Când pot șoferii merge sau depăși pe linia de tramvai fără să ia amendă? Poliția nu are ce le face
Dimensiune font:
În general, rularea pe șina de tramvai este sancționată cu 4-5 puncte de amendă și suspendarea permisului pe 30 de zile. Dar, există și câteva cazuri când șoferii pot merge sau depăși pe linia de tramvai fără să ia amendă sau să rămână pietoni. Poliția nu are ce le face.
Mersul și depășirea pe șina de tramvai e „sport național” în București și în alte orașe aglomerate din România, unde există astfel de mijloace de tranport în comun, iar liniile nu sunt îngrădite cu garduri ori stâlpișori, deși șoferii riscă să rămână 30 de zile fără permis și o amendă de până la 825 de lei.
Există însă și stuații în care mersul și depășirea pe șina de tramvai sunt permise de Codul Rutier.
Când pot șoferii merge sau depăși pe linia de tramvai fără să ia amendă? Poliția nu are ce le face
„Șoferii pot circula pe linia de tramvai doar atunci când drumurile au cel mult două benzi pe sens și o a treia bandă pe care este amplasată linia tramvaiului, cu obligația să-i lase liberă calea, când acesta se apropie, potrivit Poliției Române.
Prin urmare, pe drumurile cu una sau doua benzi pe sens, șoferii au voie să circule pe șina de tramvai, dacă au grijă să nu perturbe mersul mijloacelor de transport în comun.
Atenție, însă! Numai dacă marcajele rutiere nu indică altfel (ex.: liniile de tramvai sunt delimitate de carosabil prin linie albă continuă), iar șoferii nu depășesc refugiile stațiilor prin stânga.
De asemenea, șoferii pot merge și depăși pe linia de tramvai, inclusiv tramvaiele în mers, pe stânga, atunci când drumul public este cu sens unic sau când între şina din dreapta şi marginea trotuarului nu există loc pentru depăşire, conform Codului Rutier.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau