Comisia Europeană, veste uriașă pentru România: proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă a primit opinia pozitivă din partea instituției

21

Dimensiune font:

| 02-07-2024 15:13

Proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă a primit opinia pozitivă a Comisiei Europene în ceea ce priveşte aspectele tehnice şi de securitate nucleară, informează, marţi, Ministerul Energiei. Proiectul este derulat de compania de proiect Energonuclear, deţinută integral de Societatea Naţională Nuclearelectrica SA (SNN).

"Ministerul Energiei salută adoptarea punctului de vedere pozitiv al Comisiei Europene cu privire la proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, în baza articolului 41 din Tratatul Euratom. Punctul de vedere a fost transmis părţii române la data de 1 iulie 2024 şi reflectă evaluarea realizată de Comisia Europeană - Directoratul General pentru Energie, în baza articolului 41 Euratom - cu privire la aspectele tehnice şi de securitate nucleară aferente proiectului", se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

În conformitate cu Tratatul Euratom, dezvoltatorii de proiecte nucleare au obligaţia de a notifica Comisiei Europene proiectele de investiţii în avans şi de a demonstra conformitatea cu cele mai înalte standarde de securitate nucleară. Energonuclear a notificat proiectul Unităţilor 3 şi 4 în luna mai 2023.

Potrivit instituţiei citate, punctul de vedere al CE este rezultatul unor analize elaborate ale informaţiilor furnizate de partea română, al vizitelor pe amplasamentul CNE Cernavodă şi al discuţiilor tehnice care s-au purtat pe perioada a 13 luni. Pe baza evaluării realizate de Comisie, proiectul de finalizare a construcţiei Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă se aliniază obiectivelor Tratatului Euratom.

Punctul de vedere pozitiv este însoţit de o serie de recomandări uzuale pentru astfel de proiecte care vizează aplicarea corespunzătoare a cadrului Euratom în implementarea şi pe întreaga durată de viaţă a proiectului. Aceste recomandări vor fi implementate de către dezvoltatorul proiectului în etapele următoare.

"Am afirmat de la începutul mandatului meu că susţin un mix energetic echilibrat, care să rezolve trilema energetică exact în această ordine: energie sigură, energie la preţ accesibil şi energie verde. Am dedicat resurse importante din primele 12 luni ale mandatului meu de ministru pentru a accelera programul nuclear al ţării noastre, care include retehnologizarea Unităţii 1, construirea SMR-urilor şi, deloc în ultimul rând, proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă. Astăzi Comisia Europeană confirmă progresele noastre şi construirea celor două noi reactoare trece în următoarea etapă", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în comunicat.

Potrivit acestuia, reactoarele 3 şi 4 reprezintă piloni cheie ai strategiei energetice naţionale, cele două unităţi urmând să aibă o contribuţie esenţială în asigurarea securităţii energetice la nivel naţional şi regional.

Estimări

Cu 4 unităţi nucleare în operare în România, se estimează evitarea emiterii a 20 milioane tone de CO2 anual şi crearea a peste 19.000 locuri de muncă în industria orizontală, precizează Ministerul Energiei.

Punctul de vedere pozitiv comunicat părţii române reprezintă o etapă importantă în implementarea proiectului, atestând conformitate cu cadrul comunitar în materie de securitate nucleară a tehnologiei CANDU 6 şi a implementării sale la Cernavodă.

"Ministerul Energiei este ferm angajat în acordarea sprijinului pentru implementarea proiectului Unităţilor 3 şi 4. În acest sens, amintim adoptarea Legii privind aprobarea Acordului de sprijin între Statul român şi Nuclearelectrica, în vederea dezvoltării proiectului la data de 14 martie 2023.

România are o istorie îndelungată în operarea eficientă şi sigură a unităţilor nucleare de tip CANDU 6, ţara noastră aflându-se constant în poziţii de lider în topurile internaţionale dedicate domeniului nuclear", se mai arată în comunicat.

Anunțul din septembrie

Ministerul Energiei a anunţat, în luna septembrie a anului trecută, intenţia Guvernului Canadei de a pune la dispoziţie 3 miliarde de dolari canadieni pentru finanţarea noilor reactoare nucleare CANDU ale centralei de la Cernavodă.

Interesul pentru finanţarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 anunţat de Guvernul canadian completează interesul exprimat de Statele Unite ale Americii, prin US Exim Bank, de a finanţa serviciile tehnice furnizate de SUA pentru aceleaşi unităţi.

Astfel, vor fi până la 50 milioane de dolari din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect ca parte a programului Engineering Multiplier Program (EMP), respectiv până la trei miliarde de dolari din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie şi de management de proiect pentru contractul de finalizare a Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă.

Nuclearelectrica este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

Sucursala CNE (CNE) Cernavodă operează două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi se află în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susţinerii proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei.

Capacităţile de producere a energiei nucleare nu au emisii de CO2, sunt disponibile 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, au o dependenţă extrem de redusă de factorul climatic şi sunt sigure. Exploatarea Unităţilor 1 şi 2 a evitat eliberarea a 205 milioane de tone de CO2 de la punerea în funcţiune.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:58

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Plopana, cu sediul in sat Plopana, comuna Plopana, Str. Mihail Sturdza nr. 72, judetul Bacau, telefon 0234.220.011, fax 0234.220.051, e-mail: primaria@comuna plopana.ro, cod fiscal 4591520. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu birou in suprafata de 22,79 mp, situat in cladirea fostei primarii din satul Plopana, comuna Plopana, Str. Mihail Sturdza nr. 62, apartinand domeniului public al Comunei Plopana, judetul Bacau, conform caietului de sarcini, H.C.L. Plopana nr. 37/19.09.2023 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Achizitii Publice din cadrul Comunei Plopana, sat Plopana, comuna Plopana, Str. Mihail Sturdza nr. 72, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, in format letric, ce se va achita la casieria institutiei sau gratuit, in format electronic, de pe site-ul: www.comuna plopana.ro, Rubrica Anunturi. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.07.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 29.07.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Plopana, Compartimentul Registratura, relatii cu publicul si stare civila, sat Plopana, comuna Plopana, Str. Mihail Sturdza nr. 72, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.07.2024, ora 11.00, Comuna Plopana, sat Plopana, comuna Plopana, Str. Mihail Sturdza nr. 72, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Bacau, Bacau, Str. Cuza Voda nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234.207.604, fax 0234.207.601, e-mail: tr-bacau-info @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 04.07.2024.
Zboruri mai scumpe
06/07/2024 11:30

Bilete de avion mai scumpe in această vară. Cei care nu au apucat incă să isi programeze vacanta sau să facă rezervări o să plătească mai multi bani odată ce intră in vigoare o nouă taxă. Bilete ...

Un nou val de scumpiri afectează viața românilor: mâncarea și carburanții, cei mai mari „dușmani” ai buzunarului
05/07/2024 18:52

In ultimii trei ani, viata de zi cu zi a romanilor a devenit considerabil mai costisitoare, cu o crestere de peste 40% a preturilor. In mod particular, mancarea a devenit cea mai mare povară pentru buzunar. As ...

PSD și PNL cheltuie banii românilor cu armatele de bugetari! Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 21% în 2024!
05/07/2024 18:05

Unde se duc banii bugetului. Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 21% la cinci luni din 2024, mult peste programarea de la inceput de an, care prevedea o creştere de numai 11%. Cu cele mai mici ...

Nicolae Ciucă anunță că România devine punct fierbinte în producția de armament NATO: CEO-ul Rheinmetall i-a prezentat planul
05/07/2024 17:01

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a avut vineri o intrevedere cu Armin Papperger, CEO al Rheinmetall - compania care a cumpărat fabrica Automecanica Mediaş, el afirmand că stimularea producţiei de ec ...

Șeful  Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Giurgiu a fost reținut
05/07/2024 12:03

Mihai Sebe, şef al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Giurgiu, a fost reţinut, joi, de procurorii anticorupţie intr-un dosar in care este acuzat de trafic de influenţă. Potrivit unui comunica ...

Bani mai mulți pentru sănătate
05/07/2024 10:10

Bugetul Fondului naţional al asigurărilor sociale de sănătate va fi suplimentat cu 3 miliarde de lei. Decizia a fost luată in şedinţa de ieri a Executivului, iar suma vine din Fondul de rezervă bugetar ...

Piața așteaptă decizia de politică monetară a BNR
04/07/2024 09:00

Vineri, se va desfăsura sedinta de politică monetară a BNR. Între timp, piata locală a rămas in asteptare, atata vreme cat există semne de intrebare referitoare la posibilitatea unei tăieri de 0,25 ...

Lansarea proiectului ACHIZIȚIA DE ECHIPAMENTE ȘI UTILAJE LA NEL-CRIS SRL
03/07/2024 15:23

 Lansarea proiectului ACHIZITIA DE ECHIPAMENTE SI UTILAJE LA NEL-CRIS SRL

Inovații în agricultura sustenabilă. Drumul către viitor
03/07/2024 11:41

Agricultura de precizie utilizează tehnologii avansate pentru a monitoriza si gestiona cultura si solul intr-un mod detaliat. Aceasta implică utilizarea senzorilor, GPS-ului, dronelor si software-urilor speci ...

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au scăzut cu 0,3% în Uniunea Europeană
03/07/2024 10:56

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au scăzut cu 0,3% in Uniunea Europeană şi cu 0,2% in zona euro, in mai, comparativ cu luna precedentă, cand s-a inregistrat un declin de 0,7% in UE şi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei