Amintiri dintr-o lume fără Wi-Fi. Călătorie în copilăria bunicilor la Muzeul Satului

sat1-mol

Dimensiune font:

| 28-10-2024 21:18

* pașii răsună ușor pe aleile Muzeului Satului unde, într-o zi însorită de toamnă, copiii de toate vârstele sunt invitați într-o călătorie spre trecut * entuziasmați și curioși, micii vizitatori descoperă cum arăta viața în vremea bunicilor, fiind înconjurați de un decor autentic, ce amintește de un sat din alte vremuri

Aerul rece al dimineții se strecoară printre casele vechi și ulitele prăfuite ale Muzeului Satului, unde copiii aflați în Școala altfel sunt pe punctul de a descoperi o lume pe care doar au auzit-o în poveștile părinților și bunicilor. Cu pași timizi și priviri curioase, ei pășesc pe aleile muzeului, iar în fața lor, un domn în vârstă, cu părul alb și un zâmbet prietenos, îi întâmpină ca un povestitor din alt timp. Ghidul începe încet să le povestească despre vremurile în care tehnologia însemna o lampă cu petrol, iar plăcerile vieții veneau din lucrurile simple, fără ecrane sau butoane.

Astăzi veți călători în timp și veți vedea cum trăiau bunicii și străbunicii voștri. Fără telefoane, fără internet, fără electricitate în unele case. Și totuși, erau fericiți”, a spus ghidul. Copiii par surprinși. Pentru ei, ideea unei lumi fără tehnologie este aproape de neconceput. Însă curiozitatea îi împinge înainte, iar ghidul le arată o casă mică și primitoare, cu acoperiș de șindrilă și ferestre mici, din spatele cărora răzbate o căldură de odinioară.

Odată ce intră, copiii sunt învăluiți de mirosul lemnului vechi și al țesăturilor groase, brodate manual. Pereții, prăfuiți și cuminți, par să șoptească amintiri, iar în colț, soba de teracotă așteaptă tăcută ca odinioară să încălzească poveștile de iarnă. „În serile lungi de iarnă, familia se aduna în jurul sobei. Bunica spunea povești, iar toți ascultau vrăjiți, fără să fie nevoie de un ecran sau o aplicație. Era doar vocea ei și imaginația noastră”, a continuat ghidul. „Cum reușeau să supraviețuiască fără Netflix?”, a întrebat Tudor, un năstrușnic blonduț. Ghidul zâmbește, iar grupul izbucnește în râs. „Oh, se descurcau de minune.Ba chiar le era mai bine”.

Apoi, copiii ies în curte, unde sunt întâmpinați de uneltele muncilor de câmp: coase grele, pluguri de lemn și furci de fân. Le privesc cu ochii mari, de parcă ar descoperi comori. Fiecare obiect are o poveste, fiecare unealtă este mărturia unei vieți trăite cu răbdare și trudă. Un băiețel privește atent un plug de lemn și întreabă: „Credeți că merge mai repede dacă facem swipe?”. Ghidul râde amuzat, lăsându-se fascinat de ingeniozitatea copiilor din zilele noastre. „Poate doar dacă i-am spune plugușorului despre tehnologie”, răspunde el în glumă.

Următoarea oprire este la „sala de modă tradițională”. Copiii sunt invitați să probeze hainele simple și elegante ale bunicilor: cămăși din pânză albă, cusute cu motive delicate, ițari de lână, opinci din piele. Entuziasmați, se îmbracă, privindu-se stângaci unii pe ceilalți. Fetele își trag cămășile peste bluzele moderne, iar băieții își leagă opincile cu șireturi subțiri. „Cum mergeți cu astea? Nu poți să alergi deloc!”, exclamă unul dintre copii. Ghidul, cu o strălucire jucăușă în ochi, le explică: „Nu era nevoie să alergăm, dragi copii. Pe vremuri, timpul trecea mai încet. Erau mai puțini oameni, dar mai multă tihnă”.

O lume fără Wi-Fi

Cu fețele luminate de zâmbete, copiii pășesc mai departe, de parcă fiecare locșor al muzeului le dezvăluie câte o mică magie. Își imaginează cum era să trăiești fără tablete, fără console de jocuri și, mai ales, fără Wi-Fi. Însă curiozitatea este mai puternică decât șocul lipsurilor. Descoperă în fiecare ungher al muzeului o nouă poveste, iar ghidul, cu vocea sa caldă și răbdătoare, îi conduce prin fiecare etapă a unei copilării fără grabă.

Ajunși la un alt colț al muzeului, ghidul le arată o moară manuală de măcinat grâu. Curioși, copiii încep să învârtă manivela, iar sunetul boabelor care se zdrobesc trezește un interes autentic. „Înainte să existe blendere și roboți de bucătărie, bunicile voastre foloseau asta pentru a face făină”, le explică el. Un băiețel cu părul ciufulit oftează și zice: „E mai greu decât mă așteptam! Chiar aveau mușchi de fier bunicii noștri!”.

Momentul culminant al vizitei este cel în care copiii se adună în jurul sobei din coliba centrală a muzeului, în vreme ce ghidul le povestește despre cum se trăiau serile de altădată. „Pe vremuri, nu era curent electric în fiecare casă, așa că seara se aprindea o lampă cu petrol, iar bunicul spunea povești. Uneori, se auzeau doar lemnele trosnind în foc și vocile calde ale celor dragi”. Copiii ascultă fascinați, iar unul dintre ei șoptește: „Asta e cam mai tare decât televizorul”.

La final, micii vizitatori sunt răsfățați cu o gustare de altădată: câteva felii de pâine de casă și o linguriță de gem proaspăt. Gustul, simplu și autentic, le amintește de poveștile de mai devreme și de farmecul vremurilor fără griji. „Wow, asta chiar e mai bună decât orice snack din magazin”, spune o fetiță cu ochii strălucind. Ghidul dă aprobator din cap și le spune: „Așa este. Uneori, cele mai simple lucruri sunt cele mai bune”.

Cu inimile pline de bucuria descoperirii și obrajii rumeni, copiii părăsesc muzeul, strângând în suflet o lume întreagă, una pe care o vor purta mereu cu ei, chiar și în zilele în care viața modernă îi va învălui cu tot confortul ei. Știu acum că magia copilăriei nu a fost nicicând despre telefoane și tehnologie, ci despre simplitatea vieții, despre iubirea față de cei dragi și bucuria de a trăi fiecare moment. Vizita la Muzeul Satului rămâne pentru ei o amintire caldă, o întâlnire cu vremurile de demult, în care râsetele și poveștile erau tot ce conta.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Doar 10 la sută dintre șomerii ieșeni încasează indemnizație!
28/10/2024 23:06

* din cei 9.619 someri inregistrati oficial (din care 4.305 sunt femei), doar 1.002 incasează indemnizaţie , restul fiind doar beneficiari de servicii de ocupare gratuite * din punct de vedere al categoriilor ...

Tot mai mulți studenți ieșeni încearcă „visul american”
28/10/2024 23:05

De la an la an, numărul tinerilor studenti din Iasi care pleacă cu programe de tip work and travel in Statele Unite ale Americii creste. Dorinta de a vedea cum se trăieste pe alt continent si de a descoperi ...

În loc de limuzine din Vest, doi ieşeni au furat tractoare
28/10/2024 19:12

De-a lungul stufoasei sale cariere infracţionale, Samuel M. a şterpelit cam de toate. Începand cu banii din cutia milei de la o biserică din judeţ, casa de marcat dintr-o sală de jocuri mecanice, dup ...

Un ieşean a făcut bani buni sărind la bătaie şi lăsându-se învins
28/10/2024 19:12

* pentru caţiva pumni in cap, a primit 8.000 lei daune morale Cel mai tare profitor de pe urma legilaţiei romaneşti s-a dovedit Vasile A., un cetăţean din Cepleniţa, care, in urma sentinţei de săptăma ...

Cel mai impertinent hoţ: a făcut inventarul prăzii de faţă cu victima
28/10/2024 19:11

* in prealabil, işi făcuse rost de o dublură a cheii de la intrare * după ce a pătruns in apartament, s-a recomandat, apoi, la ieşire, a salutat politicos * a operat o săptămană mai tarziu şi a fost p ...

Tinerii, calea spre un mediu înconjurător mai curat. Sute de elevi au vizitat Centrul Municipal de Colectare
28/10/2024 19:10

* „Organizăm actiuni incepand de la grădinite, in scoli primare, in gimnaziu si licee. În ultimii ani, din ce in ce mai multe facultăti vin către noi, cu rugămintea de a-i accepta in centrele d ...

 Pacient cu insuficiență multiplă de organe, la Parhon
28/10/2024 19:09

Un bărbat din judeţul Bacău a fost purtat de la un medic la altul pentru că avea dureri cumplite in zona lombară şi a abdomenului care in ciuda tratamentului administrat nu s-au atenuat. În cele din ...

Un nou vânător împușcat, luna aceasta!
28/10/2024 19:07

* un bărbat in varstă de 47 de ani a fost impuşcat la o partidă de vanătoare organizată, duminică, la Miroslava, acesta fiind transportat la spital cu mai plăgi in zona feţei, a toracelui şi a antebra ...

  Coșarii moderni, păstrătorii focului curat din casele ieșenilor
28/10/2024 18:17

Într-o lume digitalizată si dinamică, cosarii devin tot mai mult decat simpli păstrători ai unui mestesug străvechi. Profesionisti ai focului autentic, ei isi pun amprenta asupra confortului si sigur ...

Toamna mioarelor. Legendele răscolului
28/10/2024 17:31

Sub cerul tot mai posomorat al toamnei tarzii, cand frunzele incep să-si lase amprenta ruginită pe fiecare potecă, vine vremea răscolului – acel moment unic in care muntele isi trimite turma inapoi ac ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei