Falimentul cinematografelor din Moldova

default

Dimensiune font:

| 01-05-2013 05:00

* în timp ce actorii şi regizorii români câştigă premii peste premii la festivalurile din străinătate, moldovenii abia mai trec pe la cinematografe * mulţi şi-a dori să revină în atmosfera sălilor arhipline din urmă cu mai bine de 20 de ani, dar nu mai au unde * majoritatea cinematografelor au ajuns o ruină ori au fost transformate în baruri, discoteci sau depozite * puţine au scăpat de ochii hulpavi ai celor care le-au râvnit şi le-au cumpărat pe câţiva lei şi multe au căzut pradă indiferenţei * în Moldova, dintre 20 de săli de cinema, doar 5 mai sunt funcţionale

 

Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor - RADEF „RomaniaFilm”, companie constituită cu formă juridică în 1991, îşi propune tot de atunci „impulsionarea” activităţii cinematografice şi „creşterea numărului de spectatori în sălile de cinema”. Extrem de relevant pentru activitatea regiei, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Culturii, este paragraful următor din propriul „status”: „Regia practic deţine în administrare un număr relevant [subl.red.] de săli de cinematograf cu dependinţele acestora. Imobilele şi sălile propriu-zise aflate în administrare constituie obiect al proprietăţii private de stat”.
Încercând să aflăm „numărul relevant”, am numărat pe site-ul RADEF „RomaniaFilm” 27 de cinematografe în întreaga ţară.
 

Este nevoie de investiţii

 

La Iaşi, mai intră în această numărătoare două dintre cele cinci cinematografe existente cândva: „Victoria”, cu 902 locuri şi „Republica”, a cărui sală are 848 de locuri. Cele două cinematografe, aflate la o distanţă de câteva sute de metri, trăiesc din gloria de altădată şi din „recordul” de a fi printre cele mai mari din ţară.
Cinematograful „Copou” a fost vândut, destinaţia fiindu-i schimbată cu mulţi ani în urmă în club, „Tineretului” a rămas în paragină şi, deşi fost închiriat unei firme din Bucureşti în urmă cu aproximativ un an, nu există nicio schimbare. Cinema „Dacia” este închiriat, aici aflându-se cabinetul deputatului Daniel Oajdea. „Au rămas în funcţiune «Republica» şi «Victoria», care merg destul de prost, tocmai pentru că nu sunt investiţii. Noi mai organizăm activităţi culturale, filme pentru copii, care luna asta au mers destul de bine, spectacole de gală, dar dacă aceste cinematografe, câte mai sunt în funcţiune, nu rămân la nivelul unei instituţii, care să înainteze nişte proiecte, să preia fonduri europene şi să se facă investiţii, se pierd”, ne-a spus directorul RADEF Iaşi, Constantin Hurjui.
Preţul biletelor este cuprins între 4 şi 8 lei, însă spectatorii vin în număr impresionant doar la evenimente, pentru că „un spectacol de gală al unui film la «Victoria» nu se compară cu unul la mall”...
 

Legea oferă drepturi, dar nu plăteşte reparaţiile

 

Soarta cinematografelor din municipiul Vaslui pare a fi pecetluită. Vremea când sălile de la „Modern” şi „Independenţa” erau ticsite a apus. Televiziunile prin cablu, lipsa banilor pentru investiţii şi nepăsarea au distrus cele două cinematografe. Autorităţile locale recunosc că nu vor să se încurce cu cele două clădiri. Ar fi ca o piatră de moară la buget în condiţiile în care nu li se dă voie să modifice obiectul de activitate. „Legea ne dă voie să preluăm aceste două cinematografe, dar să nu le schimbăm obiectul de activitate. Mai pe scurt, ar trebui să le reabilităm şi să difuzăm tot filme. E imposibil să facem acest lucru, în condiţiile în care vasluienii nu mai vin la film. Avem experienţa cu cele două săli moderne de cinematograf de la mall, care sunt pline rareori. Dacă am avea posibilitatea să desfăşurăm şi alte activităţi cred că am putea prelua aceste clădiri. Sunt amplasate în centru, sunt spaţioase, deci ar fi bune pentru alte activităţi, însă legea e restrictivă”, ne-a spus viceprimarul Sorin Radu.
Vasluienii recunosc că nu mai merg la cinematograf. Nu îşi permit. „De unde bani şi de cinematograf? Nici la televizor nu am timp să mă uit la toate filmele. Pe vremuri, mă duceam cu soţul. Parcă văd şi acum coada la care am stat să vedem Lanţul Amintirilor. Erau alte vremuri. Acum, când mă uit la clădirile astea aflate în paragină, mă doare inima”, ne-a spus Maria Popa.
 
 

Tinerii nu sunt atraşi de sălile de cinema: „Dacă ar fi 3 D, cred că m-aş duce, dar nu sunt sigur. O dată pe lună, hai că merge. În rest, am acasă pe calculator tot ce îmi trebuie”, ne-a spus Victor Tablan, un adolescent pentru care site-urile cu filme gratis nu mai au nici un secret.

 

 
 

Cinema „Central”, locul de întâlnire al elevilor chiulangii săraci

 

În municipiul Bacău, au existat patru cinematografe, dintre care doar „Central” a mai rezistat. „Muncitorul” şi-a dat ultima suflare după ce a funcţionat o perioadă ca şi sală de jocuri de noroc. Cinematograful „Tineretului” a găzduit o discotecă, iar acum oferă spaţiu pentru un magazin. „Orizont” a ajuns o epavă – hoţii au furat tot ce se putea fura, de la scaune până la stâlpii de rezistenţă. Primăria Bacău l-a preluat anul trecut şi a vrut să-l transforme în sediul pentru Direcţia de Taxe şi Impozite Locale, dar nu au fost bani. Ca urmare, clădirea este în continuare pradă oamenilor străzii.
Singurul funcţional este Cinematograful „Central”, cu o capacitate de 650 de locuri, care nu a mai fost plină de mulţi ani. Condiţiile sunt cu mult inferioare celor de la sălile private, iar pe timp de iarnă a fost închis pentru că s-ar fi cheltuit prea mult pe încălzirea spaţiului, iar factura nu ar fi fost    acoperită cu cele câteva bilete care se vând la un film. „E frig, nu sunt condiţii foarte bune. Mai bine stau acasă decât să mai chinui într-o sală veche. Uneori merg la multiplex, dar cel mai confortabil ma simt acasă, în faţa laptopului ori a televizorului”, a recunoscut Ovidiu Diaconescu, un băcăuan cinefil.
Preţurile pentru un spectacol sunt infime -- 4 lei pentru elevi şi 6 lei pentru restul spectatorilor, dar nici aşa nu sunt clienţi. Prin vechea sală mai trec nostalgicii sau adolescenţii strâmtoraţi care nu au unde chiuli de la ore. În zilele de luni şi marţi este închis, iar la avizier, alături de afişul de prezentare al filmului care rulează este şi un anunţ: „RomâniaFilm” închiriază sălile de cinema celor care vor să organizeze întâlniri sau spectacole. Total descurajant, aşa că nu mai miră pe nimeni faptul că la Cinema City sala are mereu spectatori.
 

Primăria Suceava promite un cinematograf 3D

 

Unul dintre cele mai mari oraşe ale Moldovei, Suceava, nu are nici o instituţie mare de cultură. Cei care vor să se relaxeze aşteaptă concertele Filarmonicii din Botoşani, care mai are stagiune în oraşul din nordul ţării, sau merg la spectacolele Ansamblului „Ciprian Porumbescu” ori la piesele de teatru oferite de actorii aflaţi în turneu.
Oraşul nu are nici un cinematograf funcţional. Cel din cartierul Burdujeni (care avea acelaşi nume ca şi cartierul) a fost transformat în miniprimărie, iar Cinema „Arta” din zona Iţcani este folosit ca depozit de către o firmă ce a cumpărat imobilul. Al treilea cinematograf, „Modern”, aflat în centrul municipiului Suceava, a fost demolat în mare parte de autorităţi, după ce clădirea a ajuns într-un stadiu avansat de degradare. Filmele rulau luni în şir chiar şi fără nici un spectator.
În toamna lui 2010, a început demolarea ruinelor, care vor lăsa loc Centrului Cultural „Bucovina”. Noua clădire, explică autorităţile locale, va găzdui spectacole de teatru şi muzică, va avea săli de repetiţii, o sală de cinema, o mini-filarmonică a Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, dar şi spaţii administrative pentru instituţiile culturale din judeţ. Odată cu inaugurarea noii clădiri, va fi deschis şi un cinematograf modern, în format 3D, promite primarul Ion Lungu. Pentru finalizarea acestui obiectiv ar mai fi nevoie de 800.000 de lei, pe lângă creditul de 4,6 milioane de lei pe care administraţia locală vrea să-l acceseze.
 

Maura Anghel, Gina Popa

 

 
Casetă
 

* Cinematograful „Modern” rămâne locul de suflet pentru mulţi suceveni. Unii povestesc cum veneau cu părinţii de mână la filme, alţii cum îşi aduceau iubitele în sala de spectacole sau cum chiuleau în grup de la ultimele ore de curs. Cinematograful avea 500 de locuri şi a fost dat în folosinţă în anul 1959. După vreo 30 de ani de glorie, a murit nu numai din cauza pirateriei, a internetului sau a televiziunii prin cablu şi satelit, ci şi a autorităţilor. Nimănui nu i-a păsat de această instituţie, care a început să decadă. În ultimii ani, sala era plină de scaune rupte, mizerie şi resturile unei aparaturi vechi de zeci de ani.

 

 
 
 

* Casetă

 

 

Campanie pe Facebook, la Bacău

 

 

Anul trecut, un grup de iniţiativă format din mai mulţi tineri băcăuani a lansat, pe reţeaua de socializare Facebook, campania „Salvaţi de Cinema-ul Central”. Scopul acţiunii a fost încurajarea iubitorilor de film să meargă să vadă producţiile preferate la acest cinematograf de stat, pentru a sprijini o viitoare renovare a sălii în care au loc proiecţiile. Rezultatele nu au fost cele scontate, dată fiind starea clădirii, care nu s-a schimbat deloc.

 

 
 

* Casetă

 

 

La Botoşani există un singur cinematograf, „Unirea”. În ciuda programului variat, în sala de spectacole nu se adună prea mulţi spectatori. Mulţi preferă să urmărească filmele pe net şi foarte mulţi aşteaptă deschiderea multiplexului Cine Grand, de la Uvertura Mall.

 

 
„RomâniaFilm a luat naştere la începutul anilor ‘50, odată cu naţionalizarea cinematografiei româneşti, ca o companie de stat investită cu un rol important în domeniul finanţării producţiei de filme artistice, documentare, şi de desen animat româneşti şi în domeniul distribuţiei de filme româneşti şi de import. Producţia naţională de filme se realiza din surse proprii obţinute din difuzarea filmelor, fără finanţare de la bugetul de stat. Principiul unic de funcţionare de la înfiinţare şi până în prezent a fost şi este acela al autofinanţării”. (www.romaniafilm.ro)

 

 
 

Declaraţie

 

 

„Legea care prevedea trecerea cinematografelor în administrarea autorităţilor locale a fost amendată de o Hotărâre de Guvern, apoi s-a considerat neconstituţional ca o Hotărâre de Guvern să bată o lege, aşa că s-a revenit la primării. Nu ştiu ce intenţii există în acest sens la Iaşi. Este nevoie de iniţiativă, de organizare, de investiţii în clădiri, în echipamente” - Constantin Hurjui, directorul RADEF Iaşi

 

 
Casetă
 

Un exemplu de bună practică ar fi cel al Cinematografului „Sergiu Nicolaescu” din Târgu Jiu, unde după o serie de investiţii, s-a ajuns de la încasări de 800 de lei, la 50.000 de lei pe lună, în condiţiile în care sala are 300 de locuri. „Acolo proiectul a fost făcut în cadrul RADEF, cu implicarea autorităţilor locale şi judeţene. Aici, aşa ceva nu este posibil, se pare”, mai spune Constantin Hurjui.

 

 

 

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Merită Iaşul o asemenea palmă după tot ce-a făcut pentru scrima românească?
18/09/2013 05:30

 Ce nume mari au fost trecute pe afişul Campionatelor Naţionale de sabie pentru juniori, desfăşurate la sfarşitul săptămanii trecute la Iaşi, atat in Sala Polivalentă, cat şi la Palas Mall! Orice ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei