Noul preşedinte desemnat al CNA: Soţul meu lucrează în TVR, dar nu sunt în conflict de interese
Dimensiune font:
Laura Georgescu, desemnată preşedinte al CNA, dar încă nevalidată de Parlament, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că soţul ei, Marius Georgescu, lucrează ca editor în Televiziunea Română, precizând că nu se consideră într-un eventual conflict de interese.
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a organizat, joi, o conferinţă de presă, pentru a "se prezenta" publicului în noua formulă, care cuprinde patru noi membri: Laura Georgescu, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda şi Florin Gabrea. Cu toate acestea, Florin Gabrea nu a participat la conferinţa de presă, nefiind precizat motivul absenţei sale.
"Scopul întâlnirii noastre este să ne prezentăm în noua formulă şi să aflaţi ce strategie îşi pregăteşte CNA pentru anul în curs. Patru din cei 11 membri (ai CNA, n.r.) sunt noi şi mă refer la Florin Gabrea, Monica Gubernat, Viorel Buda, votat acum două zile vicepreşedinte, şi la mine, propunerea Consiliului pentru funcţia de preşedinte", a spus, în conferinţa de presă, Laura Georgescu.
Întrebată în conferinţa de presă dacă ea consideră că este în vreun fel incompatibilă cu noua funcţie de preşedinte al CNA, asimilată celei de ministru, având în vedere că, potrivit propriei declaraţii de avere (publicată pe site-ul Departamentului pentru Lupta Antifraudă din cadrul Guvernului României, n.r.), soţul său, Marius Georgescu, este angajat al Televiziunii Române, Laura Georgescu a răspuns: "Da, recunosc «delictul» (exprimare ironică, n.r.) de a fi soţia unui editor la programul de ştiri al Televiziunii Publice. Pornim într-un parteneriat firesc, cu mici dubii. Orice relaţie, credeţi-mă, funcţionează până la jumatea drumului. Eu vin până la jumatea drumului în faţa dumneavoastră şi aştept reciprocitate. Cum ar putea un editor care redactează ştiri să fie în conflict de interese cu funcţia asimilată rangului de ministru, dar plătită sub salariul meu de consilier superior al Guvernului României de zece ani, să vină în contradicţie cu deciziile unui organism colectiv, care înseamnă 11 membri şi primele 4 instituţii reprezentate aici?".
Pe de altă parte, în cadrul CNA nu a mai existat o astfel de situaţie, ca soţul sau soţia unui membru al CNA, desemnat preşedinte, să fie angajat al vreunei televiziuni.
"(...) eu sunt funcţionar public şi am absolvit curs de conflict de interese şi incompatibilităţi, aştept cu mare drag să împărtăşesc (...) unde este conflictul de interese între un editor angajat al Departamentului Emisiunilor Informative şi Sport din cadrul Televiziunii Române (...) - ce delict, Dumnezeule mare?! (...) şi un om propus de CNA şi susţinut de alţi 10 oameni, cred eu, cerebrali, reprezentând primele patru instituţii din această ţară, dar aştept", a mai spus Laura Georgescu.
Pe 28 decembrie 2012, într-o şedinţă CNA care nu a avut un regim public şi în care voturile membrilor au fost secrete, Laura Georgescu (susţinută de Guvern - PSD) a fost aleasă preşedinte al CNA. Ea a fost singurul membru al CNA care a candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului.
Laura Georgescu a fost aleasă preşedinte al CNA cu nouă voturi "pentru" şi unul "împotrivă". Propunerea va fi trimisă Parlamentului spre validare. Dacă va fi validată de plenul Parlamentului, Laura Georgescu va fi prima femeie numită preşedinte al CNA.
Întrebată în conferinţa de presă de joi cine a propus-o şi de ce şi-a dorit funcţia de preşedinte al CNA, Laura Georgescu a răspuns: "Zece ani de zile am fost jurnalist şi producător TV. După zece ani, din raţionamente absolut umane, dorinţa de a avea copii, am trecut în administraţia publică centrală. De zece ani, lucrez în Guvernul României. Am fost propunerea acestei instituţii fiindcă de zece ani mă cunoşteau".
Ea a mai spus că şi-a dorit să vină în CNA pentru a fi alături de ceilalţi membri ai Consiliului. "De ce mi-am dorit să vin? Există o perioadă în viaţa oricărui om în care, deşi toate judecăţile spun nu, el spune da. Şi sunt vie, mulţumesc lui Dumnezeu, încât să spun da, încerc, da, putem. Cred că am venit în primul rând din respect pentru Cristina Trepcea şi Narcisa Iorga, două femei pe care a trebuit să le cunosc întâi din presă. Cred că am venit pentru Răsvan Popescu, pentru Mihai Mălaimare, pentru Christian Mititelu, pentru Valentin Jucan, pentru Lorand Turos, să pun umărul să ne facem treaba şi cred că am venit pentru toţi colegii mei, care, astăzi, sunt puncte cheie în toate televiziunile şi sunt mândră de acest lucru şi am venit pentru toţi românii, cu care mă solidarizez, în secunda în care mă uit la televizor", a spus Laura Georgescu.
Pe de altă parte, la conferinţa de presă de joi a participat şi Viorel Vasile Buda, care a fost propus ca membru al CNA de către PNL. El a fost ales vicepreşedinte al CNA în şedinţa de marţi, care s-a desfăşurat cu uşile închise, iar votul a fost secret.
Conducerea CNA nu a comunicat oficial până în momentul difuzării acestei ştiri cu câte voturi "pentru" şi câte voturi "împotrivă" a fost ales Viorel Vasile Buda vicepreşedinte al CNA.
În conferinţa de presă, Viorel Vasile Buda a spus că urmează să îndeplinească funcţia de vicepreşedinte al CNA după data de 15 ianuarie, când va expira interimatul actualului vicepreşedinte al Consiliului, Răsvan Popescu.
"Am venit cu inima deschisă în echipa CNA, mă bucur să vă spun că am găsit aici un colectiv sudat, puternic. Vrem să continuăm toate lucrurile bune pe care le-a făcut CNA în toţi anii de când funcţionează", a spus Răsvan Popescu, precizând că speră să aibă "o relaţie corectă" cu radiodifuzorii, care să fie "parteneri" ai CNA.
Întrebat cine l-a propus pentru funcţia de vicepreşedinte al CNA şi de ce şi-a dorit să fie membru în Consiliu, având în vedere că nu are deloc experienţă în audiovizual, fiind profesor de fizică şi având o activitate de politician în PNL, Viorel Vasile Buda a spus: "Am un CV din care reiese că m-am ocupat cu foarte multe lucruri. E adevărat, provin din corpul profesorilor de fizică. Mă bucur că, în calitatea de membru CNA, am posibilitatea să fiu în continuare profesor. Evident, educaţia are o sferă largă de activitate. Acum vorbim din ce în ce mai mult de educaţia de-a lungul întregii vieţi".
El a spus că a fost şi director de şcoală, director de liceu, inspector şcolar general, consilier judeţean, membru în Adunarea Regiunilor Europei. "Am lucrat în Maroc şi Franţa, am master în drept administrativ şi statutul funcţionarului public, am fost (..) am fost preşedintele blocului în care am locuit, am fost preşedintele PNL Satu Mare, am fost deputat, am avut foarte multe activităţi. Mă preocupă în continuare drepturile oamenilor de a avea calitate bună a vieţii. Calitatea bună a vieţii este direct dependentă de calitatea programelor media". a mai spus Viorel Vasile Buda.
Buda a mai spus că îl preocupă şi "integrarea în societate a celor dezavantajaţi", dar şi "protecţia oamenilor", "protecţia minorilor". "Mă preocupă (...) tot ceea ce se întâmplă în spaţiul virtulal. Nu numai televiziunile. Mă preocupă şi ceea ce se întâmplă pe Facebook, ceea ce se întâmplă în general pe internet, unde se întâmplă toate lucrurile bune care se întâmplă în viaţă, dar se petrec şi toate lucrurile proaste, rele care dăunează. Şi nu avem o poliţie împotriva celor care ne abuzează în spaţiul virtual. Pe mine mă preocupă toate aceste lucruri. Vă mărturisesc, nu am ştiut foarte bine ce face CNA în România, dar ştiu ce face CSA în Franţa. Eu m-am autopropus ca vicepreşedinte.Şi am spus aşa: «Eu vreau, dacă domniile voastre mă veţi alege, vă voi demonstra că ştiu şi pot să fiu vicepreşedinte CNA. Şi m-au ales. Vă mulţumesc", a spus Viorel Vasile Buda.
Surse au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că Viorel Vasile Buda (susţinut de PNL) a fost ales vicepreşedinte al CNA, cu 6 voturi "pentru". Pentru această funcţie au mai candidat Valentin - Alexandru Jucan (3 voturi "pentru"), Lorand Turos (1 vot "pentru") şi Cristina Trepcea (1 vot "pentru").
Pe de altă parte, la conferinţa de presă de joi nu a fost prezentă Monica Gubernat (propusă membru în CNA de PSD).
Întrebată dacă are experienţă în audiovizual şi de ce şi-a dorit să fie membru al CNA, Monica Gubernat a spus că a absolvit "studii umaniste". "Am absolvit ştiinţe politice şi comunicare şi relaţii publice. Şi de la aceste două instituţii universitare am învăţat să ascult păreri şi să îmi formez opinii foarte bine demonstrate. De ce vreau CNA? Pentru că am un minor acasă şi voi insista foarte mult pe protecţia minorilor şi pentru că pentru mine contează foarte mult viaţa privată. Şi vreau să apăr viaţa privată. De aceea am venit în CNA", a mai spus Gubernat.
Consiliul Naţional al Audiovizualului are, în prezent, următoarea componenţă: Laura Corina Georgescu, Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea, Răsvan Popescu, Lorand Turos, Maria Monica Gubernat, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Mihai Mălaimare şi Valentin-Alexandru Jucan.
Structura CNA s-a modificat pe 20 decembrie, când Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Lorand Turos, Constantin Duţu, Mircea Deacă şi-au încheiat mandatele. Doar Răsvan Popescu şi Lorand Turos au rămas în componenţa noului Consiliu, cărora li s-au alăturat Vasile Buda, Monica Gubernat, Florin Gabrea şi Laura Georgescu.
Pe 30 octombrie, plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor i-a votat pe Viorel Vasile Buda (susţinut de PNL), Lorand Turos (UDMR), Maria Monica Gubernat (PSD), Răsvan Popescu (PSD), Florin Gabrea (Preşedinţie) şi Laura Corina Georgescu (Guvern) în calitate de membri titulari ai CNA. Aceştia vor avea un mandat cu o durată de şase ani.
În afară de cei şase membri ai CNA nou numiţi, din Consiliu mai fac parte Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Mihai Mălaimare şi Valentin-Alexandru Jucan, ale căror mandate vor expira fie în 2014, fie în 2018.
Mai precis, Iorga, Trepcea, Mititelu şi Mălaimare au fost validaţi ca membri titulari ai CNA în octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatele lor vor expira în 2014. Narcisa Iorga a fost propusă ca membru al CNA din partea Preşedinţiei, Mihai Mălaimare şi Christian Mititelu au fost propuşi de Guvern Tăriceanu, iar Cristina Trepcea - de Camera Deputaţilor (grupul PSD).
Pe de altă parte, Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular în CNA în februarie 2012. Jucan a fost propus pentru această funcţie de grupul parlamentar PDL din Senat, iar mandatul său va expira în 2018.
Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.
Membrii Consiliului sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintă autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eşalonat, în funcţie de expirarea mandatului. În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirării mandatului, acesta va fi ocupat de supleant până la expirarea mandatului iniţial de 6 ani.
Potrivit Legii audiovizualului, membrii Consiliului au funcţie de demnitate publică asimilată funcţiei de secretar de stat. Consiliul este condus de un preşedinte, asimilat funcţiei de ministru.
mediafax.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau