Neliniştiţii
Dimensiune font:
Ceea ce începe ca o captivantă poveste poliţistă, susţinută de reapariţia detectivului particular Charlie Parker, pe care-l cunoaştem din "Îngerul Negru", se transformă în ceva mult mai sumbru odată cu apariţia "Oamenilor Găunoşi". Apartenenţa lui Parker la o origine mai presus de a celorlalţi, este din nou punctată, iar aceşti Găunoşi sunt "explicaţi" genial şi ne vine foarte greu să diferenţiem realitatea de mit în ceeea ce-i priveşte, pentru că: "Unele păcate sunt atât de îngrozitoare, încât nu există iertare pentru ele. Sufletul e pierdut. Se întoarce la cel care l-a creat pentru a ocupa locul care îi este atribuit de El. Tot ce lasă în urmă este o cochilie goală, o conştiinţă fără iertare...Găunos".
Cartea se învârte în jurul unui subiect extrem de dur şi nu pentru cei sensibili: abuzul copiilor, un subiect pe care ar trebui să-l conştientizăm cu toţii, "pentru că a ignora ceea ce li se întâmplase acelor copii..., a te întoarce cu spatele şi a privi în altă parte din comoditate însemna să devii complice la crimele petrecute." Păcatul societăţii moderne este tocmai acesta: ne-am obişnuit să privim în altă parte. Autorul rămâne acelaşi fin observator al tuturor micilor amănunte care pot trece de multe ori neobservate, poate tocmai prin meseria eroului principal: de la o pată de grăsime pe perete, până la unghiile date cu ojă roşie ale unei interlocutoare, sau a detaliilor unui peisaj dintr-un tablou, toate te fascinează şi contribuie la impresia de întreg, sunt date parcă pentru a nu lăsa loc nici unei scăpări. Pentru desfăşurarea acţiunii fiecare scamă, fiecare lucru este aşezat în contextul adecvat. Autorul pare Dumnezeul lumii create de el, nelăsându-ne imaginaţia să adauge nimic care ar putea strica ceva deja perfect. În această lumină descrierea din debutul cărţii, a Ghicitorului Dave, se potriveşte atât autorului cât şi personajului creat de el: "Era atent într-o societate care nu acorda nici o valoare unui gest atât de simplu. Oamenii nu ascultau şi nu vedeau, doar credeau că au auzit sau au văzut."
În concluzie aceasta este mai mult decât o carte, iar John Connolly este mai mult decât un autor bun. Din clipa în care ai citit ceva scris de el, vei fi iremediabil legat de stilul lui şi îţi vei schimba şi percepţia asupra lumii. O recomand tuturor, dar mai ales celor care au nevoie de schimbare, de ceva diferit, de... o esenţă tare.
Sursa: http://www.cartidecitit.ro/
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau