Eșec pentru canadieni! Avizul de mediu pentru proiectul aurifer de la Rovina a fost anulat

31_11zon

Dimensiune font:

| 06-05-2024 22:14

Curtea de Apel anulează definitiv avizul pentru proiectul aurifer Rovina, al doilea ca mărime din Europa.

Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu pentru proiectul aurifer Rovina, al doilea ca mărime din Europa, o victorie importantă pentru locuitori, organizațiile de mediu și pentru România în general. Decizia vine ca urmare a mobilizării intense a societății civile, care a contestat impactul negativ al proiectului asupra mediului.

Problemele majore identificate

Asociația Declic, parte a rețelei Mining Watch, a demonstrat în instanță că proiectul nu a respectat standardele minime de evaluare a impactului ecologic. Lipsa studiilor de impact climatic și a evaluărilor calității apei, precum și implicarea unor persoane neautorizate în elaborarea raportului de mediu, au fost aspecte critice ce au dus la anularea avizului.

Impactul proiectului

Proiectul Rovina, deținut de compania canadiană Euro Sun Mining, viza exploatarea a 3 tone de aur și 9 tone de cupru anual, pe o suprafață de 27,7 kilometri pătrați. Exploatarea ar fi presupus defrișarea a 200 de hectare de pădure, captarea sursei de apă de suprafață din zonă și generarea a 350 de milioane de tone de steril.

Consecințele anularii

Anularea avizului de mediu blochează temporar proiectul Rovina, punând în pericol planurile companiei Euro Sun Mining. Compania a declarat că va depune o nouă cerere pentru obținerea avizului, respectând de această dată standardele legale și luând în considerare preocupările legate de mediu.

Semnificația victoriei

Decizia Curții de Apel Cluj reprezintă un semnal important pentru România, demonstrând că drepturile comunităților locale și protecția mediului sunt prioritare. Totodată, victoria marchează un moment crucial în lupta pentru un mediu curat și un viitor sustenabil.

Viitorul incert

Rămâne de văzut dacă Euro Sun Mining va reuși să obțină un nou aviz de mediu conform standardelor impuse. Asociațiile de mediu și locuitorii locali vor continua să monitorizeze îndeaproape evoluția proiectului, fiind gata să se mobilizeze din nou pentru a proteja mediul și comunitățile afectate.

Proiectul Valea Rovinei constă în exploatarea a trei zăcăminte de aur-cupru, pe o suprafață de 2,768 ha, în județul Hunedoara. Samax România, subsidiară a companiei canadiene Euro Sun Mining, deține integral proiectul minier.

S-a evitat distrugerea ireversibilă a unor zone din Apuseni

Mare parte dintre localnici și societatea civilă au avertizat încă din prima clipă că, în forma propusă, proiectul minier va duce la distrugeri ireversibile în munții Apuseni. Din această exploatare a două cariere de suprafață imense, ar fi rezultat sute de mii de tone de deșeuri miniere, ce ar fi fost depozitate în zonă. Toate acestea ar fi distrus un munte întreg și ar fi făcut imposibil traiul oamenilor din Rovina.

„Acasă e acum în siguranță”, a declarat Adriana Maucher, unul dintre proprietarii de terenuri aflate pe amprenta proiectului minier. „E o victorie importantă, dar voi rămâne implicată în această luptă până când vom reuși să oprim definitiv distrugerile”, a completat Maucher. Spre deosebire de proiectele Roșia Montană și Certej, proiectul Rovina e deținut în totalitate de o companie privată, fără participarea statului român.

Cum a vrut miliardarul Seth Klarman să pună mâna pe aurul de la Rovina

Seth Klarman a stat în spatele obscurei companii Carpathian Gold care a obţinut licenţa de exploatare a aurului de la Rovina, din Munţii Apuseni. Acesta deţinea Baupost Group, unul dintre cele mai mari fonduri de hedging din lume, specializat în administrarea riscului. Prin Baupost, Klarman controla Carpathian Gold, societate fără prea multă experienţă în domeniul minier dar care iată a devenit titular de licenţă prin subisidiara locală, Samax. Klarman, a cărui avere se ridică la 1,5 miliarde de dolari, a fost unul dintre acţionarii de la Roșia Montană Gold Corporation, compania care a ţintit aurul de la Roşia Montană şi care a făcut foarte multă vâlvă în România. Seth Klarman este un antreprenor rapace, fiind vestit pentru apetitul său imens în investiţiile de risc.

400 de milioane de dolari s-au dus se pare pe apa sâmbetei la Roşia Montană. Cu toate astea, Klarman n-a renunţat şi a pus mâna pe Rovina, un zăcământ aflat la 20 de kilometri de Roşia Montană, în Patrulaterul Aurifer. Pe nepusă masă, Carpathian Gold, companie înregistrată în Canada şi listată la bursa din Toronto, a anunţat că a pus mâna pe licenţă. Acţiunile s-au dublat, iscând un „wow” al unuia dintre şefii care n-a rezistat tentaţiei să îşi arate bucuria pe forumul bursei canadiene.

Klarman urmărea la Rovina o mică revanşă pentru că afacerile sale în minele de aur au dat greş, inclusiv cea de la Roșia Montană. Implicat în Guyana Goldfields, cu aproape 20%, prin vehiculul său Baupost, s-a văzut nevoit să vadă că preţul acţiunilor sale a scăzut cu 150 de milioane de dolari. Suma pare minoră în comparaţie cu fondurile de 28 de miliarde de dolari pe care le administra Baupost Group acum zece ani. Dar nici cu Carpathian Gold lucrurile nu au mers foarte bine până la primirea licenţei de la Rovina. Compania avea doar o exploatare, în Brazilia, iar unul din şefii său, Dino Titaro, declara după ce a plecat din funcţie, că firma era absolut neexperimentată în domeniul minier. În plus, aventura din Brazilia a îndatorat compania peste măsură. Carpahtian a împrumutat până atunci ani aproape 210 milioane de dolari de la banca australiană Macquaire pentru construcţia proiectului minier brazilian. Degeaba, pentru că guvernul a retras autorizaţia de funcţionare, generând pierderi masive Carpathian Gold.

Salvarea de la faliment a venit însă din România, și nu de la Roșia Montană. Cum şi prin ce metode s-a acordat licenţa, nimeni nu a cuvântat. Acţionarii Carpathian, printre care şi gigantul minier Barrick Gold sau off-shoreul cipriot Cyprus River Holdings îşi frecau mâinile de bucurie. Doar că proiectul Rovina a fost blocat, iar Baupost nu mai apare acum în acționariatul Carpathian.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:19

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Conduceau din închisoare un adevărat cartel al drogurilor: Zeci de descinderi, inclusiv în penitenciare
23/07/2024 17:40

Perchezitii la mai multe imobile si penitenciare, intr-o cauză privind operatiuni cu psihoactive. Procurorii au descins la zeci de adrese, inclusiv in celule unor detinuti. La data de 23 iulie 2024, politisti ...

Parchetul European îl anchetează pe nepotul lui Paul Stănescu: Dosar de fraudă de 660.000 de euro
18/07/2024 17:04

Parchetul European anchetează cinci persoane pentru fraudă agravantă in materie de subvenţii care implică o fermă de creştere a porcilor, prejuudiciul estimat de anchetatori depăşind 660.000 de euro. U ...

Plagiatul lui Mircea Geoană: Cioroianu, declarat suspect de procurori
17/07/2024 15:59

Directorul Bibliotecii Naţionale a Romaniei, Adrian Cioroianu, este suspect in dosarul plangerii făcute de Emilia Şercan privind divulgarea subiectului investigaţiei pentru care jurnalista ceruse in februar ...

Cornel Nistorescu: Poliţia Română, în loc să identifice şi să anihileze reţelele şi distribuitorii de droguri, se „ia la trântă” cu toţi românii care devin „posibili infractori”
15/07/2024 16:26

„Politia Romană se străduieste să mute problema drogurilor din curtea ei pe seama consumatorilor. Si ca să-si arate preocuparea sa pentru prinderea acestora se chinuie intelectual si juridic să regle ...

Clotilde Armand: Șeful ANI a mușamalizat timp de 5 ani verificarea averii judecătoarei Lia Savonea
11/07/2024 12:14

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand (USR), anunţă joi că a depus la Agenţia Naţională de Integritate (ANI) două sesizări, vizandu-i pe fratele şefului ANI şi pe judecătoarea Lia Savonea. "Seful A ...

Alina Gorghiu intervine dur după ce Malta a cerut explicații privind penitenciarele din România: Realitatea e clară
11/07/2024 00:33

dministratia Natională a Penitenciarelor a dat detalii, miercuri, la Curtea Constitutională din malta despre conditiile din penitenciarele din Romania, in dosarul lui Paul Philippe al Romaniei. Ministrul Just ...

BEC a câștigat la ÎCCJ - Renumărarea cerută de REPER, respinsă. Alegerile locale s-au încheiat oficial
10/07/2024 18:47

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis miercuri, 10 iulie, recursul Biroului Electoral Central impotriva hotărarii Curtii de Apel Bucuresti prin care se dispunea solutionarea unor cereri ale REPER pentru ...

Polițistul, obligat să îl testeze pe șoferul cu sticle de băutură goale în mașină. Andreica: 'Garcea este puțin spus!'
09/07/2024 18:51

Ordonanta de Urgentă privind suspendarea permiselor auto pentru refuzul testării cu DrugTest ar putea naste abuzuri si ar duce la aparitia unor veritabili 'Garcea' in randul politistilor. Una dintre prevederi ...

OUG care lasă rapid fără permis șoferii ar urma să fie revocată de premierul Marcel Ciolacu
08/07/2024 15:31

Premierul Marcel Ciolacu a discutat, luni, cu ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, despre ordonanta de urgentă privind testarea soferilor pentru droguri cu aparate rapide, OUG intens dezbătut de s ...

 Instanța din Malta l-a eliberat pe cauțiune pe Prințul Paul. Anunțul zilei despre extrădare
08/07/2024 15:03

Instanta din Malta a dispus fată de Paul-Philippe al Romaniei măsura controlului judiciar si eliberarea acestuia, pe cautiune, dupa ce a stat mai mult de 2 luni in arest. Pană se va lua o decizie definitivă ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei