Economia pe scurt
Dimensiune font:
* Nivelul veniturilor colectate, sub media UE * Piaţa neagră a ţigărilor, în floare în regiunea Nord-Est * Vânzările Toyota s-au diminuat * Nota de plată pe 2014 faţă de creditorii externi *
830 de tone de apă minerală, retrase de la comercializare
Nivelul veniturilor colectate, sub media UE
România are, la ora actuală, un nivel de colectare a veniturilor ca pondere în Produsul Intern Brut (PIB) între 32,5 şi 33,7%, cu 10 puncte procentuale sub media Uniunii Europene. Potrivit ministrului Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, în următorii patru ani se doreşte o îmbunătăţire a colectării veniturilor la bugetul general de consolidat de 4%. „Ca urmare a înfiinţării noii entităţi de control fiscal, Direcţia Naţională de Antifraudă Fiscală, şi în proiectul cu Banca Mondială, avem o îmbunătăţire a colectării anuală de 0,5 puncte procentuale, adică în patru ani de reformă să avem două puncte procentuale ca pondere în PIB ca şi colectare a veniturilor la bugetul general consolidat, fără nicio majorare sau scădere de taxe. În urma acestei reforme, îmi doresc ca gradul de colectare ca pondere în PIB să fie dublu, adică de 4%“, a afirmat ministrul Finanţelor. (Dana Chiru)
Piaţa neagră a ţigărilor, în floare în regiunea Nord-Est
Contrabanda cu ţigarete din România s-a diminuat, în iulie 2013, până la 11,8%, faţă de 12,6% cât se consemna în luna anterioară, conform datelor companiei de cercetare Novel Research. Per ansamblu, în ultimul an şi jumătate, piaţa neagră a ţigaretelor s-a menţinut, în medie, la circa 13% din piaţa totală a ţigaretelor. Potrivit sursei citate, pentru luna iulie, o scădere semnificativă a fost înregistrată în regiunile Nord-Vest şi Sud-Vest, iar pentru prima dată, în ultimii cinci ani, Nord-Est (26%) devine cea mai afectată regiune de comerţul ilicit, urmată de regiunile Vest (24,4%) şi Nord-Vest (13,5%). Din punct de vedere al provenienţei, produsele cu timbru de Moldova şi Ucraina rămân, în iulie, la un nivel aproximativ similar lunii precedente, furnizând 23,2%, respectiv 22,8% din comerţul ilicit. Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al României, al doilea după companiile din sectorul petrolier. (Alina Stan)
Vânzările Toyota s-au diminuat
Constructorul auto nipon Toyota a anunţat că vânzările înregistrate în România s-au diminuat. Astfel, în intervalul ianuarie-iunie 2013, au fost comercializate în România 1.126 de unităţi Toyota (Passanger Car + Light Comercial Vehicle), în scădere cu 6,71% faţă de primul semestru din anul anterior, când au fost vândute 1.207 de exemplare. Din acest total, modelul Auris a fost preferat de către 250 de români, mai mult cu 22,5% comparativ cu ianuarie-iunie 2012, interval în care se comercializaseră 204 unităţi. Noua generaţie Auris de la Toyota este disponibilă în România, începând din februarie 2013, atât în varianta clasică de motorizare, cât şi în versiune hibrid, preţul de lansare fiind de 14.508 euro (TVA inclusă). (Dana Chiru)
Nota de plată pe 2014 faţă de creditorii externi
România trebuie să plătească peste 1,172 miliarde euro către Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în 2014, cu 0,72% mai mult decât în 2013, din împrumutul stand-by contractat în 2009. Potrivit datelor furnizate de Guvernul României, suma care trebuie plătită către FMI se ridică la 1,002 miliarde euro, cea către UE la 150,1 milioane euro, iar către BIRD 20,5 milioane euro. Din peste un miliard de euro ce trebuie să ajungă la FMI, 984,8 milioane euro reprezintă rambursări de rate de capital şi 17,2 milioane euro plăţi de dobânzi şi comisioane. În ceea ce priveşte plata către Uniunea Europeană, întreaga sumă reprezintă plăţi de dobânzi şi comisioane ca şi în cazul BIRD. România trebuie să efectueze, în acest an, plăţi în valoare totală de peste 1,164 miliarde euro către FMI, UE şi BIRD. De la începutul anului, din suma totală datorată au fost achitate 721 milioane euro. (Alina Stan)
830 de tone de apă minerală, retrase de la comercializare
Peste 800.000 de litri de apă minerală şi de izvor, respectiv 10,6% din cantitatea totală de 7,88 milioane de litri verificată de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) nu respectau prevederile legale în vigoare privind protecţia consumatorilor. „Inspectorii au aplicat 486 de sancţiuni contravenţionale constând în 202 avertismente şi 284 de amenzi însumând 820.000 lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor. De asemenea, inspectorii veterinari au oprit temporar de la comercializare circa 830.000 litri apă minerală naturală şi apă de izvor, în valoare de 759.367 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate“, au transmis oficialii ANPC. Principalele abateri constatate de inspectori se referă la faptul că apa minerală era depozitată în afara spaţiului special amenajat, în aer liber, la temperatura mediului ambiant, De asemenea, apa minerală naturală era depozitată contrar indicaţiilor producătorului, direct pe pardoseală şi la o temperatură de peste 35° C. (Dana Chiru)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau