in prim-plan o gamă variată de mancăruri delicioase, pline de savoare si culoare. cele mai gustoase si mai intalnite mancăruri de post, care transformă această perioadă intr-o veritabilă sărbătoare a gusturilor. Într-un clasament al celor mai delicioase preparate de post intalnim atat bucate romanesti, cat si delicii din a ...
Ziua mondială a ciocolatei este aniversată la 7 iulie, această dată indicand momentul introducerii in Europa, in 1550, a băuturii pe bază de cacao. Istoria deliciilor pe bază de cacao nu este atat de bine cunoscută. Cercetătorii au găsit dovezi privind alimente pe bază de cacao datand din urmă cu cateva mii de ani. Boabele de cacao ar fi fost cultivate la inceput de civilizaţii străvechi din America de Sud, cum ar fi aztecii şi mayaşii, notează www.worldcocoafoundation.org. De altfel, arborele de cacao este originar din bazinul Amazonului şi alte zone tropicale din America d ...
Oriunde ai călători in estul Europei si in Balcani, sarmalele isi vor face simtită prezenta, incantand papilele gustative si incălzind inimile celor care le gustă. Istoria lor este la fel de bogată si complexă ca si gustul. Se spune că originea lor se regăseste in Imperiul Otoman, unde termenul „sarma” inseamnă „invelit” sau „impachetat” in limba turcă. În acele vremuri, sarmalele erau preparate din carne de miel, orez si condimente, invelite in frunze de vită de vie. De-a lungul timpului, această retetă a migrat in diverse tări, adaptan ...
Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un sos proaspăt si aromat, cu un amestec distinct de ierburi si condimente. Este o retetă foarte simplă dar foarte aromată, care se prepară la rece. Ingrediente Sos chimichurri – retetă simplissimă, aromată si rapidă 2 legături mari de pătrunjel proaspăt 3-4 cătei de usturoi (sau mai mult, dacă vă place usturoiul foarte tare) 10 grame (2 linguri cu varf) de ...
Ingrediente: 750 de grame cartofi congelati 500 grame carne de porc Pentru marinada: paprika afumata suc de lamaie ulei de masline pudra de ceapa pudra de usturoi pudra de cumin pudra de coriandru putina scortisoara pudra ghimbir pudra cuisoare pudra sare piper Pentru servit: 50 grame branza galbena sau cascaval (eu am folosit branza Gouda) 2-3 frunze de salata Iceberg 1 rosie 1/3 castravete 1/2 ceapa rosie Pentru sosul de usturoi: 125 grame iaur grecesc putina maioneza o lingurita mustar putina miere 2 catei de usturoi, pisati ierburi proaspete (patrunjel si/sau chives), tocate marunt sare S ...
Dulceata de trandafir este un produs culinar traditional cu o istorie bogată, o simbolistică aparte si un gust care incantă simturile. Preparată din petalele de trandafir, această dulceată reprezintă o artă a bucătăriei ce imbină priceperea si răbdarea, oferind un rezultat delicat si parfumat. Are o istorie indelungată, primele mentiuni ale folosirii trandafirilor in preparate culinare datează din perioada Imperiului Roman, cand petalele erau utilizate pentru a aroma vinurile si dulciurile. Însă, traditia preparării dulceatei de trandafir s-a consolidat in Orientul Mijl ...
Pentru ca dulceata de nuci verzi să aibă gustul perfect, nucile trebuie culese incepand cu sfarsitul lunii iunie si pană aproape de sfarsitul lunii iulie. Cand trec de această perioadă, nucile se coc prea tare si nu mai sunt potrivite pentru dulceată. Ingrediente 2 kg de nuci verzi (după curăţare, cantitatea va fi de aprox. 1 kg) 1 kg zahăr 100 ml miere de albine (opţional) 0,5 l apă zeamă de la 2-3 lămai cateva cuişoare 1 baton de scorţişoară 2 plicuri zahăr vanilat Mod de preparare Nucile verzi se curaţă de coajă verde, pană se ajunge la stratul alb. Atenţie, folo ...
Micii, cunoscuti si sub numele de „mititei”, isi au rădăcinile in gastronomia romanească, insă povestea lor nu este doar una locală, ci una care a captivat gusturile si imaginatia multor oameni din intreaga lume. Conform unei legende urbane, primul mic a fost savurat in Centrul Vechi al Capitalei, apartia sa fiind rezultatul unei intamplări fericite. Începuturile micului se regăsesc in Bucuresti, acum mai bine de un secol, cand Iordache Ionescu, un bucătar vestit din capitală, servea clientilor săi diverse mancăruri la grătar. Iordache, cunoscut si sub numele de ...
Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin prăjirea unui aluat de paine in grăsime animală. De-a lungul secolelor, gogosile au evoluat, imbogătindu-se cu diverse ingrediente precum zahăr, lapte, unt si condimente. Colonizatorii olandezi au adus gogosile in America de Nord in secolul al XVII-lea. În Statele Unite, gogosile au devenit rapid populare, mai ales in timpul Primului Război Mondial, cand soldatii americani s ...