Cele mai cunoscute rețete de chiftele. Tradiții și gusturi autentice

img

Dimensiune font:

| 01-08-2024 14:15

Chiftelele sunt un preparat culinar apreciat în întreaga lume, fiecare cultură adăugându-și propria amprentă asupra rețetei. Fie că sunt servite ca aperitiv, fel principal sau gustare, chiftelele rămân un favorit etern datorită versatilității și gustului lor inconfundabil. Iată câteva dintre cele mai cunoscute rețete de chiftele, care îmbină tradiția cu savoarea autentică.

1. Chiftele Românești
Chiftelele românești sunt probabil cele mai cunoscute și iubite. Acestea se prepară din carne tocată de porc sau amestec (porc și vită), pâine înmuiată în lapte, ceapă, usturoi, pătrunjel și mărar, toate condimentate cu sare și piper. Unele rețete includ și cartof ras pentru o textură mai moale. Chiftelele se prăjesc în ulei încins până devin aurii și crocante.

Ingrediente:

500 g carne tocată de porc/vită
1 ceapă medie
2 căței de usturoi
1 felie de pâine înmuiată în lapte
1 ou
Pătrunjel și mărar tocate
Sare și piper
Ulei pentru prăjit


2. Keftedes Grecești
Keftedes sunt chiftelele tradiționale grecești, adesea servite cu tzatziki și pâine pita. Acestea se prepară din carne tocată de vită sau miel, ceapă, usturoi, mentă proaspătă, pătrunjel și oregano. Feta, brânza grecească, poate fi adăugată pentru un plus de savoare. Chiftelele sunt prăjite în ulei de măsline până devin crocante și aromate.

Ingrediente:

500 g carne tocată de vită/miel
1 ceapă medie
2 căței de usturoi
1 ou
Mentă proaspătă și pătrunjel
Oregano
100 g feta (opțional)
Sare și piper
Ulei de măsline pentru prăjit


3. Albóndigas Spaniole
Albóndigas sunt chiftelele spaniole, servite adesea în sos de roșii. Se prepară din carne tocată de vită sau porc, ceapă, usturoi, pătrunjel și condimente precum boia de ardei dulce și chimion. Chiftelele sunt fierte încet în sos de roșii, ceea ce le conferă o textură moale și un gust bogat.

Ingrediente:

500 g carne tocată de vită/porc
1 ceapă medie
2 căței de usturoi
1 ou
Pătrunjel
Boia de ardei dulce
Chimion
Sare și piper
Sos de roșii pentru gătit


4. Polpette Italiene
Polpette sunt chiftelele italiene, preparate din carne de vită, porc sau pui, cu adaos de parmezan ras, pâine înmuiată în lapte, usturoi și pătrunjel. Acestea sunt prăjite sau gătite la cuptor, și adesea servite cu sos de roșii și paste.

Ingrediente:

500 g carne tocată de vită/porc/pui
1 felie de pâine înmuiată în lapte
1 ou
Parmezan ras
Usturoi
Pătrunjel
Sare și piper
Sos de roșii pentru servire


5. Kofta Orientale
Kofta sunt chiftelele orientale, preparate din carne de miel sau vită, amestecate cu ceapă, usturoi, pătrunjel, coriandru și condimente precum chimen, coriandru și scorțișoară. Acestea pot fi prăjite sau gătite pe grătar și servite cu diverse sosuri și garnituri.

Ingrediente:

500 g carne tocată de miel/vită
1 ceapă medie
2 căței de usturoi
Pătrunjel și coriandru
Chimen, coriandru măcinat și scorțișoară
Sare și piper
Ulei pentru prăjit sau grătar

Chiftelele reprezintă un preparat universal, fiecare cultură adăugându-și propriile ingrediente și tehnici de gătit pentru a crea o gamă variată de arome și texturi. Indiferent de rețeta pe care o alegeți, chiftelele sunt un deliciu care aduce bucurie și savoare pe mesele noastre.  Clara DIMA

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pancesti, cu sediul in sat Pancesti, Str. Principala nr. 137, judetul Neamt, cod postal 617366, telefon 0233.764.766, fax 0371.600.700, e-mail: primariapancesti@gmail.com, cod fiscal 16404200. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiul in suprafata totala de 50,70 mp, avand ca destinatie de farmacie, situat in satul Pancesti, Str. Principala, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pancesti, judetul Neamt, compus din: 1 incapere –Oficina =16,25 mp, 1 incapere –Depozit =9,80 mp, 1 incapere –Receptura =6,80 mp, 1 incapere -Birou =6,00 mp, 1 incapere -Grup sanitar =2,50 mp, 1 incapere –Hol =4,05 mp, 1 incapere –Laborator =5,30 mp, conform caietului de sarcini, H.C.L. Pancesti nr. 33/29.07.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Achizitii Publice din cadrul Comunei Pancesti, Str. Principala nr. 137, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 Lei/exemplar, care se achita numerar la Casieria institutiei Comunei Pancesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 22.08.2024, ora 14.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pancesti, sat Pancesti, Str. Principala nr. 137, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate -unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.08.2024, ora 11.00, in Sala de sedinte a Comunei Pancesti, sat Pancesti, Str. Principala nr. 137, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului Neamt, Piatra Neamt, Bulevardul Republicii nr. 16, judetul Neamt, cod postal 610005, telefon 0233.212.294, fax 0233.216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.07.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Letcani, cu sediul in comuna Letcani, satul Letcani, Str. Principala nr. 156, judetul Iasi, telefon 0722.214.562, fax 0232/296.770, e-mail: primaria.letcani@yahoo.ro, cod fiscal 4540488. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 977 mp, Tarlaua 28, Parcela 3P (parcela 805/1), avand CF nr. 65415, nr. cadastral 65415, situat in intravilanul satului Letcani, F.N., apartinand domeniului public al Comunei Letcani, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. Comuna Letcani nr. 69/25.07.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: se obtine la cerere pe suport hartie de la sediul Comunei Letcani. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Achizitii Publice din cadrul Comunei Letcani, cu sediul in satul Letcani, Str. Principala nr. 156, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 200 Lei/exemplar, ce se achita la Casieria Comunei Letcani. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.08.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 22.08.2024, ora 15.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura al Comunei Letcani, din satul Letcani, Str. Principala nr. 156, comuna Letcani, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 2 exemplare, 1 exemplar original si 1 exemplar copie. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.08.2024, ora 09.00, la sediul Comunei Letcani, din comuna Letcani, satul Letcani, Str. Principala nr. 156, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Iasi, Sectia Contencios Administrativ si Fiscal, cu sediul in municipiul Iasi, Str. Elena-Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232/211.265, fax 0232/219.662, e-mail: tr-iasi-pgref@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.07.2024.
Top 10 delicii de post
01/08/2024 10:42

Postul reprezintă o perioadă de reflectie si purificare spirituală, dar si o provocare culinară pentru cei care doresc să respecte traditiile religioase sau să adopte un stil de viată mai sănătos. Depa ...

Gusturile Moldovei. O călătorie prin deliciile bucătăriei bucovinene
30/07/2024 13:25

Moldova este o zonă cu o istorie bogată si diversă, iar acest lucru se reflectă in bucătăria sa traditională, unde influentele culturale si geografice se impletesc armonios. Fiecare parte din nord-estul ...

7 iulie, Ziua Mondială a Ciocolatei
07/07/2024 14:39

Ziua mondială a ciocolatei este aniversată la 7 iulie, această dată indicand momentul introducerii in Europa, in 1550, a băuturii pe bază de cacao. Istoria deliciilor pe bază de cacao nu este atat de bi ...

Sarmalele, o poveste plină de savoare
04/07/2024 10:42

Oriunde ai călători in estul Europei si in Balcani, sarmalele isi vor face simtită prezenta, incantand papilele gustative si incălzind inimile celor care le gustă. Istoria lor este la fel de bogată si com ...

Sosul chimichurri, o delicatesă în bucătărie
30/06/2024 12:21

Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un ...

Kapsalon, shaorma olandeză
30/06/2024 11:03

Ingrediente: 750 de grame cartofi congelati 500 grame carne de porc Pentru marinada: paprika afumata suc de lamaie ulei de masline pudra de ceapa pudra de usturoi pudra de cumin pudra de coriandru putina scorti ...

  Dulceața de trandafir, o delicatesă a bucătăriei rafinate
30/06/2024 09:09

Dulceata de trandafir este un produs culinar traditional cu o istorie bogată, o simbolistică aparte si un gust care incantă simturile. Preparată din petalele de trandafir, această dulceată reprezintă o a ...

Dulceață de nuci verzi
21/06/2024 12:02

Pentru ca dulceata de nuci verzi să aibă gustul perfect, nucile trebuie culese incepand cu sfarsitul lunii iunie si pană aproape de sfarsitul lunii iulie. Cand trec de această perioadă, nucile se coc prea ...

Micii și patricienii la grătar. Tradiția reinterpretată în arta culinară
16/06/2024 10:42

Micii, cunoscuti si sub numele de „mititei”, isi au rădăcinile in gastronomia romanească, insă povestea lor nu este doar una locală, ci una care a captivat gusturile si imaginatia multor oameni ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
16/06/2024 09:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei