Sute de ieșeni s-au pensionat în străinătate, în acest an
Dimensiune font:
În prima jumătate a anului 2024, Casa Județeană de Pensii Iași a confirmat stagiile de cotizare realizate în România pentru un număr de 230 ieșeni care locuiesc în străinătate. În baza de date a institutiei figurau, la 1 iulie, 994 de pensionari care primeau drepturile de pensie în străinătate, prin intermediul băncilor, în euro, dolari sau lire sterline. Pe lângă aceștia, CJP Iași are în plată 20 persoane cu cetățenie străină care primesc pensie pentru stagiu de cotizare realizat în România.
Pensionarii care nu mai au domiciliul în România pot opta pentru plata în străinătate a drepturilor de pensie, în condiţiile legii. „Plata pensiilor cuvenite beneficiarilor stabiliţi în străinătate poate fi efectuată în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte, în moneda ţărilor respective sau într-o altă monedă asupra căreia s-a convenit. Începând cu luna august 2008, beneficiarii sistemului public de pensii stabiliţi în străinătate îşi pot primi pensia pe teritoriul statului de domiciliu sau de resedinţă (stat de şedere obişnuită), în contul bancar declarat la casa teritorială de pensii în evidenţa căreia se află dosarul de pensie”, susține Casa Națională de Pensii Publice.
Conform legislației în vigoare, dacă un cetățan român a lucrat în mai multe țări din UE, este posibil să fi dobândit drepturi de pensie în fiecare dintre ele. Cererea de pensionare va trebui depusă la casa de pensii din țara în care locuiește sau din ultima țară în care a lucrat. Dacă nu a lucrat niciodată în țara în care locuiește, aceasta va înainta cererea sa către țara în care a lucrat ultima dată. Țara respectivă va răspunde de tratarea cererii și va aduna dovezile care atestă contribuțiile pe care solicitantul le-a plătit în toate țările în care a lucrat. În unele țări, casa de pensii le trimite persoanelor aflate aproape de vârsta de pensionare un formular de cerere de pensionare. „Vârsta legală de pensionare diferă de la o țară a UE la alta. Nu veți putea primi pensia de stat din țara în care locuiți/țara în care ați lucrat ultima dată decât din momentul în care ați împlinit vârsta legală de pensionare din acea țară. De asemenea, dacă ați dobândit drepturi de pensie și în alte țări, veți putea primi părțile corespunzătoare doar în momentul în care ați împlinit vârsta legală de pensionare din țările respective. De aceea, vă recomandăm să aflați din timp ce se va întâmpla, pentru fiecare țară în care ați lucrat, dacă schimbați data de la care doriți să vă pensionați. Dacă nu vă pensionați simultan, valoarea pe care o veți primi s-ar putea modifica. Pentru detalii și consiliere, adresați-vă casei de pensii din țara în care locuiți și/sau din țările în care ați lucrat”, subliniază reprezentanții Casei de Pensii.
De subliniat faptul că în perioada în care un cetățean roman lucrează în mod legal pe teritoriul altui stat membru, nu este necesar să rămână asigurat în sistemul public de pensii din România prin încheierea unui contract de asigurare facultativă cu casa teritorială de pensii de la locul de domiciliu sau de reşedinţă, având în vedere principiul totalizării perioadelor de asigurare la acordarea drepturilor de pensie. Totuşi, dacă respectivul a făcut acest lucru, va beneficia de valorificarea contribuţiilor aferente asigurării facultative în România la stabilirea drepturilor de pensie de către casa teritorială de pensii competentă.
În cazul persoanelor care au lucrat în unul sau mai multe state membre ale Uniunii Europene ori a Spaţilului Economic European, drepturile de pensie se acordă cu respectarea prevederilor regulamentelor comunitare şi ale legislaţiilor naţionale în vigoare în materie de pensii. Persoanele interesate pot solicita obţinerea drepturilor de pensie potrivit legislaţiilor în vigoare ale statelor membre în care au desfăşurat activităţi profesionale.
Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau