Iașul, orașul iubirilor neîmplinite?

Dimensiune font:

| 21-01-2025 17:54

 
* vechi oraș domnesc și centru cultural al Moldovei, poartă în aerul său parfumat de tei un amestec de speranță și melancolie * dacă pe colinele sale veșnic verzi și pe străzile pietruite se mai aud pașii studenților grăbiți sau murmurul poetului care caută inspirația, tot aici trăiește și o emoție aparte: un dor nestins, un ecou de amintiri ale iubirilor rămase, parcă, fără răspuns * de la legenda tumultoasei relații dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle la istorii moderne de dragoste și despărțire, Iașul și-a construit faima unui „oraș al iubirii neîmplinite”, dar cât este mit și cât este realitate în această etichetă?

Istoria iubirii dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle străbate generațiile ca un simbol incontestabil al pasiunii dublate de suferință. Cunoscut pentru poeziile sale tulburătoare, Eminescu și-a găsit inspirația – sau poate consolare – la umbra teilor din Copou, scriind rânduri de o frumusețe sfâșietoare. Veronica Micle, la rândul ei, a fost o poetă sensibilă, neînțeleasă, care s-a dedicat, multă vreme, iubitului ei genial, dar imprevizibil. Relația lor, între elanuri mistuitoare și refuzuri tăioase, dintre scrisorile pasionale și momentele de îndepărtare definitivă, a devenit un reper al literaturii române.

Totuși, istoria nu a fost niciodată simplă: contextul social, diferențele de statut, presiunile vremii și chiar propriile orgolii au transformat povestea lor într-un tablou al unei iubiri mereu în derivă. În scrisori, în note de jurnal sau în confesiuni păstrate peste timp, cei doi au lăsat mărturii vii ale unei pasiuni enorme, ce a devenit, în același timp, un izvor de suferință. Această tragedie împletită cu frumusețea literară a rămas înscrisă profund în memoria colectivă și poate fi considerată rădăcina mitului conform căruia Iașul ar fi locul unde iubirile, oricât de intense, nu-și găsesc împlinirea deplină.

Mit versus realitate: De ce „oraș al iubirii neîmplinite”?

În timp, povestea lui Eminescu și a Veronicăi Micle a fost asociată cu o întreagă pleiadă de altare poetice și drame sentimentale. Iașul, cu trecutul său cultural și boem, a devenit un magnet pentru tineri scriitori, artiști și studenți visători. Să fie aerul încărcat de istorie, să fie inspirația oferită de Teiul lui Eminescu din Grădina Copou sau să fie simpla fascinație pentru arhitectura somptuoasă care păstrează ecoul veacurilor trecute?

Realitatea este că orașul are o tradiție puternică de efervescență culturală, dar și o aplecare spre introspecție și melancolie. Generații întregi de studenți au trăit primele iubiri aici, cu intensitatea și frământările specifice tinereții, iar fiecare colțișor al Iașului păstrează urmele acestor povești. De la o simplă plimbare pe strada Lăpușneanu, plină de cafenele și parfum de epocă, până la miezul nopții petrecut în jurul Palatului Culturii luminat feeric, orașul pare să invite la visare. Dar, în același timp, tot aici s-au sfârșit idile brusc, tot aici s-au măcinat despărțiri și regrete. Culmea, tocmai această dualitate – a bucuriei inițiale și a lacrimilor de după – a întărit renumele Iașului drept loc al iubirilor ce nu se desăvârșesc.

Locuri „romantice” învăluite în aura tristeții

Grădina Copou și Teiul lui Eminescu. Fără îndoială, primul loc care vine în mintea oricărui îndrăgostit sau nostalgic este Grădina Copou. Aici, sub ramurile Teiului lui Eminescu, legenda spune că poetul își găsea alinarea. Studenți, turiști sau localnici se așază pe băncile din jur, cu gândurile la propriile lor trăiri sentimentale. Deși este un spațiu idilic, mărturie a naturii darnice și a spiritului cultural, Copoul poartă și o încărcătură melancolică: s-au născut și s-au frânt atâtea povești de dragoste aici, încât pare că înserarea, când se lasă peste parc, adună toate șoaptele de dor.

Boema și cafenelele. Străduțele din centrul Iașului  ori cele din Copou sau de pe Sărărie sunt înțesate cu localuri mici, intime, cu aer retro. Deși la prima vedere par numai bune pentru întâlniri romantice, legende urbane spun că, de-a lungul timpului, aici s-au petrecut și numeroase separări. Unii studenți le consideră locuri de refugiu după o despărțire, iar alții vin să se încălzească cu un ceai și să-și scrie confesiunile în jurnalele personale.

Dealul Repedea și panorama nostalgică. Nu departe de agitația orașului, pe Dealul Repedea, se întinde o panoramă splendidă asupra Iașului. Câți nu au venit aici, în lumina unui apus blând, să-și mărturisească dragostea? Și tot atâția au privit de sus orașul, căutând să-și aline inima frântă. Fiind un loc retras și liniștit, Repedea a devenit de-a lungul timpului și un spațiu de confesiuni, lacrimi și speranțe reînnoite.

Povești contemporane de iubire și despărțire

Deși pare că romantismul ieșean s-a născut numai din trecutul lui Eminescu și al Veronicăi Micle, realitatea este că orașul respiră și astăzi povești de dragoste intense și răvășitoare. Printre studenții veniți din toate colțurile țării și chiar din străinătate, se înfiripă relații pe cât de puternice, pe atât de fragile. Uneori, examenele, diferențele culturale sau visurile profesionale îi despart pe îndrăgostiți. Alteori, se întâmplă ca flacăra iubirii să se stingă pe nesimțite, lăsând loc unei îndârjiri melancolice ce plutește deasupra orașului.

Sunt și acei tineri artiști care își regăsesc inspirația pentru piese de teatru, expoziții foto sau scurtmetraje în chiar durerile unui amor pierdut. Astfel, Iașul continuă să genereze o cultură a sensibilității, a confesiunii și a introspecției, făcând din suferință subiect de artă, iar din melancolie – combustibil creativ.

Dincolo de legendă

Privit din afară, prin prisma legendelor și poveștilor triste, Iașul ar putea părea locul unde inimile se frâng. Însă, dincolo de imaginea de „oraș al iubirii neîmplinite”, există o altă fațetă: aceea a regenerării. Așa cum natura se reînnoiește în fiecare primăvară în Copou, la fel și inimile tinerilor (dar și ale celor trecuți de prima tinerețe) se pot vindeca și deschide către noi începuturi. Arhitectura orașului, cu biserici vechi și palate elegante, te îndeamnă să privești înapoi, dar și să pășești înainte cu încredere. Universitatea, cu agitația studenților de pe coridoare, demonstrează că viața merge mereu mai departe și noi destine se scriu la fiecare pas.

În ultimii ani, culturile se amestecă mai mult ca oricând; Iașul a devenit o adevărată poartă către lume, iar romanticii din toate colțurile globului se pot regăsi și recunoaște în acest spațiu încărcat de amintiri. Există, așadar, tot atâtea șanse pentru iubirile împlinite cât și pentru cele care se pierd, confirmând universalitatea sentimentelor umane: fericire, dor, disperare, speranță.

Iașul rămâne un oraș complex, plin de contradicții și frumuseți. De la umbra Teiului lui Eminescu până la colțurile ascunse ale Centrului Vechi, fiecare stradă și clădire pare să poarte un strop de poezie și un ecou de pasiune neîmplinită. Mitul că Iașul este „orașul iubirii neîmplinite” își are, fără îndoială, rădăcinile în marile povești de dragoste ale trecutului, dar și în numeroasele istorii contemporane care poartă aceeași notă de melancolie și dor.

Cu toate acestea, nu putem ignora latura luminoasă: Iașul dă naștere, în fiecare zi, unor noi povești, unor noi întâlniri providențiale, unor reconciliări și chiar unor iubiri împlinite. Tocmai acest amestec inefabil de suferință și speranță îl face să fie atât de special, în ochii celor care se lasă cuceriți de farmecul său.

Maura ANGHEL

Dacă ar fi să ne întrebăm dacă Iașul este cu adevărat orașul iubirii neîmplinite, răspunsul ar fi, probabil, unul al nuanțelor. Este și nu este. Poate fi locul în care inimile se frâng, la fel cum poate fi, pentru alții, locul de unde pornește cea mai frumoasă poveste de dragoste. Cert este că Iașul își poartă legendara aură de romantism cu o noblețe aparte și rămâne pentru cei care-l vizitează, dar mai ales pentru cei care-l trăiesc zilnic, un univers fascinant al sentimentelor umane, cu toate înălțările și căderile lor.

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Comuna Urecheni, judetul Neamt, concesioneaza  spatiu in suprafata de 80,13 mp 1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Urecheni, cu sediul in comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon/fax 0233/784.005, e-mail: primaria_urecheni@yahoo.com, cod fiscal 2614260. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Spatiu in suprafata totala de 80,13 mp, compus din: Depozit -14,70 mp, Hol -2,75 mp, Oficina -25,72 mp, Birou -9,76 mp, Grup sanitar -2,40 mp, Hol comun -24,80 mp, avand ca destinatie desfasurarea unor activitati de Farmacie (Comert cu amanuntul al produselor farmaceutice), situat in incinta imobilului Dispensar medical uman, Str. Dealul Hanului nr. 55, sat Urecheni, comuna Urecheni, judetul Neamt, inscris in CF 50559 Urecheni, nr. Cadastral 50559-C1, care apartine domeniului public al Comunei Urecheni. Concesiunea se face conform O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si a Hotararii Consiliului Local Urecheni nr. 85/16.12.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Documentatia de atribuire se poate ridica la cerere de la sediul Comunei Urecheni. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Financiar -contabil, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon/fax 0233/784.005, e-mail: primaria_urecheni@yahoo.com. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 26.02.2025, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 06.03.2025, ora 15.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon/fax 0233/784.005, e-mail: primaria_urecheni@yahoo.com. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 (un) exemplar in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.03.2025, ora 11.00, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 07.02.2025.
C.I.I. DOBOS BERNARD vinde mijloace auto: BMW 520D, Mercedes Sprinter, Mercedes Vito 108 CDI Societatea ADVENTURE GROUP CONSTRUCT SRL in faliment, in bankruptcy, en faillite, prin lichidator judiciar C.I.I. DOBOS BERNARD anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, a bunurilor mobile/mijloace auto apartinand societatii: Lot 1: BMW 520D, fabricatie 2003, 1995 cm3, 163 CP, Euro 4, serie sasiu WBANJ31010CP78550, rulaj 355.000 km, val. de piata estimata(lei)= 13.435,00; val. de incepere a licitatiei (lei)= 13.435,00; Lot 2: Mercedes Sprinter 311 CDI, fabricatie 2005, 2148 cm3, 110 CP, Euro 3, serie sasiu WDB9036632R849466, rulaj cca. 200.000 mile /321.868 km, val. de piata estimata(lei)= 11.942,00; val. de incepere a licitatiei (lei)= 11.942,00; Lot 3: Mercedes Vito 108 CDI, fabricatie 2002, 2148 cmc, 82 CP, Euro 3, serie sasiu WDF63809413457036, rulaj 277.971 km, val. de piata estimata(lei): 5971,00, val. de incepere a licitatiei (lei)= 5971,00; Lot 4: Mercedesl Sprinter, fabricatie 2007, 2148 cmc, 150 CP, Euro 4, serie sasiu WDB9066351S232649, rulaj 367.850 km; val. de piata estimata(lei)= 19.904,00, val. de incepere a licitatiei (lei)= 19.904,00. Activele se vand individual, pe loturi de active. Pretul de pornire a a licitatiilor este reprezentat de 100% din valoarea de lichidare stabilita prin Raportului de evaluare nr.230/20.01.2025, respectiv sumele mentionate in coloana 4 din tabelul de mai sus, la care se adauga TVA. Licitatia va avea loc la data de 24 Februarie 2025 ora 11.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. A. Panu nr.1, bl.A2, mezanin, spatiu comercial, corp 1A, jud. Iasi, si se va desfasura dupa regulile stabilite prin regulamentul aprobat de creditori, ce poate fi consultat in integralitate la sediul lichidatorului judiciar, pe internet la adresa www.insolventaiasi.ro, sau poate fi comunicat prin e-mail, la cerere, persoanelor interesate. In caz de neadjudecare, licitatia publica se va repeta in aceleasi conditii in datele de: 03 Martie 2025 ora 11.00, 10 Martie 2025 ora 11.00, 17 Martie 2025 ora 11.00, respectiv 24 Martie 2025 ora 11.00. Inscrierea la licitatie, si constituirea garantiei de participare de 10% din pretul de pornire a licitatiei se fac cel mai tarziu pana in preziua licitatiei, ora 16.00. Informatii suplimentare se pot obtine la tel: 0745366885, ori prin e-mail: office@insolventaiasi.ro.
Bătaia cu cartofi şi ciosvârte s-a încheiat elegant
23/02/2025 22:52

 Luminiţa a inchiriat un spaţiu comercial de aproximativ 30 metri pătraţi in piaţa Alexandru cel Bun. Vinde preparate din carne, o ajută şi fiii ei, plus una dintre nurori. Dar, incepand cu primăva ...

Eliminarea gardurilor vii din oraș crește prețul apartamentelor
23/02/2025 21:56

* „În mod evident, mai creste pretul. Poate să fie, acolo, pană la un 5%, aproximativ. Decizia de a cumpăra un imobiliare este o decizie emoţională, iar prima impresie este extraordinar de impo ...

,,Cultura românească are nevoie de acest eveniment, organizat la Iaşi”
23/02/2025 20:04

* afirmă sculptorul Aurel Vlad, invitatul special al Ediţiei 2025 Seria de vernisaje şi dezbateri despre arta contemporană din cadrul Lunii Sculptorilor Romani a avut numeroşi invitaţi (artişti plastici ...

USV s-a ales cu un cal unic în țară
23/02/2025 20:01

Singurul exemplar de Percheron American din Romania se găseste in prezent la Universitatea de Stiintele Vietii din Iasi. Un inginer pasionat de cai din copilărie l-a pus la dispozitia studentilor de la Iasi. ...

Ieșenii își riscă subvențiile APIA, incendiind miriștile
23/02/2025 20:00

* autorităţile spun că nerespectarea normelor privind protecţia, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA & ...

Tragedie în trafic, la Cârlig
23/02/2025 19:59

Un adolescent de 14 ani a murit, după ce şoferul maşinii in care se afla a pierdut controlul volanului şi a intrat intr-un cap de pod, de pe contrasens. Impactul a fost atat de puternic incat băiatul a ră ...

CJ Iași trimite 4 milioane de lei centrelor de zi din județ
23/02/2025 19:58

 * cea mai mare sumă pe care o va trimite CJ Iasi unui centru de zi va ajunge in comuna Lungani, pentru Centrul de zi-copii din comunitatea de romi din satul Zmeu – 563 mii lei În acest an, 1 ...

Zeci de firme cu acționariat ucrainean, deschise la Iași
23/02/2025 19:56

* 739 de cetăteni ucraineni s-au inregistrat la AJOFM Iaşi, in perioada martie 2022 - decembrie 2024, ca fiind in căutarea unui loc de muncă, 106 fiind angajaţi prin intermediul AJOFM, iar restul cu spriji ...

Săptămâna Albă, o trecere între Lumină și Tăcere
23/02/2025 16:59

Începand cu 24 februarie, o săptămană cu o aură aparte coboară peste lume. Este Săptămana Albă, acel interludiu tăcut si pur dintre zilele de ingăduintă si timpul postului, un moment in care tr ...

Beţivii la volan asfixiază justiţia ieşeană
23/02/2025 16:47

 Buletinele informative remise presei de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi abundă de cazuri cu şoferi prinşi conducand băuţi. Dacă alcoolemia din sange trece de 0,8 mg/l, se deschide d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei