Argus Constanţa vrea peste 13 mil. lei de la presupuşii locotenenţi ai lui Chelu

default

Dimensiune font:

| 24-01-2013 12:17

 

Conducerea producătorului de ulei comestibil Argus Constanţa, cea înregistrată la Registrul Comerţului, a convocat acţionarii pentru a aproba tragerea la răspundere în instanţă a 13 persoane pentru prejudicii echivalând cu peste 3 milioane de euro, potrivit declaraţiei directorului general Ioan Păuna. Cei 13 ar fi oamenii omului de afaceri Cătălin Chelu, inclusiv cei care „şi-au asumat ilegal funcţiile de conducere ale companiei“, a mai declarat Ioan Păuna pentru ECONOMICA.NET.
 

Prejudiciul reiese dintr-un audit financiar realizat de PricewaterhouseCoopers, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Ioan Păuna, directorul general al Argus Constanţa (simbol bursier UARG). Raportul auditorului financiar va fi prezentat în aceeaşi AGA din 25 februarie, care urmează să aprobe „declanşarea acţiunii în răspundere“ a celor 13 persoane implicate.

Printre cele 13 persoane incriminate se numără Sorin Panaite, care şi-ar fi asumat ilegal rolul de preşedinte al consiliului de administraţie al Argus Constanţa (UARG), sub acoperirea firmelor prin care omul de afaceri Cătălin Chelu controla societatea, potivit lui Ioan Păuna.

Ar urma să fie tras la răspundere şi Gabriel Constantinescu, fostul director general aflat în tabăra lui Chelu. Gabriel Constantinescu a fost amendat pentru că nu a permis participarea la o AGA a reprezentanţilor unor acţionari semnificativi precum SIF Oltenia (SIF5) şi fondul de investiţii Business Capital for Romania-Opportunity, controlat de BCR.

Argus Constanţa (UARG) era, până acum doi ani, al doilea cel mai mare producător de ulei comestibil de pe piaţă, după Bunge.

Acum este supendată de la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) încă din 17 septembrie 2011, tocmai în vederea clarificării dreptului de administrare. Mai multe litigii sunt în curs în acest sens.

Alţii din cei 13 incriminaţi sunt reprezentanţi ai firmelor controlate de Cătălin Chelu, care ar fi printre cele care au pricinuit prejudiciile de peste 3 milioane de euro (circa 13,5 milioane de lei) firmei constănţene.


Prejudicii

Tranzacţiile incriminate s-ar fi produs între 16 septembrie 2011 şi 31 iulie 2012, potrivit convocatorului AGA din 25 februarie. În mare parte din perioada menţionată, conducerea înregistrată la Registrul Comerţului nici nu a fost lăsată să intre în sediul societăţii. Mai multe nereguli şi lipsuri au fost constatate la preluarea conducerii de către administratorii autorizaţi.

„Au încheiat o mulţime de tranzacţii inoportune şi păguboase şi au folosit ilegal fondurile societăţii. Panaite Sorin, de pildă, a ridicat 120.000 de lei din care abia am putut recupera jumătate. Oamenii lui Chelu a obligat societatea să achiziţioneze mărfuri de care nu avea deloc nevoie, sau servicii pe care şi le putea asigura singură“, a mai declarat Ioan Păuna, pentru ECONOMICA.NET.

Astfel, Argus Constanţa (UARG) ar fi cumpărat farfurii şi ceşti de 700.000 de lei de la firma Debrocons şi vin de 200.000 de lei de la Vinia, firme controlate de Chelu, potrivit directorului general al Argus. Într-un raport trimis la Bursă în 23 octombrie anul trecut, se precizează că Argus mai avea pe stoc băuturi alcoolice de peste 133.000 de lei şi ceramică de aproape 130.000 de lei.

Cel mai mare prejudiciu ar fi fost provocat de Galfinband Automatizări SA Galaţi, care are de plătit peste 5,2 milioane de lei. De asemenea Auto Transpeed are de dat 1,2 milioane de lei, plata în avans a unor servicii de transport de 2 milioane de lei, de care Argus ar fi urmat să beneficieze timp de patru ani. Argus nu avea nevioie de astfel de servicii, căci are propria companie de transport.

„Acestea sunt doar câteva detalii din mecanismul de sifonare a banilor Argus, despre care am înţeles că se repetă şi la alte companii din ţară. Din acelaşi mecanism face parte şi declararea procedurii de insolvenţă tocmai a unor companii care ne-au prejudiciat, doar pentru a nu ne da bani“, relatează Ioan Păuna.

În situaţie de insolvenţă ar fi Comat Galaţi, de la care Argus nu mai poate recupera 700.000 de lei.

La 19 iulie, mai multe firme controlate de Cătălin Chelu aveau peste 40% din acţiunile UARG, potrivit site-ului BVB. Pe piaţă se acredita faptul că acţionarii asupra cărora Chelu are influenţă deţin peste 50% din acţiunile UARG. O lună mai târziu, deţinerile concertate ale lui Chelu se reduceau, oficial la 32,)%, pentru a se evita oferta de preluare obligatorie la deţineri de peste 33%.


Sancţiuni

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a sancţionat, de mai multe ori, cu amenzi care cumulează mai multe sute de mii de lei, pe Cătălin Chelu şi pe colaboratorii săi, acuzând faptul că nu declanşează ofertele de preluare obligatorii la mai multe firme, printre care Electroargeş Curtea de Argeş şi Lacta Giurgiu.

Anterior CNVM avertizase firmele din grupul lui Cătălin Chelu pentru că nu au derulat oferte publice la 12 companii de pe bursă la care omul de afaceri a ajuns să deţină pachete de control. Printre ele şi Argus Constanţa, dar şi Altur Slatina (ALT), Carbochim Cluj (CBC), Elec­tro­argeş Curtea de Argeş (UARG), Lactate Natura, Mecanica Rotes (METY), Comat Galaţi, Mobila Ră­dăuţi, Aurora Tg. Frumos, Faimar Baia Mare (FMAR), Galfinband.
Atunci, în august 2011, pentru toate aceste oferte, Cătălin Chelu ar fitrebuit să pună l abătaie aproape 140 de milioane de lei.

Cătălin Chelu are reputaţia unui om de afaceri controversat. A fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la şase ani de închisoare cu executare pentru tentativa de mituire a fostului secretar de stat în Ministerul de Interne Dan Valentin Fătuloiu. Verdictul nu este definitiv.

În luna septembrie 2011, a fost oprit accesul la o AGA UARG controversată, reprezentanţilor mai multor investitori, printre care SIF Oltenia (SIF5) şi fondul de investiţii Business Capital For Romania-Opportunity, , controlat de BCR. Atunci oamenii lui Chelu ar fi preluat conducerea de facto a companiei.

În aceste condiţii controversate a fost ales un nou consiliu de administraţie, format din persoanele bănuite că acţionează concertat cu Chelu. Hotărârile AGA au fost contestate în instanţă şi nu au fost înregistrate la Registrul Comerţului, astfel că administratorii aleşi atunci nu îşi puteau exercita funcţiile.

Ulterior, după intervenţia CNVM, o altă AGA, la care au participat şi SIF Oltenia şi fondul de investiţii al BCR, a fost aleasă o nouă conducere. Deciziile acestei AGA au fost înregistrate la Registrul Comerţului, dar noii administratori nu au putut prelua efectiv conducerea Argus, decât astă vară, când li s-a permis accesul în societate.

La AGA Argus din 25 februarie nu vor avea drept de vot 24 de acţionari, firme şi persoane fizice, care ar acţiona concertat cu interesele lui Cătălin Chelu şi care au peste 10% din acţiunile UARG.

„Nu ştiu ce să comentez. trebuie să verific şi eu care e realitatea. Dar, la prima vedere, faptul că o firmă are datorii la o altă firmă , nu înseamnă că e prejudiciu“, a declarat Cătălin Chelu, în replică, la solicitarea ECONOMICA.NET.

 


Rezultate

Acum câteva luni, la preluarea gestiunii companiei de la reprezentanţii omului de afaceri Cătălin Chelu, actuala conducere a UARG a făcut publice rezultatele aferente primelor şapte luni ale anului 2012.

Vânzările Argus au coborât cu 45% faţă de perioada similară a anului trecut, la 74,7 mil. lei. De la un profit net de 7,3 miliane de lei, compania a ajuns la pierderi de 4,89 milioane de lei.

„Vă daţi seama că prejudiciile de care v-am vorbit vor trebui să fie provizionate“, a mai spus Ioan Păuna, directorul general al Argus Constanţa (UARG).

La 31 iulie 2012 se înregistrau „creanţe neîncasate de 7.888.020 lei, datorate ARGUS S.A. de societăţile asociate grupului Chelu Cătălin Constantin, iar în stocuri este inclusă şi suma de 2.061.520 lei, reprezentând mărfuri şi avansuri pentru mărfuri ce nu sunt utile activităţii societăţii în relaţia cu firme din acelaşi grup“.

“Rezultatele înregistrate de societate sunt cauzate în principal de lipsa de finanţare a societăţii datorată neîncrederii instituţiilor de creditare faţă de managementul asigurat în perioada august 2011-31.07.2012 şi faţă de grupul de societăţi deţinute direct sau indirect de dl. Chelu Constantin Cătălin care a impus o politică ostilă celorlalţi acţionari.

Lipsa disponibilităţilor băneşti nu a permis achiziţia de floarea soarelui pentru a fi procesată astfel că secţii importante din societate au avut perioade mari de întrerupere a activităţii”, se arată în raportul publicat de reprezentanţii Argus pe bursă“, scria în raportul trimis la Bursă în octombrie 2012, inginerul Ioan Păuna.

 

economica.net

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei