FOTO - Cozonacul perfect, rețeta lui Sorin Bontea

cozo

Dimensiune font:

| 28-04-2021 08:42


Este știut faptul că românii sunt foarte implicați când vine vorba de cozonacii de sărbători. Fiecare gospodină are rețeta ei cu care se mândrește și se chinuie în fiecare an să o perfecționeze pentru a găsi în cele din urmă cozonacul perfect.

Ceea ce nu știu ele este că chef Sorin Bontea are o rețetă de cozonac perfect, prin care desertul mult așteptat iese pufos și fraged.

Urmăriți în continuare rețeta pentru doi cozonaci a lui chef Sorin Bontea, una ușor de pregătit și cu un gust incredibil.

-1 kg făină

-350 g zahăr

-8 gălbenușuri

-coaja rasă de la o lămâie

-coaja rasă de la o portocală

-50 ml de ulei-1/2 linguriță de sare

-14 g de drojdie uscată

-o esență de vanilie

-un pachet de unt

-1 litru de lapte cu 3,5% grăsime

-150 g de zahăr

-8 albușuri

-80 g cacao

-250 g nucă pisată

-25 ml esență de rom

Mod de Preparare
Se pune laptele la încălzit, aproximativ 400 ml. Într-un bol se amestecă ingredientele uscate, adică făina, drojdia, coaja de lămâie și coaja de portocală. După ce se amestecă ingredientele, faceți în mijloc o gaură. Separat gălbenușurile de ou se amestecă cu sarea până se omogenizează. Se topesc 150 g de unt.

Zahărul se dizolvă în laptele cald, amestecând constant până se topește zahărul. Peste ingredientele uscate de adaugă esența de vanilie, ouăle amestecate cu sarea și laptele în care s-a topit zahărul. Toate aceste ingrediente se amestecă până când aluatul capătă consistență.

 

Separat se amestecă uleiul cu untul topit. Când coca s-a omogenizat bine, adăugăm untul amestecat cu uleiul, puțin câte puțin. Se frământă aluatul cu mâinile până se încorporează uleiul și untul.

Pentru a obține un cozonac pufos și fraged, care se rupe fâșii, trebuie să frământați de mai multe ori coca pentru a-i da mult aer. Aluatul se lasă la crescut o oră și jumătate, dar la fiecare jumătate de oră se mai frământă puțin și se împăturește.

Până crește aluatul, puteți pregăti umplutura de cozonac. Albușurile se bat spumă cu zahărul, obținând o bezea. Apoi se adaugă cacao, nuci și esența de rom. Coca gata cresuctă se împarte în două. Fiecare jumătate se împarte și ea în două.

Întindem una dintre cele 4 bucăți într-un dreptunghi. Compoziția se împarte și ea în 4 și se întinde pe foaia în formă de dreptunghi. Foaia se rulează și se repetă același lucru și la celelalte 3 foi.

Se împletesc câte 2 rulori, tava se unge cu ulei și se așează cozonacul în tavă. Trbeuie lăsat în tavă să mai crească aproximativ 45 minute. Pe deasupra, se unge cozonacul cu un amestec de ou și lapte și puteți presăra și zahăr. Cozonacul se bagă la cuptor pentru 50 minute, la 170 grade, potrivit A1. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
16/04/2024 19:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

 Pe urmele sandvișului, o istorie gustoasă
16/04/2024 16:09

Originea sandvisului este o poveste plină de imaginatie si inventivitate. Chiar dacă nu putem identifica un singur inventator al sandvisului, putem explora momentele cheie si evolutia acestui aliment de bază ...

FOTO/VIDEO - Pilaf de urzici
14/04/2024 09:32

Pilaful cu urzici este o retetă usor de pregătit in Postul Pastilor si nu numai. Această perioadă se suprapune cu sezonul urzicilor, primăvara. Vremea este incă destul de rece si nu prea s-au făcut. Am a ...

Povestea pâinii. De la semințe, la feliile din sandvișuri
12/04/2024 15:28

În fiecare dimineată, aroma painii proaspăt coapte se ridică din brutăriile orasului, un ritual vechi care continuă să isi găsească loc in inimile oamenilor. Istoria painii ne poartă intr-o căl ...

Rețete de post - turte la tigaie
12/04/2024 15:19

Turtele sunt niste plăcinte simple ideale in perioada postului, reteta fiind una rapidă si fără prea mari dureri de cap. Făcute la tigaie, la ceaun sau pe plită, aceste plăcinte umplu bucătăria de tot ...

Ce mâncau bucureștenii în postul din anul 1869: melci, stridii, halva cu miros de trandafir, nuga și unt-de-lemn de Toscana
12/04/2024 14:10

În secolul al XIX-lea, magazinele de profil din Bucuresti se aprovizionau cu delicatese din toată Europa, pentru ca oamenii să treacă mai usor peste post. Institutul de Studii Sud-Est Europene a post ...

Rețete de post. Curry de linte
12/04/2024 10:50

  Originar din Asia de Sud, curry-ul de linte este o mancare de post apreciată pentru aroma sa bogată si textura sa cremoasă. Această retetă combina linte proteică cu condimente exotice si legume ar ...

Detoxifiere cu smoothie cu pătrunjel
08/04/2024 07:45

Sucul de pătrunjel este, de fapt, un smoothie verde care devine un factor potent in eliminarea kilogramelor in plus. Practic, poti combina zilnic o legătură de pătrunjel intr-un smoothie cu legumele si fruc ...

FOTO - Mic dejun în stil spaniol: pâine cu roșii și ulei de măsline
04/04/2024 07:15

În tara măslinelor, uleiul de masline, fără grăsimi si foarte sănătos este la ordinea zilei si mai ales la micul dejun. Spaniolii stiu să facă o artă din pregătirea unui mic dejun, desi practic ...

 Povestea ciocolatei. De la zeii azteci la deliciul modern
01/04/2024 15:18

O călătorie in lumea ciocolatei este mai mult decat o explorare a evolutiei unui produs culinar; este o incursiune in istoria, cultura si inovatia. În ciuda formei si formulei sale actuale, ciocolata is ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei