Află cum distribuie ieşenii 2% din impozitul pe venit
Dimensiune font:
* angajaţii ieşeni sprijină anual cu milioane de lei institutele de cercetare, bisericile sau organizaţiile non-guvernamentale * Codul Fiscal permite din anul 2008 direcţionarea a 2% din impozitul pe venit către o entitate la alegerea contribuabilului * aproximativ 60.000 de ieşeni sunt aşteptaţi să valorifice anul acesta de prevederea din Codul Fiscal
Institutele de cercetare, sănătatea şi organizaţiile religioase sunt principalele entităţi către care angajaţii ieşeni preferă să-şi redirecţioneze 2% din impozitul pe venit. De la apariţia acestei oportunităţi şi până în prezent mii de angajaţi optează anual pentru ajutorarea organizaţiei non-guvernamentale preferate, pentru sprijinirea bisericilor sau pentru cazurile sociale promovate de fundaţiile din capitala Moldovei.
Anul 2008, primul în care Codul Fiscal a permis direcţionarea a două procente din impozit, a însemnat susţinerea mediului non-guvernamental ieşean cu nu mai puţin de 2,1 milioane de lei. „În anul 2008, 44.000 de persoane au direcţionat 2% către 1.900 de entităţi. Suma se ridică la 2,1 milioane de lei”, a detaliat Maria Ţăran, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice ale Judeţului Iaşi.
Sumele, dar şi numărul de beneficiari au crescut constant de la an la an. „În 2009, deja erau 54.000 de contribuabili care au redirecţionat procentul din impozit către 2.600 de entităţi, fiind vorba despre 3,1 milioane de lei. În anul 2010, 56.676 de persoane, aproximativ 28% din totalul din Iaşi, au virat sume către 2.764 de entităţi, valoarea acestora fiind de 3,5 milioane de lei”, a completat purtătorul de cuvânt al DGFPJ Iaşi.
Cercetarea şi bisericile, în topul preferinţelor
Creşterea s-a menţinut şi pe parcursul anului trecut, când 57.231 de ieşeni au virat către peste 3.000 de organizaţii şi fundaţii sume de peste patru milioane de lei. „Pe primul loc ca şi domeniu de activitate se află entităţile care activează în domeniul cercetării, sănătăţii sau al învăţământului, cu 45% dintre opţiuni. Bisericile, mănăstirile şi parohiile sunt pe locul al doilea, cu 25% dintre viramente iar pe locul al treilea sunt societăţile de binefacere, cele caritabile şi fundaţiile”, a precizat Maria Ţăran.
La fel ca şi în anii trecuţi, Codul Fiscal pune la dispoziţia contribuabililor mecanismul de redirecţionare a 2% din impozitul pe venitul anului 2012 către o entitate non-profit. Conform Ministerului Finanţelor, contribuabilii trebuie să completeze formularul 230, în cazul veniturilor provenite din salarii, sau declaraţia 200, în cazul celor care au venituri din alte surse, precum profesiile libere. „Aceşti 2% oricum sunt reţinuţi şi sunt viraţi către bugetul de stat. Dacă persoanele au o organizaţie sau o fundaţie pe care doresc să o sprijine, aceasta este cea mai bună modalitate”, a conchis purtătorul de cuvânt al Fiscului. (Dana Chiru)
*25 mai este data limită până la care pot fi depuse formularele prin care contribuabilii redirecţionează cei 2% din impozitul pe venit.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
will
Apr 17, 2013
decat sa ramana la bugetul de stat si sa fie dati catre diverse firme cu licitatii trucate pe drumuri si alte manarii,mai bine directionez acest procent mic catre ceva util si bun in favoarea contribuabilului.anul trecut din cate am inteles sa cumparat un elicopter si cateva ambulante noi.si ma bucura sa vad ca aceste achizitii au utilitate si eficiente.sper sa gandeasca cat mai multi ca mine si sa facem ceva bun,ca de rele auuzim toata ziua de cand ne trezim si pana la terminarea zilei.o zi buna tuturor cititorilor.
Adauga comentariul tau