În Botoșani sunt 40.000 de oameni fără loc de muncă

13

Dimensiune font:

| 27-02-2023 14:35

În județul Botoșani, peste 65% din populație nu are serviciu și este întreținută într-o formă sau alta de statul român. În plus, din rândul botoșănenilor buni de muncă, peste 40.000 nici măcar nu s-au obosit să urmeze un curs de calificare sau să-și depună dosar pentru șomaj.

Județul Botoșani are o populație de aproximativ 360.000 de locuitori, conform ultimului recensământ. Dintre aceștia, apți de muncă sunt doar 107.000, adică mai puțin de jumătate din populație. Cei mai mulți sunt pensionari. Dintre cei buni de muncă, peste 40.000, conform statisticilor oficiale, nu au un loc de muncă. Mai mult decât atât, toți acești 40.000 nici măcar nu și-au depus dosar de șomaj, și nu participă la vreun curs de calificare.

Tabloul dezolant al unuia dintre cele mai sărace județe din România este completat și de statisticile care arată că la Botoșani sunt și peste 3.000 de asistați social. Tocmai din această cauză, județul nord-moldav, conform declarațiilor șefilor de la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, Botoșani este pe penultimul loc în România la gradul de ocupare al forței de muncă, concluzia fiind una tristă. Botoșani este sărac și din cauză că mulți localnici nu muncesc, nu beneficiază de venituri constante, și nici nu sunt contribuabili la bugetul statului român. Mulți trăiesc din ce apucă, uneori cufundați în vicii și resemnare.

Doar 35% din populație produce ceva

Județul Botoșani are o populație puternic îmbătrânită mai ales în zona rurală, astfel că satele se depopulează masiv. Una dintre principalele cauze este plecarea masivă a tinerilor, mai ales a celor de la țară, în străinătate. Au fost alungați de sărăcie și de lipsa locurilor de muncă. Cei mai mulți nici nu vor să mai audă de o eventuală revenire în satul natal.

„Eu la ce să-mi chem copiii? La sărăcie, la glod ( n.red. noroi)? Nu aveau la ce sta. Nici nu se mai întorc, au copii acolo”, spune moș Toader, un țăran din Adășeni.

Realitatea arată că mulți dintre cei plecați erau buni meseriași, iar acasă, în multe cazuri, au rămas cei care oricum nu aveau loc de muncă, și nici calificare, inclusiv asistații social. „Ăia care munceau aici, muncesc și acolo. Asta este realitatea”, spune Dumitru Dresleucă, viceprimarul din Adășeni.

Statisticile oficiale arată că doar 35% din populație are loc de muncă, adică un venit constant, forță de cumpărare și contribuie la bugetul de stat. Restul sunt pensionari, elevi, persoane cu dizabilități, asistați social, șomeri și, mai grav, peste 40.000 de oameni care nu muncesc și nu se află în nicio evidență.

Fără carte, fără loc de muncă, fără calificare

Situația este deosebit de gravă fiindcă mulți dintre cei fără niciun loc de muncă, care trăiesc mai ales în satele județului, nu știu nici măcar carte, darămite vreo calificare, singura lor șansă fiind munca cu ziua, la câmp sau la animale. Doar 8% din populația județului are studii superioare, în timp ce o treime din locuitori, mai ales din mediul rural, nu au nici măcar 10 clase, minimul necesar pentru a se califica într-o meserie.

„Nivelul de calificare este o mare problemă a persoanelor care există la ora actuală în evidența AJOFM. Noi încercăm să-i orientăm pentru finalizarea învățământului de bază primar sau gimnazial, a doua șansă. Iar cei care au terminat învățământul minim obligatoriu să-i orientăm către parcurgerea cursurilor de formare profesională”, spune directorul AJOFM Botoșani.

Mulți dintre cei care nu au loc de muncă au intrat într-un soi de cerc vicios. S-au resemnat și își îneacă amarul în vicii, puținii bani pe care-i câștigă cu ziua împărțindu-i între familie și viața de la crâșmă. În plus, deși în unele comune precum Dângeni sau Hilișeu Horia s-au făcut adevărate burse ale locurilor de muncă pentru a le găsi serviciu sătenilor, puțini au fost interesați.

„Am stat acasă, nu-mi bat capul pe trei lei. Salarii mici, umblătură. Aici mai găsesc eu ceva”, mărturisește un sătean din Dângeni.

Oamenii mai în vârstă sunt revoltați de atitudinea consătenilor care se complac în sărăcie și lipsă de ocupație.

„Țigara și băutura îs la putere. Dacă pleci la muncă nu mai poți da pe la crâșmă. Aici mai dă o casă, mai bagă un rachiu”, spune un sătean mai în vârstă din Dângeni.

Nici măcar fermierii nu mai găsesc ciobani.

„Deși primesc bani buni în mână și loc de cazare și tot ce trebuie, nu mai sunt ciobani, nu mai vor”, spune și Ionică Nechifor, director la Stațiunea de Cercetare Popăuți și cunoscut crescător de oi.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:45

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
TRANS SESE SRL, angajeaza Dispecer Transport International, se poate lucra de la distanta, dar trebuie experienta in domeniu si limba Spaniola la nivel mediu. DESCRIERE Candidatul ideal, Persoana analitica, cu buna capacitate de organizare si planificare; Persoana responsabila, organizata, atenta la detalii; Bune abilitati de comunicare, cu spirit de echipa; Cunostinte MsOffice (Word, Excel, Outlook); Buna intelegere a proceselor de rutare; Cunostinte de limba spaniola obligatoriu. Experienta de lucru in domeniu, ideal in companii cu activitate in transportul international de marfa reprezinta avantaj; Descrierea jobului Organizeaza, coordoneaza si planifica activitatea de transport zilnic; Transmite detaliile legate de transport soferilor si mentine legatura directa cu acestia; Monitorizeaza pozitia camioanelor si programul de activitate zilnica al soferilor pe care ii coordoneaza; Inregistreaza informatiile specifice curselor si conducatorilor auto in softurile interne; Urmareste si centralizeaza datele referitoare la situatia masinilor, status, pozitie, eventuale intarzieri la incarcare sau livrare; Mentine contactul permanent cu soferii pentru a remedia eventualele probleme ivite pe traseu (probleme tehnice, eventuale intarzieri, etc); BENEFICII: Pachet salarial motivant; Bonificari raportate la performanta si implicare; Mediu de lucru tanar si dinamic; Instrumente de lucru de ultima generatie; Formare profesionala continua; Posibilitatea dezvoltarii unei cariere in domeniul transporturilor. Pentru toate detaliile ne puteti contacta la: 0735316526
Vulcanii noroioși din nordul Moldovei, între legendă și adevăr. Localnicii cred că este un loc bântui
06/06/2023 12:57

În comuna Copălău, din judetul Botosani, se află adevărate monumente ale naturii uitate de statul roman si in pericol de disparitie. Este vorba despre vulcanii noroiosi de langă pădurea Buduhal, un ...

Liderul PNL Botoșani demisionează: “PNL a ajuns o anexă a PSD”
22/05/2023 12:05

După ce europarlamentarul Vasile Blaga a afirmat că la PNL conduc chelnerii PSD, presedintele organizatiei municipale PNL Botosani, Viorel Iliută a demisionat din partid, alături de alt coleg, Alexandru Mal ...

O femeie din Botoșani și-a înjunghiat soțul după o ceartă conjugală. Motivul pentru care a reacționat atât de violent
21/05/2023 14:11

Un bărbat de 38 de ani, din municipiul Botosani, a fost injunghiat de sotia sa, după ce, avand bănuieli că-l inseală, acesta a confruntat-o. Femeia a reactionat violent atacandu-si partenerul cu un cutit. ...

WC-ul din fundul curții. Poliția Botoșani cumpără șase „unități clasice WC din lemn de rășinoase”
15/05/2023 10:17

Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Botosani are in derulare o procedură pentru a achizitiona sase WC-uri din lemn pentru sectii de politie rurală din judet, scrie Botosăneanul. Politia Botosani cere of ...

Cel mai așteptat moment cultural al anului are loc în weekend la Botoșani
11/05/2023 06:28

Conform traditiei ultimilor ani, Muzeul Judetean Botosani va celebra si in 2023 Noaptea Muzeelor. Evenimentul de anvergură natională a ajuns la cea de-a 19-a editie. Prin urmare, in data de 13 mai 2023, in ...

Un tânăr din Botoșani a fost eliberat din detenție, dar la poarta închisorii a fost arestat din nou. De ce îl acuză polițiștii belgieni
27/02/2023 15:46

Un tanăr din Botoşani, care era căutat de autorităţile belgiene pentru infracţiuni foarte grave, a fost reţinut de poliţiştii din Botoşani in momentul in care era eliberat din penitenciar, a anunţa ...

Cancerul face ravagii în nordul extrem al Moldovei: 1.000 de cazuri noi în fiecare an în județul Botoșani
06/12/2022 11:39

Medicii oncologi de la Spitalul Judetean din Botosani trag un semnal de alarmă privind cresterea cazurilor de cancer in nordul extrem al Moldovei. Sunt peste 1000 de imbolnăviri pe an si in jur de 120 de ca ...

Cine a fost fata diavol din Botoșani?
29/11/2022 17:33

Lumea este plină de lucruri care nu pot fi explicate la prima vedere. Case bantuite, păduri pline de mister si oameni care par a nu fi din această lume. Romania este plină de astfel de locuri, iar un caz ...

Cum a ajuns în Botoșani un studio care face jocuri video pentru Disney sau Netflix. „Știți, România nu este doar despre București”
29/11/2022 17:18

Compania romanească de gaming Amber Studio s-a extins de-a lungul timpului atat la nivel local, in mai multe orase din Romania, dar si international, cu studiouri deschise in tări precum Statele Unite, Mexi ...

Percheziții domiciliare într-o comună din județul Botoșani. Ce au căutat polițiștii
28/11/2022 18:58

Politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitătii Economice au pus in executare, vineri, trei mandate de perchezitie domiciliară, la locuintele unor persoane bănuite de comiterea infractiu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei