Un hoț pensionar, protagonistul filmului „The Duke”. El a furat un tablou de-al lui Goya
Dimensiune font:
În 1961, un portret al ducelui de Wellington (cel care l-a înfrânt pe Napoleon în bătălia de la Waterloo), realizat în 1814 de marele artist spaniol Francisco Goya (1746 – 1828) a dispărut în mod misterios din incinta Galeriei Naționale din Marea Britanie. Întâmplarea avea să fie inclusă în scenariul unui film ce a fost lansat în primăvara acestui an, „The Duke”, în regia lui Roger Michell, cu Jim Broadbent și Helen Mirren în rolurile principale.
Pictura, care îi aparținuse lui John Osborne, Duce de Leeds, îi fusese vândută la licitație colecționarului american Charles Wrightsman, pentru suma de 140.000 de lire sterline, dar cum autoritățile britanice nu i-au permis acestuia să părăsească teritoriul țării cu noua achiziție, Trezoreria Britanică împreună cu Fundația Wolfson, o organizație caritabilă, au decis achiziționarea operei de artă de la american pentru aceeași sumă cu care o cumpărase.
Dintr-o dată, portretul realizat de Goya devenise cel mai faimos tablou din Marea Britanie, mii de vizitatori înghesuindu-se la Galeria Națională pentru a admira noua vedetă pe pânză, valoroasă și din punct de vedere artistic, dar și financiar.
Deși securitatea era foarte strictă în acea perioadă, cu puțin timp înainte ca muzeul să își redeschidă ușile, în dimineața zilei de 21 august 1961, gardienii au fost șocați în momentul în care au observat că pictura dispăruse. Un astfel de incident era o premieră. Niciodată nu mai fusese furată vreo operă de artă din galerie. Dar cum există un început pentru orice, iată că tonul furturilor fusese dat odată cu evaporarea celei mai importante picturi din muzeu.
În noiembrie 1965, un pensionar în vârstă de 61 de ani, fost șofer de autobuz în orașul Newcastle upon Tyne din nordul Angliei, a uimit în momentul în care a revendicat furtul, spunând că nu a avut intenția de a păstra tabloul, obiectivul fiind acela de a înființa „o organizație caritabilă care să-i ajute pe bătrâni și săraci, atât de neglijați într-o societate bogată, plătindu-le taxele de televiziune”.
Pensionarul Kempton Bunton declarase cu indignare că fusese condamnat la zece săptămâni de închisoare deoarece nu-și plătise aceste taxe și, drept răzbunare, în semn de protest, a furat tabloul despre care nu s-a știut nimic timp de aproape patru ani.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau