Afacerilor florarilor, afectatate de majorarea tarifelor la utilități
Dimensiune font:
Cei mai mari producători de flori din România, aşa cum sunt consideraţi florarii din comuna Sântana de Mureş, au decis să renunţe temporar la o parte din profit astfel încât să nu majoreze excesiv preţurile în această primăvară, concomitent cu creşterea galopantă a costurilor cu energia, deşi acest fapt a implicat şi o evoluţie explozivă a cheltuielilor cu materiile prime.
"Creşterea preţurilor la energie ne-a afectat foarte mult. Încă nu am ajuns să plătim facturile care s-au emis anul acesta, cu noile costuri, dar având în vedere că vânzările noastre urmează să se întâmple din aprilie mai încolo, iar facturile vin începând cu ianuarie, avem o problemă de cash flow (flux de numerar). Avem nişte cheltuieli, nişte costuri anticipate pentru că producţia noastră urmează de aici încolo să se realizeze şi, din punctul acesta de vedere, al cash flow-ului, suntem foarte afectaţi. Costul pe kilowatt/oră anul trecut era 0,19 bani, iar acum a ajuns la 0,47 plus TVA, deci aproape de 3 ori s-a majorat costul unei facturi lunare. Această creştere se va regăsi în costul florilor cu siguranţă, pentru că aceste creşteri nu se referă doar la energie, sunt creşteri de costuri la materie primă - seminţe, butaşi de flori, ghivece, tot ce înseamnă material plastic, turbă, îngrăşăminte, forţă de muncă - deci toate au crescut undeva între 20 şi 30%. Chiar şi 40%, ţinând cont de combustibil. Noi avem costuri mari de transport, de distribuţie, iar toate acestea pot duce chiar şi până la 40%, dacă ar fi să mergem strict, matematic. Dar noi, ca şi producători, va trebui să reducem din marja de profit, pentru că, dacă am merge pe creştere de preţuri la vânzare, raportându-ne la costul de producţie, ar trebui să ajungem undeva la 40%, dar noi nu ne vom permite acest lucru, cel puţin deocamdată", a declarat directorul economic al uneia dintre cele mai mari firme din domeniul florilor din satul Curteni, Beniamin Borza.
El spune că firma nu a recurs la disponibilizări, are 20 de angajaţi, o suprafaţă de sere de flori de aproape un hectar şi jumătate, iar, deocamdată, se încearcă luarea unor decizii manageriale astfel încât să se menţină pe piaţă cu succes.
Pe lângă costurile cu energia şi materiile prime, directorul economic arată că, în România, de la 1 ianuarie, a fost majorat salariul minim pe economie, fapt ce pune încă o presiune pe agenţii economici.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau