Cu bunătatea pre obrăznicie călcând

x-editorial

Dimensiune font:

| 17-06-2023 11:23

O întâlnire pe care am avut-o cândva mi-a arătat, la modul practic, ce înseamnă, de fapt, să întorci şi celălalt obraz. Recunosc că mult timp nu am înţeles de ce ar trebui să stai şi să iei palme de la tot felul de personaje cărora le-ai face o mare onoare onoare dacă le-ai răspunde la salut. Mă întrebam de ce ar trebui să suport părerile unor oameni al căror adevăr era departe de grila mea de valori şi, mai mult, să accept să mi le bage pe gât. Cu alte cuvinte, să fiu un fel de girant al ideilor lansate de un grup de celule cenuşii cu al căror produs nu eram deloc de acord. Apoi au venit psihologia cuantică şi tot felul de ştiinţe care au lansat o altă teorie – tot ceea ce ne înconjoară este produsul gândurilor, realitatea este ceea ce creăm mereu. Părea credibil din perspectivă materială şi nu am negat, însă teoriile au mers mai departe şi au spus că inclusiv starea interioară ne determină exteriorul. Sunt ceea ce gândesc, cu alte cuvinte. Greu de priceput şi poate mai greu de acceptat, de ingerat.
Pe acest fundament s-au clădit o serie de afaceri cu substrat motivaţional. Speakeri mai bine sau mai prost pregătiţi şi-au pus repede la punct o curriculă şi au început să caute clienţi. Terapeuţi iscusiţi sau aproape deloc au apărut peste noapte şi cu toţii au încercat să ne înveţe să trăim frumos şi bine, să materializăm cu gândul şi credinţa orice ne dorim. Nu că ar fi fost rău, dar nici bine nu le-a ieşit fiindcă nu le-au explicat (şi continuă să facă aceeaşi greşeală în continuare) oamenilor cum stă treaba cu modul în care ne creăm realitatea. Puţini sunt cei cu adevărat specialişti şi, dacă ai răbdare să-i asculţi şi să cojeşti crusta de orgoliu de pe tine, chiar să aplici poveţele lor.
Lucrurile nu sunt noi şi au fost tipărite cu peste 2.000 de ani în urmă, când a apărut prima carte motivaţională – Biblia. Scrierile vechi pot ţine loc oricând de traininguri de dezvoltare personală, de workshopuri scump plătite şi de sfaturi pe care specialiştii în ale psihologiei cuantice le oferă clienţilor aleşi pe sprânceană.
Cele zece porunci sunt suficiente pentru un prim pas în descoperirea personală, nu este nevoie decât să te confrunţi cu propriile trăiri. Aşa am aflat ce este adevărata linişte şi ascultare. Nu a fost nevoie de traininguri şi meditaţii multiple, ci doar de o întâlnire cu un om a cărui pace ne-a arătat, celor care eram în jur, cât de mult zgomot interior aveam, că eram aproape într-o mişcare browniană. Mergând mai departe, am înţeles şi cât de prost-crescuţi suntem câteodată, când ne umflăm muşchii orgoliului pentru a le arăta celor cu care interacţionăm cât de deştepţi suntem. Am remarcat acest lucru la mulţi tineri, dar şi la persoane cărora vârsta ar fi trebuit să le aducă înţelepciune. Momentul de linişte şi de ascultare m-a ajutat să pricep cum stă treaba cu matematica palmelor acceptate şi nu ţine deloc de actul fizic, ci doar de propria înţelegere a fiinţei.

Ce-ar fi dacă atunci când cel de alături vi se urcă în cap, fie el şi un colaborator fără experienţă dar plin de ifose, să nu cedaţi furiei de a-l strânge de gât, ci să vă întrebaţi de unde vine clocotul interior? S-ar putea să aflaţi lucruri mai puţin plăcute, să înţelegeţi că sunteţi mereu în ofensivă înlăuntrul vostru, că sunteţi pregătiţi mereu de atac şi că reacţia celor din jur nu este decât proiecţia propriilor emoţii negative. Oglinda, ar spune psihologia cuantică, de la care aflăm şi cum ne vindecăm de otrava interioară – iubind, acceptând că furia sau nemulţumirea noastră a ajuns la cei din jur prin alte canale decât cele vizibile. Nici de ştiinţe sofisticate nu ar fi nevoie dacă am reuşi să înţelegem că putem trăi frumos lăsând loc şi celor din jur şi că ne putem ridica în proprii ochi fără umilirea colaboratorilor ori suduiala aruncată celor care nu vor deloc să joace aşa cum le cântăm noi fiindcă ei au un alt ritm sau ascultă o altă melodie.

 

P.S. Cum reacționați atunci când sunteți trădați sau umiliți? Pentru voi care este adevărata linişte şi ascultare? Ce înseamnă a trăi frumos?

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Cosașii, un basm al timpului și tradiției
26/06/2024 16:06

E greu de crezut că intr-o lume din ce in ce mai dominată de tehnologie si urbanizare există incă oaze de traditie unde mestesugurile străvechi sunt păstrate cu sfintenie. Una dintre aceste traditii este ...

Designul comportamental, o revoluție în înțelegerea și influențarea comportamentului uman
26/06/2024 14:38

Designul comportamental reprezintă o disciplină emergentă care combină principiile psihologiei, economiei comportamentale si designului pentru a crea solutii care influentează si modelează comportamentul ...

Pelerinajele, drumul spre transcendență și transformare personală
26/06/2024 13:37

Pelerinajele au fost si continuă să fie călătorii profund semnificative pentru oameni din intreaga lume. Acestea sunt călătorii care transcend simplul act de deplasare fizică, fiind bogate in sensuri spi ...

Puterea intenției. O călătorie spre transformare și autocunoaștere
25/06/2024 17:59

Într-o lume in continuă schimbare, plină de provocări si oportunităti, puterea intentiei devine un far călăuzitor, luminand calea spre un trai plin de sens si claritate. Intentia este mult mai mult ...

Povestea lui Joseph Juran, românul din Gura Humorului care i-a dat lecții lui Steve Jobs
25/06/2024 15:17

Apple, compania americană renumită pentru revolutionarea pietei de telefonie mobilă prin iPhone, a reusit să concureze cu marile companii asiatice si să devină un lider in industrie, eliminand concurenti ...

Ia românească, simbol al identității naționale și patrimoniu cultural UNESCO
24/06/2024 07:57

Ia ocupă un loc central in cultura si traditiile romanesti. Este purtată cu mandrie in zilele de sărbătoare, la evenimente importante si in viata de zi cu zi. Pentru multe generatii de romani, ia a fost un ...

Râsul, elixirul fericirii
23/06/2024 09:01

  Cuvintele ca bucurie, ras infloritor si sănătate radiantă isi impletesc firul intr-o poveste ce deschide usa către o lume a fericirii. Într-un univers in care zambetul este monedă de schimb, ...

Grâul alac, o redescoperire a tradiției
22/06/2024 16:09

În ultimii ani, graul alac a revenit in atentia cultivatorilor si consumatorilor de cereale datorită beneficiilor sale nutritionale si istoricului său fascinant. Alacul, cunoscut si sub denumirea de &bd ...

Sănătate și vigoare. Rolul sportului în creșterea armonioasă a copiilor
22/06/2024 15:30

Educatia fizică joacă un rol esential in dezvoltarea fizică, mentală si socială a copiilor. Promovează sănătatea cardiovasculară prin activităti care cresc ritmul cardiac si imbunătătesc circulatia ...

Casele ecologice, viitorul durabilității în construcții
22/06/2024 14:51

În ultimii ani, casele construite din materiale naturale au devenit din ce in ce mai populare, iar tendintele recente in arhitectură si design se indreaptă tot mai mult spre proiecte ecologice. Mai mult ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei