Copii purtaţi pe drumuri pentru o consultaţie
Dimensiune font:
* zeci de copii, alături de părinţii lor, sunt trimişi în toiul nopţii la Spitalul „Sf. Spiridon” sau Spitalul de Recuperare pentru a beneficia de o consultaţie ORL * din lipsă de personal, un medic ORL de la Spitalul „Sf. Maria” face zilnic gardă la domiciliu, pentru cazurile grave fiind obligat să ajungă în mai puţin de zece minute la spital * înfiinţarea unei linii de gardă ORL ar permite angajarea de specialişti, care are face ca pacienţii să fie investigaţi în unitatea medicală pediatrică şi nu în spitale pentru adulţi
Deficitul de personal din spitalele ieşene este o realitate la care decidenţii din sistemul sanitar par să nu mai găsească soluţii. Zilnic, zeci de copii alături de părinţii lor sunt trimişi în toiul nopţii la alte două spitale ieşene pentru a beneficia de o consultaţie ORL. Din lipsa de medici, la Spitalul „Sf. Maria” nu pot fi efectuate consultaţii ORL pentru copiii care se prezintă noaptea la spital, ajungând fie la Spitalul „Sf. Spiridon” sau Spitalul de Recuperare pentru o consultaţie.
Ce caută copiii pentru investigaţii într-un spital de adulţi în care condiţiile epidemiologice sunt diferite? Reprezentanţii Spitalului „Sf. Maria” susţin că, din lipsă de medici, nu au de ales. „Nu avem medici ORL care să asigure consultaţiile pe timpul nopţii şi din acest motiv s-a încheiat un protocol cu Spitalul Sf. Spiridon şi Spitalul de Recuperare, pentru efectuarea de consultaţii clinice în specialitatea ORL”, a precizat dr. Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf. Maria”.
Dacă medicii ORL de la Spitalul de Recuperare sunt familiarizaţi cu patologia copilului, având, prin specificul clinicii şi pacienţi copii, specialiştii ORL de la Spitalul „Sf. Spiridon” ajung să vadă de nevoie copii sosiţi noaptea în gardă. „Copiii sunt consultaţi de medicii ORL în baza unui protocol încheiat cu Spitalul Sf. Maria. Specialitatea ORL este aceiaşi şi pentru adulţi, şi pentru copii”, a precizat conf. dr. Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf Spiridon”.
Nu de aceiaşi părere sunt medicii ORL de la Spitalul de Recuperare, care susţin că patologia este diferită. „Este diferită patologia pediatrică faţă de cea adultului şi spun asta în cunoştinţă de cauză, pentru că zilnic consultăm adulţi şi copii la Spitalul de Recuperare. După ce consulţi mulţi copii îţi formezi ochiul pe patologia specifică copilului”, a precizat dr. Sebastian Cozma, medic primar ORL şi şeful Compartimentului de Audiologie şi Vestibulogie din cadrul Spitalului de Recuperare.
Demersuri pentru o linie de gardă
Înfiinţarea unei linii de gardă ORL la Spitalul de Copii „Sf. Maria” ar permite angajarea de specialişti, situaţie care are face ca micii pacienţi să fie investigaţi în această unitate şi să nu mai fie purtaţi noaptea pe la alte spitale. Conducerea Spitalului „Sf. Maria” susţine că în unitatea lucrează trei medici ORL, din care ultimul a fost angajat în urmă cu trei luni.
Interpelare pentru înfiinţarea liniei de gardă
În sprijinul medicilor ORL, vine şi deputatul Camelia Bogdănici, care va depune o interpelare pentru înfiinţarea unei linii de gardă. „Am discutat cu medicii ORL din Spitalul Sf. Spiridon şi susţineau că nu pot să acorde consultaţii ORL, deoarece în prezent nici un medic anestezist nu este dispus să acorde anestezie copiilor. Din acest motiv voi face o interpelare la Ministerul Sănătăţii privind înfiinţarea unei linii de gardă ORL la Spitalul Sf. Maria . Dacă nu au medici. pot angaja medici ORL colaboratori de la Spitalul de Recuperare. Voi discuta şi cu managerul Spitalului Sf. Maria aceste propuneri”, a precizat deputatul Camelia Bogdănici.
Gardă la domiciliu pentru cazurile grave
Lipsa de personal cu care se confruntă Spitalul „Sf Maria” ar putea în orice clipă naşte adevărate drame. Din cei trei medici, un medic face gardă la domiciliu pentru cazurile grave. În cazul în care în serviciul de urgenţe al Spitalului „Sf. Maria” se prezintă un pacient cu obstrucţie nazală sau la nivelul urechii. sau fie că pacientul a înghiţit un obiect străin, medicul ORL este chemat de acasă. „Medicii sunt plătiţi la oră dacă sunt chemaţi de la domiciliu. În majoritatea cazurilor, medicul a venit în mai puţin de zece minute la spital, fiind rezolvată în bune condiţii situaţia de urgenţă. Avem noroc că unul dintre medici ORL lucrează chiar în apropiere de spital”, a mai precizat dr. Ionescu.
Cu alte cuvinte medicii ORL care fac de gardă la domiciliu sunt în orice moment pe picior de plecare pentru a ajunse la timp la spital.
Nu putem să nu ne întrebăm ce s-ar întâmpla în situaţia în care medicul nu poate să ajungă în timp util la spital şi acele zece minute de aşteptare pot fi fatale pentru pacient? Cine răspunde atunci pentru această situaţie? Cu siguranţă nu cei care conduc în această perioadă sistemul de sănătate.
100 de consultaţi pe zi.
Reprezentanţii Spitalul „Sf. Maria” recunosc că nivelul de muncă al celor trei medici ORL este foarte mare, ajungând pe zi să consulte în medie între 70 şi 100 de copii. „Aproape toată patologia care se prezintă în serviciul de urgenţe are nevoie de consult ORL. Foarte greu este în plin sezon rece, când medicii au la consultaţii şi peste o sută de pacienţi pe zi”, a subliniat dr. Ionescu.
Medicină cu mâinile goale
Cât priveşte dotarea medicală, medicii ORL lucrează aproape cu mâinile goale şi nu dispun de aparatură medicală care să confere acurateţea diagnosticului. Medicul Sebastian Cozma de la Spitalul de Recuperare susţine că lipsa aparaturii medicale în ORL poate să ducă la erori de diagnostic. „Ştiu de la colegii mei de la Spitalul Sf. Maria că îşi practică meseria cu dotări la nivelul anilor 70. Nu au un microscop ORL, aparat care este indispensabil pentru a pune un diagnostic clar. Eu în momentul de faţă nu risc să-mi pun parafa pe un diagnostic dacă pacientul nu este bine investigat, pentru că foarte uşor se poate greşi şi atunci pacientul are de suferit”, a precizat dr. Cozma.
Medicul susţine că multe din cazurile care necesită investigaţii mai amănunţite pentru stabilirea diagnosticului sunt trimise la Spitalul de Recuperare. „Noi avem o relaţie foarte bună cu medicii ORL de la Spitalul Sf. Maria şi încercăm să-i sprijinim de fiecare dată când a fost cazul. La Clinica ORL de la Spitalul de Recuperare sunt patru aparate microscop ORL”, a mai precizat dr. Cozma.
Lipsă de medici ORL şi la Spitalul de Recuperare
Şi Spitalul de Recuperare duce lipsă de medici ORL în condiţiile în care în unitate funcţionează, de aproape trei ani, Compartimentul de Audiologie şi Vestibulogie. Serviciul este al doilea din ţară de acest gen, după Bucureşti, şi asigură asistenţa de specialitate în domeniile patologiei auditive şi al echilibrului. „Avem nevoie de cel puţin un medic ORL pentru a face faşă numărului mare de pacienţi. Medici sunt, dar nu se scot la concurs posturile. Zilnic, la uşa centrului aşteaptă zeci de pacienţi, în special copii, pentru a fi consultaţi”, a precizat dr. Cozma.
Specialiştii din această unitate susţin că nu de puţine ori solicitările îi copleşesc, pentru că listele de aşteptare sunt pentru următoarele două luni. „Nivelul de dotare al centrului este comparabil cu cel al unităţilor europene şi din acest motiv suntem căutaţi de pacienţi din toată ţara. Avem nevoie de specialiştii pentru a oferi un act medical de calitate”, a subliniat dr. Cozma.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică nu a putut fi contactaţi pentru a oferi un punct de vedere.
Până când decidenţii din sănătatea ieşeană se vor gândi să investească şi în sănătatea copiilor, în continuare sute de copii vor fi plimbaţi în timpul nopţii de la un spital la altul pentru consultaţie. Medicii ORL, şi aşa puţini, vor fi nevoiţi să facă în continuare curse contra cronometru pentru a salva viaţa unui copil ajuns într-o situaţie de urgenţă. Cine răspunde pentru situaţia în care medicul nu poate să ajungă în timp util la spital şi acele zece minute de aşteptare pot fi fatale pentru pacient? (Cristina Mihăilă)
***
Compartimentul ORL de la Spitalul „Sf. Maria” este format din zece paturi şi face parte din Clinica de Chirurgie. Pentru înfiinţarea unei linii de gardă este necesar mărirea numărului de paturi şi scoaterea la concurs a încă trei posturi. În prezent, în acest compartiment lucrează trei medici ORL: dr Magdalena Cristian, dr. Carmen Daniela Rusu şi dr. Simona Strugariu.
***
Nu avem medici ORL care să asigure consultaţiile pe timpul nopţii şi din acest motiv s-a încheiat un protocol cu Spitalul Sf Spiridon şi Spitalul de Recuperare” - dr. Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf Maria”.
***
În majoritatea cazurilor, medicul a venit în mai puţin de zece minute la spital, fiind rezolvată în bune condiţii situaţia de urgenţă – dr. Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf Maria”.
***
Nu risc să-mi pun parafa pe un diagnostic dacă pacientul nu este bine investigat”- dr Sebastian Cozma, medic primar ORL şi şeful Compartimentului de Audiologie şi Vestibulogie din cadrul Spitalului de Recuperare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau