Ingineria, din ce în ce mai căutată. Recordul admiterii la Politehnică, bătut după două decenii
Dimensiune font:
* ingineria începe să devină o meserie din ce în ce mai căutată * la fel şi locurile scoase la concurs de Politehnica ieşeană * anul acesta, la admiterea la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi a fost înregistrat un nou record de candidaţi, după o așteptare de 20 de ani * cea mai mare concurenţă a fost la Arhitectură, însă a început să scadă interesul pentru Automatică-Calculatoare
Anul acesta, la admiterea de la TUIASI s-au înscris 4.080 de absolvenţi de liceu pe cele 2.309 locuri la buget şi 1.060 de locuri la taxă scoase la concurs, iar alţi 478 de candidaţi s-au înregistrat pe locurile alocate pentru candidaţii români de pretutindeni.
Interesul tinerilor nu s-a rezumat doar la înscriere: în prima zi de confirmare a locurilor, peste 25% dintre candidaţi s-au şi prezentat pentru a aduce toate actele necesare astfel încât să devină studenţi ai TUIASI. Cum sistemul de admitere al Politehnicii ieşene a permis înscrierea candidaţilor cu un singur doar şi o singură taxă la oricâte specializări de la trei facultăţi ale TUIASI, tinerii care au obţinut locurile dorite au venit să îşi confirme opţiunea.
concurenţă semnificativă s-a înregistrat anul acesta şi la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii, unde au fost 2,05 candidaţi pe loc bugetat, cât şi la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei - 2,1 candidaţi pe loc bugetat. La Automatică şi Calculatoare au intrat în examen 840 de tineri, 818 pe locurile bugetate şi 22 pentru taxă, cu o concurenţă de 2,63 candidaţi pe loc bugetat. La Facultatea de Arhitectură "G.M. Cantacuzino" a fost una dintre cele mai de succes sesiuni de admitere, judecând după numărul de candidaţi - 335 de tineri s-au luptat pentru unul dintre cele 95 de locuri la buget, cea mai mare concurenţă din universitate - 3,52 pe loc bugetat. „Ne bucură interesul viitorilor studenţi şi pentru facultăţi care, în trecut, nu erau deosebit de performante la admiterea de vară. Acest lucru arată o creştere a interesului în general pentru domeniile tehnice, dar şi în particular pentru acele studii. Era de datoria universităţii sa urmărească, prin strategia de admitere, cerinţele pieţei muncii şi, în acelaşi timp, să păstreze resursele umane şi materiale necesare relansării unor domenii care, conjunctural, sunt mai puţin solicitate la un moment dat”, a declarat prof. univ. dr. ing. Marinel Temneanu, prorector responsabil cu activitatea didactică la TUIASI.
Solicitările angajatorilor cresc interesul tinerilor pentru inginerie
Rectorul TUIASI, Dan Caşcaval, spune că numărul de candidaţi înscrişi la studiile de licenţă arată că atractivitatea profesiilor tehnice se găseşte într-o creştere puternică, urmare a solicitărilor tot mai numeroase venite din partea angajatorilor naţionali şi internaţionali. „Solicitările angajatorilor au început să fie, pe o scară tot mai largă, susţinute de pachete motivaţionale (salarii, cazare etc.) care au redus puternic decalajul dintre ofertele pentru sectorul IT şi celelalte. În acelaşi timp, un rol foarte important l-a avut deschiderea TUIASI către parteneriatele cu liceele din întreaga ţară, Republica Moldova şi, mai recent, Ucraina, atât în cadrul programelor ROSE, cât mai ales în cadrul altor activităţi care au atras mii de elevi în campusul didactic şi cel studenţesc”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.
Cifrele din 2024 sunt cu atât mai impresionante cu cât ele nu arată doar un interes crescut strict pentru facultăţile care oferă pregătire în domeniul IT. Deşi Facultatea de Automatică şi Calculatoare a avut un număr de candidaţi cu circa 15% mai mic faţă de anul anterior, a existat o creştere în bloc la majoritatea facultăţilor, între 10 şi 40%. Acest lucru ceea indică fără echivoc o extindere semnificativă, de la an la an, a paletei de domenii tehnice foarte atractive pentru candidaţi. „La nivelul universităţii, numărul candidaţilor înscrişi în sesiunea de admitere din iulie din acest an l-a depăşit cu 10% pe cel din 2023 şi cu circa 20% pe cel din 2022, pentru perioada similară”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.
Dacă vor exista locuri ce vor rămâne neocupate la finalul perioadei de confirmare, ele vor fi scoase la concurs din nou în toamnă, între 2 şi 13 septembrie.
Tot mai mulţi ingineri vor să devină... doctori
Creşterea de interes pentru oferta de studii a Politehnicii ieşene nu s-a oprit la cele două cicluri: licenţă şi masterat. Inclusiv la doctorat a existat un interes mult mai ridicat, pornit şi de la modificările aduse sistemului de admitere, care permite de anul acesta organizarea a două sesiuni de admitere, în vară şi în toamnă. Astfel, la TUIASI, au fost ocupate 72% dintre locurile scoase în total pe universitate, faţă de 25% câte fuseseră ocupate anul trecut, pe vremea aceasta. „Universitatea Tehnică a optat pentru desfăşurarea acestui concurs în două sesiuni, iulie şi septembrie. Au fost ocupate în urma primei sesiuni 77 din cele 122 locuri bugetate, la care se adaugă şi 24 locuri cu taxă. Pentru sesiunea din septembrie, alături de absolvenţi ai studiilor de master din TUIASI, sunt aşteptaţi şi candidaţi de la alte universităţi, care au finalizat disertaţiile în iulie, după data limită de înscriere la prima sesiune”, a declarat prof. univ. dr. ing. Alexandru Sălceanu, director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat – CSUD.
Luni, 29 iulie, este ultima zi în care tinerii pot să îşi confirme locul prin prezentarea actelor în original, iar marţi, 30 iulie, va fi afişat un nou rând de rezultate interimare. Rezultatele finale vor fi afişate pe 1 august, după cea de-a doua rundă de confirmare a locurilor. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau