|Speranțe pentru ieșencele care doresc să devină mame

infertilitate-IS

Dimensiune font:

| 30-07-2024 18:36

 * pentru cei care își doresc un copil, statul vine cu o veste bună * începând din această săptămână, sunt disponibile fonduri pentru 10.000 de proceduri în cadrul programului FIV 2024 * sprijinul financiar va fi acordat în ordinea cronologică a depunerii dosarelor complete și eligibile, în limita fondurilor aprobate anual

Infertilitatea este o problemă delicată și adesea dureroasă, afectând milioane de cupluri din întreaga lume. În România, acest subiect continuă să fie învăluit într-un anumit tabu, deși impactul său asupra vieților celor afectați este profund și de lungă durată. În acest articol, vom explora cauzele infertilității, efectele sale asupra cuplurilor și situația actuală din România. Impactul infertilității asupra cuplurilor este adesea subestimat. Dincolo de dorința arzătoare de a avea copii, infertilitatea poate provoca stres emoțional intens, probleme în relație, stigmat social și dificultăți financiare. Cuplurile se confruntă cu un rollercoaster de emoții, de la speranță și entuziasm, la dezamăgire și disperare. Comunicarea poate deveni tensionată, iar vinovăția sau auto-învinovățirea pot eroda încrederea și intimitatea. În multe culturi, inclusiv în România, presiunea socială de a avea copii poate agrava stresul și anxietatea cuplurilor infertile. Tratamentul infertilității poate fi costisitor, adesea fără garanția succesului, ceea ce poate pune o povară financiară suplimentară asupra cuplurilor.

Infertilitatea, o problemă de sănătate publică

În zilele noastre se nasc de două ori mai puțini copii față de acum 60 de ani, principala cauză fiind infertilitatea, care afectează un cuplu din cinci, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Aceasta a devenit o problemă de sănătate publică pe care toată lumea trebuie să o conștientizeze și să-i acorde atenția necesară. „Infertilitatea e o problema de cuplu, dar dacă vrem să schematizăm, există factori feminini și factori masculini ce împiedică obținerea unei sarcini. Dintre factorii feminini, cel mai important e vârsta de peste 35 ani, care înseamnă rezerva ovariana și calitate ovocitară (celula sexuală feminină – n.r.) scăzute. Apoi avem în vedere tulburările hormonale ce pot determina  lipsa ovulației sau ovulațiile neregulate, trompele impermeabile de obicei din cauza infecțiilor pelvine, endometrioza, fibroamele,  polipii uterini. La bărbați, pe lângă factorii hormonali, genetici, traumatici, un rol important îl au factorii de mediu și stilul de viață”, a spus dr Alina Gontariu, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu o supraspecializare în reproducerea umană asistată și terapia infertilității. Opțiunile de tratament disponibile pentru infertilitate sunt personalitate pentru ca ratele de succes să fie cât mai mari. „După ce identificăm cauza, corectăm ce se poate corecta, iar apoi stabilim planul de tratament, care va fi personalizat în funcție de multiple variabile: vârsta partenerilor, rezultatele analizelor, cauza și durata infertilității, afecțiuni asociate, antecedente.  Există trei tipuri de tratament: determinarea momentului ovulației, inseminarea intrauterină,  fertilizarea în vitro. Fiecare dintre acestea va fi adaptat în funcție de particularitățile cazului, deci și șansele de reușită variază de la un cuplu la altul. De aceea e greu, chiar imposibil sa rezumam totul la un singur număr. Totuși, trebuie avut în vedere ca șansele fertilizării in vitro la femeile sub 35 ani sunt de 40-50% per ciclu de stimulare ovariană,  5-10% peste  40 ani, dar cu scădere dramatică de sub 1% peste 42 ani. De aceea, peste tot în lume, pacientelor peste 42 ani li se recomandă FIV cu ovocite donate. În această situație, șansele sunt cele ale donatoarei, adica 40-50%, dacă nu există alți factori care să influențeze implantarea sarcinii: fibroame, adenomioza, malformații uterine”, a atras atenția dr Gontariu.

Un alt detaliu foarte important, despre care nu se vorbește suficient, este infertilitatea secundară, adică incapacitatea de a concepe un alt copil după o sarcină anterioară. Rata infertilității secundare variază, dar este estimată că afectează aproximativ 10-15% dintre cuplurile care încearcă să conceapă din nou. Apare la un interval variabil după o  sarcină anterioară care s-a terminat prin naștere, avort spontan sau avort la cerere. „Diagnosticul e mai greu acceptat de cuplu, majoritatea cuplurilor gândindu-se că e doar o chestiune de timp și dacă a fost o sarcină o dată, va fi și a doua oară. Drept urmare, se întârzie efectuarea investigațiilor și tratamentul necesar. Cauzele sunt multiple: avansarea în vârstă, anumite condiții medicale ce pot surveni în timp, complicatii ale sarcinilor anterioare, trombofilia, anomalii genetice sau imunologice”, a completat dr Gontariu.

Sprijin de la stat: vouchere de câte 15.000 de lei

Pentru cei care își doresc un copil, statul vine cu o veste bună. Începând din această săptămână, sunt disponibile fonduri pentru 10.000 de proceduri în cadrul programului FIV 2024, iar sprijinul financiar va fi acordat în ordinea cronologică a depunerii dosarelor complete și eligibile, în limita fondurilor aprobate anual. Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia-Elena Intotero, a încurajat cât mai multe cupluri și femei care se confruntă cu infertilitatea să își depună documentele necesare. „Așteptăm cât mai multe cupluri / doamne care luptă cu infertilitatea să își depună documentele necesare înscrierii în programul FIV din acest an. Avem disponibile fonduri pentru 10.000 de proceduri, iar acordarea sprijinului financiar se realizează în ordinea cronologică a depunerii dosarelor complete și declarate eligibile, în limita fondurilor aprobate anual în bugetul MFTES”, a declarat ministrul Natalia-Elena Intotero.

Sprijinul se acordă sub forma a două vouchere pe suport de hârtie, în cuantum de 15.000 de lei.

Astfel, un voucher în valoare de 5.000 de lei va fi destinat achiziționării de medicamente specifice, iar al doilea voucher, în suma de 10.000 de lei, va fi folosit pentru achitarea procedurilor medicale prescrise.

Documentele necesare pentru înscrierea în program vor fi depuse exclusiv în format electronic pe platforma digitală Up Comunitate.

Cei care se decid să aleagă o astfel de procedură trebuie să fie atenți la un aspect foarte important  pentru o clinică de FIV, adică buna colaborare cu laboratorul de embriologie, locul unde se creează viața la propriu. „Fără embriologi buni, cu multă experiență și cu noutățile din domeniu la zi, care să beneficieze de aparatură de ultim moment, noi, ginecologii, nu am avea rezultate frumoase.

În domeniul reproducerii umane asistate nu exista termenii de cea mai bună clinică sau cel mai bun medic.  E foarte important sa rezonezi cu medicul pe care îl alegi, să ai încredere în el și să accepți că drumul poate să fie lung și anevoios, dar că luptați împreună în aceeași bătălie, cea cu infertilitatea”, a încheiat dr Alina Gontariu.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pancesti, cu sediul in sat Pancesti, Str. Principala nr. 137, judetul Neamt, cod postal 617366, telefon 0233.764.766, fax 0371.600.700, e-mail: primariapancesti@gmail.com, cod fiscal 16404200. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiul in suprafata totala de 50,70 mp, avand ca destinatie de farmacie, situat in satul Pancesti, Str. Principala, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pancesti, judetul Neamt, compus din: 1 incapere –Oficina =16,25 mp, 1 incapere –Depozit =9,80 mp, 1 incapere –Receptura =6,80 mp, 1 incapere -Birou =6,00 mp, 1 incapere -Grup sanitar =2,50 mp, 1 incapere –Hol =4,05 mp, 1 incapere –Laborator =5,30 mp, conform caietului de sarcini, H.C.L. Pancesti nr. 33/29.07.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Achizitii Publice din cadrul Comunei Pancesti, Str. Principala nr. 137, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 Lei/exemplar, care se achita numerar la Casieria institutiei Comunei Pancesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 22.08.2024, ora 14.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pancesti, sat Pancesti, Str. Principala nr. 137, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate -unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.08.2024, ora 11.00, in Sala de sedinte a Comunei Pancesti, sat Pancesti, Str. Principala nr. 137, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului Neamt, Piatra Neamt, Bulevardul Republicii nr. 16, judetul Neamt, cod postal 610005, telefon 0233.212.294, fax 0233.216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.07.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Letcani, cu sediul in comuna Letcani, satul Letcani, Str. Principala nr. 156, judetul Iasi, telefon 0722.214.562, fax 0232/296.770, e-mail: primaria.letcani@yahoo.ro, cod fiscal 4540488. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 977 mp, Tarlaua 28, Parcela 3P (parcela 805/1), avand CF nr. 65415, nr. cadastral 65415, situat in intravilanul satului Letcani, F.N., apartinand domeniului public al Comunei Letcani, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. Comuna Letcani nr. 69/25.07.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: se obtine la cerere pe suport hartie de la sediul Comunei Letcani. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Achizitii Publice din cadrul Comunei Letcani, cu sediul in satul Letcani, Str. Principala nr. 156, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 200 Lei/exemplar, ce se achita la Casieria Comunei Letcani. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.08.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 22.08.2024, ora 15.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura al Comunei Letcani, din satul Letcani, Str. Principala nr. 156, comuna Letcani, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 2 exemplare, 1 exemplar original si 1 exemplar copie. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.08.2024, ora 09.00, la sediul Comunei Letcani, din comuna Letcani, satul Letcani, Str. Principala nr. 156, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Iasi, Sectia Contencios Administrativ si Fiscal, cu sediul in municipiul Iasi, Str. Elena-Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232/211.265, fax 0232/219.662, e-mail: tr-iasi-pgref@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.07.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Hammam, oaza de relaxare și vindecare
30/07/2024 15:15

Hammamul, cunoscut si sub denumirea de baie turcească, este un loc de purificare si relaxare, o oază de liniste si revigorare. Originar din culturile arabă si turcă, hammamul a fost initial un loc de intaln ...

Peste 1500 de tineri au participat la Festivalul Internațional de book-trailere Boovie
30/07/2024 14:45

Peste 1500 de elevi si profesori au fost prezenti anul acesta la Iasi, in perioada 23-26 Iulie, la Festivalul International de book-trailere Boovie, unul dintre cele mai asteptate evenimente dedicate elevilor. ...

Veselia și boroboațele, cheia curajului la copii
30/07/2024 14:30

Veselia este fundamentul unei copilării fericite si sănătoase. Prin ras si joacă, copiii invată să isi exprime emotiile, să interactioneze cu ceilalti si să gestioneze situatiile stresante. Studiile au ...

Caii și echitația, calea spre eleganța deplină
30/07/2024 14:07

Echitatia contribuie semnificativ la dezvoltarea fizică si emotională a copiilor si tinerilor. Practicarea acestui sport imbunătăteste sistemul cardiovascular si tonusul muscular, deoarece fiecare miscare a ...

Taberele de nutriție pentru copii, o alternativă sănătoasă în vacanța de vară
30/07/2024 12:25

Unul dintre cele mai eficiente moduri de a le insufla copiilor obiceiuri sănătoase este prin puterea exemplului. Copiii invată prin observare si imitatie, asa că părintii si instructorii joacă un rol cr ...

„Alerg pentru Tine”. Un maraton al speranței și solidarității la Sucevița
30/07/2024 11:49

  Pe 28 septembrie, linistita localitate Sucevita va deveni gazda unui eveniment deosebit - „Alerg pentru Tine”. Organizat de Spitalul de Paliatie „Sfantul Luca”, in parteneriat cu ...

Sute de ieșeni s-au pensionat în străinătate, în acest an
30/07/2024 11:32

În prima jumătate a anului 2024, Casa Judeteană de Pensii Iasi a confirmat stagiile de cotizare realizate in Romania pentru un număr de 230 ieseni care locuiesc in străinătate. În baza de date ...

Gigacaloria ieșeană urcă la 900 de lei!
30/07/2024 11:30

* pretul de producere a gigacaloriei la Iasi se va situa intre 850 si 900 de lei, insă populatia nu va plăti decat 360 lei/Gcal, diferenta fiind acoperită prin subventia acordată de autorităti * „Ava ...

Ingineria, din ce în ce mai căutată. Recordul admiterii la Politehnică, bătut după două decenii
30/07/2024 11:29

* ingineria incepe să devină o meserie din ce in ce mai căutată * la fel şi locurile scoase la concurs de Politehnica ieşeană * anul acesta, la admiterea la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi& ...

Copiii, tot mai afectați de ecranele luminoase. Ieșenii cer ajutorul specialiștilor
30/07/2024 11:28

* „Părintii nu mai stiu cum să gestioneze această situatie si cum să-i desprindă pe copii de ecranele luminoase. Foarte multi copii intampină probleme din cauza tehnologiei. Ajung să se adapteze cu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei