Bucătăria chineză, un mozaic al aromelor și tradițiilor ancestrale

chinez

Dimensiune font:

| 01-03-2024 16:33

 Cu bogata sa istorie și diversitatea sa culinară, bucătăria chineză este mai mult decât o simplă experiență gastronomică. Este o călătorie în profunzimea unei culturi străvechi, unde fiecare preparat spune o poveste și fiecare ingredient are o semnificație. De la mesele împărătești până la mâncarea stradală, de la preparatele sofisticate ale regiunii Canton până la gustările simple din Sichuan, bucatăria chineză este un mozaic complex de arome, texturi și culori.

Una dintre caracteristicile definitorii ale bucătăriei chinezești este diversitatea sa regională. China, cu dimensiunile sale continentale și varietatea sa de climă și teren, găzduiește o gamă vastă de stiluri culinare. Cele opt bucătării majore – Shandong, Guangdong (Canton), Sichuan, Hunan, Jiangsu, Zhejiang, Fujian și Anhui – fiecare reflectă ingredientele, tradițiile și preferințele culinare ale regiunii sale.

Bucătăria Shandong, cunoscută și sub numele de „Lu cuisine”, este una dintre cele mai vechi și respectate stiluri. Aceasta pune accent pe supele clare, fructele de mare și preparatele cu porc și pui. Tehnicile sofisticate de gătit și prezentarea artistică sunt caracteristice acestei bucătării.

Pe de altă parte, bucătăria Sichuan este renumită pentru gustul său picant și intens, cu o utilizare generoasă a ardeiului iute și a piperului Sichuan. Aromele puternice și combinația de dulce, sărat, acru și picant sunt omniprezente în această bucătărie.

Bucătăria Canton este cunoscută pentru prospețimea și calitatea ingredientelor sale, cu un accent deosebit pe fructele de mare și dim sum. Gătitul la abur, prăjirea rapidă și preparatele supe sunt populare în această regiune, punând în valoare adevăratele arome ale ingredientelor.

Yin și Yang în farfurie

Un aspect esențial al gastronomiei chinezești este echilibrul între Yin și Yang. Această filosofie se reflectă în modul în care ingredientele sunt combinate și preparate, asigurând că fiecare masă este echilibrată din punct de vedere nutrițional și energetic. De exemplu, un aliment considerat „cald”, cum ar fi ghimbirul, va fi echilibrat cu un ingredient „rece”, cum ar fi castravetele.

Influențele istorice și culturale au jucat, de asemenea, un rol semnificativ în evoluția bucătăriei chineze. De exemplu, introducerea ardeiului iute de către comercianții străini în secolele trecute a schimbat radical bucătăria Sichuan, dând naștere unor feluri de mâncare precum „Mapo tofu” și „Kung Pao chicken”. Totodată, ceremonia ceaiului, o tradiție profund înrădăcinată în cultura chineză, complementază și îmbogățește experiența culinară.

Un alt aspect unic al bucătăriei chinezești este utilizarea sa extinsă a ingredientelor considerate neobișnuite în alte culturi. Organe interne, picioare de pui, capete de pește și alte părți „neconvenționale” ale animalelor sunt nu doar consumate, ci și apreciate pentru textura și aroma lor.

Bucătăria chineză este, de asemenea, faimoasă pentru varietatea sa de tehnici de gătit. Fie că este vorba despre prăjirea rapidă în „wok”, gătitul la abur, fierberea îndelungată sau coacerea, fiecare metodă este aleasă pentru a scoate în evidență cele mai bune caracteristici ale fiecărui ingredient. Prăjirea rapidă, de exemplu, este esențială pentru a păstra textura crocantă și aromele intense ale legumelor, în timp ce gătitul la abur este ideal pentru a menține delicatețea și subtilitatea fructelor de mare sau a dim sum-urilor.

Delicii stradale

Mâncarea stradală joacă, de asemenea, un rol important în cultura culinară chineză. Piața alimentară de noapte și tarabele de stradă oferă o gamă largă de gustări, de la „jiaozi” (găluște) și „baozi” (chifle umplute cu abur) până la „shaokao” (frigărui pe grătar). Aceste gustări nu doar că sunt delicioase, dar oferă și o fereastră spre viața cotidiană și tradițiile locale.

Festivalurile chinezești sunt, de asemenea, ocazii pentru a celebra și a savura mâncăruri specifice. De exemplu, în timpul Festivalului Primăverii sau Anul Nou Chinezesc, este tradițional să se consume dumplings, care simbolizează prosperitatea și norocul. De asemenea, în timpul Festivalului Lunii, familiile se adună pentru a savura mooncakes, prăjituri speciale umplute cu pasta de lotus, semințe de susan sau pasta de fasole roșie.

În ultimii ani, bucătăria chineză a câștigat o popularitate și recunoaștere globală impresionantă. Restaurantele chinezești pot fi găsite în aproape fiecare colț al lumii, fiecare aducând un gust al acestei culturi bogate și diverse pe mesele internaționale. Cu toate acestea, experiența autentică a bucătăriei chinezești poate fi cel mai bine apreciată în contextul său cultural, unde mâncarea nu este doar o necesitate, ci o artă și o expresie a tradiției.

Bucătăria chineză este mai mult decât o sumă a ingredientelor sale; este o filozofie, un mod de viață. Fiecare masă este o ocazie de a se bucura de compania celor dragi, de a împărtăși istorii și de a celebra tradiții ancestrale. În esență, ea reflectă o cultură care a supraviețuit și a prosperat de-a lungul mileniilor, adaptându-se și evoluând, dar păstrând întotdeauna respectul față de echilibru, armonie și comuniunea umană.

Bucătăria chineză reprezintă o aventură culinară fascinantă, o explorare a gusturilor, aromei și tradiției. Fiecare regiune, fiecare ingredient și fiecare metodă de gătit contribuie la această tapiserie vibrantă și diversă. Este o bucătărie care nu încetează să uimească și să inspire, oferind o fereastră spre inima și sufletul uneia dintre cele mai vechi civilizații ale lumii.

Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
7 iulie, Ziua Mondială a Ciocolatei
07/07/2024 14:39

Ziua mondială a ciocolatei este aniversată la 7 iulie, această dată indicand momentul introducerii in Europa, in 1550, a băuturii pe bază de cacao. Istoria deliciilor pe bază de cacao nu este atat de bi ...

Sarmalele, o poveste plină de savoare
04/07/2024 10:42

Oriunde ai călători in estul Europei si in Balcani, sarmalele isi vor face simtită prezenta, incantand papilele gustative si incălzind inimile celor care le gustă. Istoria lor este la fel de bogată si com ...

Sosul chimichurri, o delicatesă în bucătărie
30/06/2024 12:21

Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un ...

Kapsalon, shaorma olandeză
30/06/2024 11:03

Ingrediente: 750 de grame cartofi congelati 500 grame carne de porc Pentru marinada: paprika afumata suc de lamaie ulei de masline pudra de ceapa pudra de usturoi pudra de cumin pudra de coriandru putina scorti ...

  Dulceața de trandafir, o delicatesă a bucătăriei rafinate
30/06/2024 09:09

Dulceata de trandafir este un produs culinar traditional cu o istorie bogată, o simbolistică aparte si un gust care incantă simturile. Preparată din petalele de trandafir, această dulceată reprezintă o a ...

Dulceață de nuci verzi
21/06/2024 12:02

Pentru ca dulceata de nuci verzi să aibă gustul perfect, nucile trebuie culese incepand cu sfarsitul lunii iunie si pană aproape de sfarsitul lunii iulie. Cand trec de această perioadă, nucile se coc prea ...

Micii și patricienii la grătar. Tradiția reinterpretată în arta culinară
16/06/2024 10:42

Micii, cunoscuti si sub numele de „mititei”, isi au rădăcinile in gastronomia romanească, insă povestea lor nu este doar una locală, ci una care a captivat gusturile si imaginatia multor oameni ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
16/06/2024 09:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

Prăjitură turnată cu mere rase și scorțișoară
15/06/2024 14:56

Prăjitura turnată cu mere este un desert foarte bun in post.  Ingrediente 450 g făină tip 000 1 plic de praf de copt (am pus praf de copt cu sofran pentru o culoare mai frumoasă) 150 g zahăr 10 ...

Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
15/06/2024 09:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei