Argus Constanţa vrea peste 13 mil. lei de la presupuşii locotenenţi ai lui Chelu
Dimensiune font:
Conducerea producătorului de ulei comestibil Argus Constanţa, cea înregistrată la Registrul Comerţului, a convocat acţionarii pentru a aproba tragerea la răspundere în instanţă a 13 persoane pentru prejudicii echivalând cu peste 3 milioane de euro, potrivit declaraţiei directorului general Ioan Păuna. Cei 13 ar fi oamenii omului de afaceri Cătălin Chelu, inclusiv cei care „şi-au asumat ilegal funcţiile de conducere ale companiei“, a mai declarat Ioan Păuna pentru ECONOMICA.NET.
Prejudiciul reiese dintr-un audit financiar realizat de PricewaterhouseCoopers, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Ioan Păuna, directorul general al Argus Constanţa (simbol bursier UARG). Raportul auditorului financiar va fi prezentat în aceeaşi AGA din 25 februarie, care urmează să aprobe „declanşarea acţiunii în răspundere“ a celor 13 persoane implicate.
Printre cele 13 persoane incriminate se numără Sorin Panaite, care şi-ar fi asumat ilegal rolul de preşedinte al consiliului de administraţie al Argus Constanţa (UARG), sub acoperirea firmelor prin care omul de afaceri Cătălin Chelu controla societatea, potivit lui Ioan Păuna.
Ar urma să fie tras la răspundere şi Gabriel Constantinescu, fostul director general aflat în tabăra lui Chelu. Gabriel Constantinescu a fost amendat pentru că nu a permis participarea la o AGA a reprezentanţilor unor acţionari semnificativi precum SIF Oltenia (SIF5) şi fondul de investiţii Business Capital for Romania-Opportunity, controlat de BCR.
Argus Constanţa (UARG) era, până acum doi ani, al doilea cel mai mare producător de ulei comestibil de pe piaţă, după Bunge.
Acum este supendată de la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) încă din 17 septembrie 2011, tocmai în vederea clarificării dreptului de administrare. Mai multe litigii sunt în curs în acest sens.
Alţii din cei 13 incriminaţi sunt reprezentanţi ai firmelor controlate de Cătălin Chelu, care ar fi printre cele care au pricinuit prejudiciile de peste 3 milioane de euro (circa 13,5 milioane de lei) firmei constănţene.
Prejudicii
Tranzacţiile incriminate s-ar fi produs între 16 septembrie 2011 şi 31 iulie 2012, potrivit convocatorului AGA din 25 februarie. În mare parte din perioada menţionată, conducerea înregistrată la Registrul Comerţului nici nu a fost lăsată să intre în sediul societăţii. Mai multe nereguli şi lipsuri au fost constatate la preluarea conducerii de către administratorii autorizaţi.
„Au încheiat o mulţime de tranzacţii inoportune şi păguboase şi au folosit ilegal fondurile societăţii. Panaite Sorin, de pildă, a ridicat 120.000 de lei din care abia am putut recupera jumătate. Oamenii lui Chelu a obligat societatea să achiziţioneze mărfuri de care nu avea deloc nevoie, sau servicii pe care şi le putea asigura singură“, a mai declarat Ioan Păuna, pentru ECONOMICA.NET.
Astfel, Argus Constanţa (UARG) ar fi cumpărat farfurii şi ceşti de 700.000 de lei de la firma Debrocons şi vin de 200.000 de lei de la Vinia, firme controlate de Chelu, potrivit directorului general al Argus. Într-un raport trimis la Bursă în 23 octombrie anul trecut, se precizează că Argus mai avea pe stoc băuturi alcoolice de peste 133.000 de lei şi ceramică de aproape 130.000 de lei.
Cel mai mare prejudiciu ar fi fost provocat de Galfinband Automatizări SA Galaţi, care are de plătit peste 5,2 milioane de lei. De asemenea Auto Transpeed are de dat 1,2 milioane de lei, plata în avans a unor servicii de transport de 2 milioane de lei, de care Argus ar fi urmat să beneficieze timp de patru ani. Argus nu avea nevioie de astfel de servicii, căci are propria companie de transport.
„Acestea sunt doar câteva detalii din mecanismul de sifonare a banilor Argus, despre care am înţeles că se repetă şi la alte companii din ţară. Din acelaşi mecanism face parte şi declararea procedurii de insolvenţă tocmai a unor companii care ne-au prejudiciat, doar pentru a nu ne da bani“, relatează Ioan Păuna.
În situaţie de insolvenţă ar fi Comat Galaţi, de la care Argus nu mai poate recupera 700.000 de lei.
La 19 iulie, mai multe firme controlate de Cătălin Chelu aveau peste 40% din acţiunile UARG, potrivit site-ului BVB. Pe piaţă se acredita faptul că acţionarii asupra cărora Chelu are influenţă deţin peste 50% din acţiunile UARG. O lună mai târziu, deţinerile concertate ale lui Chelu se reduceau, oficial la 32,)%, pentru a se evita oferta de preluare obligatorie la deţineri de peste 33%.
Sancţiuni
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a sancţionat, de mai multe ori, cu amenzi care cumulează mai multe sute de mii de lei, pe Cătălin Chelu şi pe colaboratorii săi, acuzând faptul că nu declanşează ofertele de preluare obligatorii la mai multe firme, printre care Electroargeş Curtea de Argeş şi Lacta Giurgiu.
Anterior CNVM avertizase firmele din grupul lui Cătălin Chelu pentru că nu au derulat oferte publice la 12 companii de pe bursă la care omul de afaceri a ajuns să deţină pachete de control. Printre ele şi Argus Constanţa, dar şi Altur Slatina (ALT), Carbochim Cluj (CBC), Electroargeş Curtea de Argeş (UARG), Lactate Natura, Mecanica Rotes (METY), Comat Galaţi, Mobila Rădăuţi, Aurora Tg. Frumos, Faimar Baia Mare (FMAR), Galfinband.
Atunci, în august 2011, pentru toate aceste oferte, Cătălin Chelu ar fitrebuit să pună l abătaie aproape 140 de milioane de lei.
Cătălin Chelu are reputaţia unui om de afaceri controversat. A fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la şase ani de închisoare cu executare pentru tentativa de mituire a fostului secretar de stat în Ministerul de Interne Dan Valentin Fătuloiu. Verdictul nu este definitiv.
În luna septembrie 2011, a fost oprit accesul la o AGA UARG controversată, reprezentanţilor mai multor investitori, printre care SIF Oltenia (SIF5) şi fondul de investiţii Business Capital For Romania-Opportunity, , controlat de BCR. Atunci oamenii lui Chelu ar fi preluat conducerea de facto a companiei.
În aceste condiţii controversate a fost ales un nou consiliu de administraţie, format din persoanele bănuite că acţionează concertat cu Chelu. Hotărârile AGA au fost contestate în instanţă şi nu au fost înregistrate la Registrul Comerţului, astfel că administratorii aleşi atunci nu îşi puteau exercita funcţiile.
Ulterior, după intervenţia CNVM, o altă AGA, la care au participat şi SIF Oltenia şi fondul de investiţii al BCR, a fost aleasă o nouă conducere. Deciziile acestei AGA au fost înregistrate la Registrul Comerţului, dar noii administratori nu au putut prelua efectiv conducerea Argus, decât astă vară, când li s-a permis accesul în societate.
La AGA Argus din 25 februarie nu vor avea drept de vot 24 de acţionari, firme şi persoane fizice, care ar acţiona concertat cu interesele lui Cătălin Chelu şi care au peste 10% din acţiunile UARG.
„Nu ştiu ce să comentez. trebuie să verific şi eu care e realitatea. Dar, la prima vedere, faptul că o firmă are datorii la o altă firmă , nu înseamnă că e prejudiciu“, a declarat Cătălin Chelu, în replică, la solicitarea ECONOMICA.NET.
Rezultate
Acum câteva luni, la preluarea gestiunii companiei de la reprezentanţii omului de afaceri Cătălin Chelu, actuala conducere a UARG a făcut publice rezultatele aferente primelor şapte luni ale anului 2012.
Vânzările Argus au coborât cu 45% faţă de perioada similară a anului trecut, la 74,7 mil. lei. De la un profit net de 7,3 miliane de lei, compania a ajuns la pierderi de 4,89 milioane de lei.
„Vă daţi seama că prejudiciile de care v-am vorbit vor trebui să fie provizionate“, a mai spus Ioan Păuna, directorul general al Argus Constanţa (UARG).
La 31 iulie 2012 se înregistrau „creanţe neîncasate de 7.888.020 lei, datorate ARGUS S.A. de societăţile asociate grupului Chelu Cătălin Constantin, iar în stocuri este inclusă şi suma de 2.061.520 lei, reprezentând mărfuri şi avansuri pentru mărfuri ce nu sunt utile activităţii societăţii în relaţia cu firme din acelaşi grup“.
“Rezultatele înregistrate de societate sunt cauzate în principal de lipsa de finanţare a societăţii datorată neîncrederii instituţiilor de creditare faţă de managementul asigurat în perioada august 2011-31.07.2012 şi faţă de grupul de societăţi deţinute direct sau indirect de dl. Chelu Constantin Cătălin care a impus o politică ostilă celorlalţi acţionari.
Lipsa disponibilităţilor băneşti nu a permis achiziţia de floarea soarelui pentru a fi procesată astfel că secţii importante din societate au avut perioade mari de întrerupere a activităţii”, se arată în raportul publicat de reprezentanţii Argus pe bursă“, scria în raportul trimis la Bursă în octombrie 2012, inginerul Ioan Păuna.
economica.net
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau