Cum atacă hienele Iaşului

default

Dimensiune font:

| 09-01-2013 05:00

* ca nişte animale de pradă, infractorii şi-au dezvoltat metode ingenioase ca să profite de cei slabi sau naivi * ieşenii nu sunt în siguranţă nici pe stradă, nici în propriile case * nici la ţară nu e totul roz * totuşi, câteva măsuri de precauţie destul de simple îi pot ajuta pe oameni să nu se transforme în victime

În ciuda eforturilor oamenilor legii, infractorii îşi fac în continuare de cap. Dacă unii dintre răufăcători încearcă să iasă din tipare, destui apelează cu încredere la căile bătătorite de înaintaşi, care însă încă au succes. Hoţi, tâlhari, escroci de modă veche sau infractori virtuali, cei certaţi cu legea continuă să fie ajutaţi şi de lipsa de prevedere a ieşenilor, care uită să-şi ia măsuri elementare.
Străzile Iaşului, dar şi scările blocurilor sau lifturile sunt terenul tâlharilor. Astfel de atacuri pot oscila de la simpla smulgere a telefonului din mână ori a lanţului de la gât la bătăi zdravene chiar şi pentru câţiva lei. De aceea, e mai bine să nu-i ispiteşti pe cei cu gânduri rele. „Pe stradă, evitaţi drumurile întunecate şi parcurile izolate. Folosiţi mai degrabă căi şi locuri iluminate, chiar dacă faceţi un ocol. Ţineţi-vă poşeta sau servieta sub braţul care este opus traficului. În această manieră, hoţii nu vor putea acţiona prin smulgere. Dacă sunteţi totuşi atacat, abandonaţi-vă valorile şi nu vă puneţi viaţa în pericol. Când observaţi că sunteţi urmăriţi, deplasaţi-vă prin zone intens circulate, chiar dacă acest lucru presupune schimbarea traseului şi adresaţi-vă primului poliţist întâlnit. Nu vă afişaţi ostentativ cu obiecte de valoare şi nu vă lăudaţi persoanelor necunoscute sau amicilor ocazionali cu valorile. Evitaţi transportarea unor sume mari de bani dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare”, i-a sfătuit pe ieşeni dna Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie.
Casa, ca o fortăreaţă
Agoniseala ieşenilor nu e în siguranţă nici dacă e păstrată între patru pereţi. Un geam deschis, o uşă neîncuiată sunt adevărate invitaţii pentru hoţi. Aceştia află informaţii despre cum să intre în locuinţe în cele mai neaşteptate moduri. În galeria spărgătorilor inspiraţi au intrat, spre exemplu, doi muncitori care lucrau la izolaţia unui bloc din Nicolina. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătorie, Marius Roman şi Cristian Marian Lazăr au luat din casa lui Mihai O., făcându-i o pagubă de 60.000 de lei. Cei doi au observat că de pe terasă se putea pătrunde, prin forţarea unui geam, într-un apartament de la etajul şase. Noaptea, ei au urmat planul penal, iar Lazăr a forţat geamul. „Învinuiţii nu au aprins lumina pentru a nu fi surprinşi de vecini şi au folosit lanternele pe care le aduseseră. Au pătruns în toate încăperile şi au sustras o colecţie numismatică, pachete cu cafea, sticle cu băuturi alcoolice şi cu ulei de măsline, ciocolată, un ceas de mână bărbătesc”, a precizat dna Irina Perjoiu, prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătorie. Câteva zile mai târziu, Roman s-a întors singur şi a mai furat icoane, tacâmuri de argint şi bijuterii.
Cum lupul nu-şi prea schimbă năravul, ieşeanul prevăzător are o singură soluţie: să-şi transforme casa într-o adevărată fortăreaţă. „Uşa de acces în locuinţă trebuie să fie solidă şi prevăzută cu cel puţin două încuietori, cu chei diferite, lanţ de siguranţă şi vizor. Tocul uşii trebuie întărit în zona sistemelor de închidere cu o armătură metalică. Dacă este posibil, e bine să fie montată o a doua uşă de acces, care să fie prevăzută cu aceleaşi sisteme de închidere. Ferestrele ar trebui asigurate cu gratii metalice, mai ales la parter. La intrarea din bloc e recomandată montarea unui interfon sau unui sistem de închidere la care să aibă acces doar locatarii. Cei care au pierdut una dintre chei trebuie să înlocuiască imediat încuietoarea. Acest lucru este recomandat şi în cazul unui schimb de locuinţă. Când proprietarul este acasă, e bine să asigure uşa cel puţin cu lanţul de siguranţă. Un iluminat corespunzător pe casa scării blocului şi în jurul acestuia sporeşte siguranţa locuinţei”, ne-a spus dl Florin Hulea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General de Poliţie.
Nu deschideţi uşa hoţilor!
Adesea însă, ieşenii le deschid singuri uşa hoţilor. Aceştia se dau drept reprezentanţi ai companiilor de gaz, apă sau electricitate, vânzători de produse de curăţenie, angajaţi ai firmelor de deratizare sau cerşetori ca să-i facă pe naivi să le permită accesul. De aici până la a fura tot ce le cade la mână e doar un pas. Ieşenii au ajuns astfel victime nu doar ale infractorilor locali, ci şi chiar ai celor voiajori, care au reuşit să-i păcălească. Orădeanca Maria Iren Kerye a decis că bătrânii sunt victime uşoare. Femeia a intrat în blocul cu numărul 2 din Piaţa Unirii şi a studiat listele de întreţinere. A ales un apartament la care figura o singură persoană şi a bătut la uşă. Hoaţa i s-a prezentat Emiliei R. drept angajată a E.ON şi i-a cerut ultima factură şi cuponul de pensie. Când bătrâna a scos punga cu acte, Kerye a văzut că avea şi nişte bani. Atunci, i-a cerut gazdei un pahar cu apă, iar cât aceasta a mers în bucătărie, a luat 1.000 de lei şi a fugit.
Tocmai pentru a pica în capcană, oamenii legii fac mai multe recomandări uşor de respectat. „Nu ezitaţi să întrebaţi persoanele necunoscute pe care le sesizaţi în spaţiile comune ale blocului pe cine caută, chiar alertaţi mai mulţi vecini. Aceste întrebări descurajează posibilii infractori. Când sunteţi în locuinţă şi sună cineva la uşă, înainte de a deschide, întrebaţi cine şi uitaţi-vă pe vizor. Nu permiteţi accesul în locuinţă persoanelor care vând ori cumpără diverse produse sau se oferă să presteze diferite servicii. Instruiţi-vă şi copiii ca atunci când sunt singuri acasă să nu deschidă sub nici un motiv uşa persoanelor străine care spun că sunt trimise de părinţi pentru a le da diverse obiecte. De asemenea, anunţaţi imediat la 112 atunci când observaţi că persoane străine de imobil ies din scările blocului cu bagaje voluminoase”, a adăugat dl Hulea.
Caii, prada preferată a hoţilor de animale
La ţară, jefuitorii nu se sfiesc să le caute noi stăpâni animalelor. „Infractorii urmăresc de obicei furtul cabalinelor, care sunt uşor de sustras şi de transportat, utilizând deplasarea directă pe câmp, ocolind căile de comunicaţii, care favorizează uşurinţa comiterii acestui gen de furturi. De asemenea, bovinele reprezintă o ţintă a sustragerilor pentru comercializare sau sacrificare, activităţi care le aduc beneficii considerabile infractorilor. Nu puţine sunt însă situaţiile în care proprietarii animalelor reclamă că le-au fost sustrase cabalinele sau bovinele, iar poliţiştii constată că printre condiţiile favorizatoare ale comiterii furtului se regăsesc fie neasigurarea dependinţelor în care sunt adăpostite animalele, acestea fiind lăsate neîncuiate şi neiluminate, fie nesupravegherea animalelor la păşunat”, a precizat comisarul Mădălin Ţăranu, din cadrul Compartimentului de Prevenire a Criminalităţii al IJP.
Ca să-şi recupereze mai uşor dobitoacele, sătenii sunt îndemnaţi să le însemneze. Şi, pentru că vorba din popor spune să nu-i faci altuia ce ţie nu-ţi place, nici să nu cumpere animale de la vânzători grăbiţi, mai ales dacă preţul e de chilipir. Sunt şanse mari ca acestea să fie furate.
„Ginerele”, ultima găselniţă a escrocilor
Escrocii dau dovadă de o ingeniozitate ieşită din comun, mereu născocind câte ceva. Vechile metode încă sunt folosite: premii false anunţate telefonic şi a căror primire costă sute sau chiar mii de euro, pietre vândute pe post de telefoane, afaceri cu maşini de cusut germane care pot fi cumpărate doar în pereche (cea de a doua aparţinând de fapt escrocilor) sau aşa-zişi „străini” care au nevoie de lei şi lasă drept garanţie o iluzorie geantă cu valută.
Dar au apărut şi escrocherii noi, cum ar fi „Ginerele”. Mecanismul nu e deloc complicat: escrocul sună victima şi se dă drept ginerele ei, care a făcut un accident şi are nevoie imediat de bani pentru avocat. Escrocii au cerut sub acest pretext de la doi ieşeni 1.000 de euro, respectiv 5.000 de lei, însă fără succes. „Recomandăm mare atenţie la situaţiile în care ni se prezintă telefonic cazuri grave, iar apoi ni se solicită sume importante de bani. Nu acceptaţi să depuneţi în conturi sau să înmânaţi unor persoane necunoscute bani sau obiecte de valoare. Indiferent cât este de urgentă este situaţia prezentată, acţionaţi calm şi nu vă lăsaţi influenţat de presiunea venită din partea celui care vă solicită acest lucru”, a adăugat comisarul Ţăranu.
Dragostea, un joc de noroc
Chiar şi o poveste de dragoste poate găuri bugetul unei familii. Un ieşean nu doar a furat din casele iubitelor sale, dar a şi jucat poker pe banii lor. Liviu Ştefan Stolnicu (22 de ani) avea grijă să-şi facă o copie după cheie şi lua tot ce-i cădea la mână, De la două iubite a plecat cu bijuterii, iar de la a treia a furat şi bani. Însă, când se afla în casa Ralucăi A., Stolnicu a cotrobăit prin calculatorul părinţilor ei şi a luat datele cardului lor bancar. „Folosind datele acestor instrumente electronice de plată, precum şi datele de identitate ale părţii vătămate Dorin A., care se aflau trecute pe mai multe înscrisuri aflate în dormitor, Stolnicu şi-a creat mai multe identităţi virtuale pe site-urile de jocuri online şi a efectuat plăţi electronice neautorizate”, au stabilit procurorii DIICOT.
Hoţul s-a jucat în draci după ce familia Ralucăi a plecat la mare, preferând mai ales partidele de poker online. Stolnicu a făcut plăţi de până la 490 de dolari/tranzacţie folosind datele cardului părinţilor Ralucăi. Amorezul a efectuat în total 18 operaţiuni ilegale. „Prejudiciul de 16.810,11 lei a fost recuperat ca urmare a refuzurilor de plată menţionate de titularul conturilor bancare”, au adăugat anchetatorii.
Fără îndoială, cu isprăvile infractorilor se pot umple ziare întregi, iar aceştia vor continua să se perfecţioneze. Dar dacă uneori ieşenii sunt fără apărare împotriva lor orice-ar face, în alte cazuri, câteva simple precauţii i-ar fi salvat de la postura de victime.

(Ştefana Czeller)

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:19

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Merită Iaşul o asemenea palmă după tot ce-a făcut pentru scrima românească?
18/09/2013 05:30

 Ce nume mari au fost trecute pe afişul Campionatelor Naţionale de sabie pentru juniori, desfăşurate la sfarşitul săptămanii trecute la Iaşi, atat in Sala Polivalentă, cat şi la Palas Mall! Orice ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei