Farmacistul Nicolae Oiţă
Dimensiune font:
* 75 de ani de la naştere
Personalitate a farmaciei româneşti, inventator şi clinician, colonel doctor farmacist Nicolae Oiţă s-a născut în urmă cu 75 de ani, la 16 ianuarie 1953, în comuna Amărăşti, judeţul Vâlcea.
Studiile secundare le-a făcut la Liceul Teoretic din Râmnicu Vâlcea, apoi devine elev al Liceului Militar „Ştefan cel Mare” din Iaşi, pe care îl absolvă în 1965. La Bucureşti frecventează cursurile Facultăţii de Medicină militară, secţia Farmacie, obţinând licenţa în 1961. În acelaşi an, este încadrat la Spitalul Militar din Iaşi, unde a lucrat ca farmacist,apoi ca şef de farmacie din 1979, iar prin înfiinţarea, în 1989, a Laboratorului de Microproducţie al Ministerului Apărării Naţionale pe lângă acest spital, devine şeful laboratorului.
La Iaşi, a parcurs toată ierarhia militară, fiind, din 1984, colonel. A obţinut titlul de doctor în farmacie, în 1975, la Bucureşti, cu teza: Sinteza derivaţilor de Fenotiazină. A fost preocupat de îmbunătăţirea tehnologiilor de fabricaţie a unor medicamente, dar mai ales de obţinerea de medicamente originale şi competitive. Cercetările întreprinse timp de peste trei decenii s-au finalizat prin realizarea de medicamente antiulceroase, protectoare vasculare, cicatrizante, antiseptice, antiinfecţioase, antiinflamatoare etc. Activitatea de inventică a farmacistului Nicolae Oiţă însumează peste 100 propuneri de medicamente, dintre care 80 au fost brevetate, peste 50 se aplică cu succes în spitalele din toată ţara. Printre produsele realizate la laboratorul de micro-producţie al Spitalului militar Iaşi, menţionăm: Bontopasta - pentru urticare; Cicatrel - unguent pentru arsuri şi plăgi; Flavoton - pentru inflamaţii; Gastrobent - pentru probleme gastrice; Gingiton - de uz. stomatologic; Iodalgin - pentru dureri articulare; Multiseptol - folosit pentru căile respiratorii.
Concomitent cu cercetările din domeniul farmaciei, Nicolae Oiţă a avut un rol important în promovarea inventicii româneşti. A fost ales director general-adjunct al Societăţii Inventatorilor din România, fiind şi membru fondator al Comisiei de Inventică a Academiei Române. Cel care a făcut foarte mult pentru sănătatea şi viaţa semenilor, colonel dr. farmacist Nicolae Oiţă s-a stins, prematur, pe 21 mai 1993, la Iaşi, unde a fost înhumat la cimitirul „Eternitatea”.
Ionel Maftei
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau