Evaziunea în sectorul cărnii, 230 de milioane de euro pe an
Dimensiune font:
Atât pierde statul anual din economia la negru în acest domeniu de activitate. Situaţia s-a acutizat după majorarea taxei pe valoare adăugată la carne şi produsele din carne. O eventuală reducere a TVA ar fi benefică atât pentru producători, cât şi pentru cumpărători.
Statul a pierdut anual, sistematic, 230 de milioane de euro din cauza evaziunii fiscale în sectorul cărnii, după creşterea taxei pe valoare adăugată de la 19% la 24%, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Achim Irimescu. „În momentul în care TVA a crescut de la 19% la 24%, sectorul cărnii spune că statul a pierdut sistematic 230 de milioane de euro pe an şi peste 70.000 de tone de carne au dispărut din zona albă în piaţa neagră. Cu cifre este uşor să dovedeşti că o astfel de măsură (de reducere a TVA la carne - n.r.) este binevenită”, a spus Irimescu, în conferinţa de deschidere a Târgului Internaţional CARNEXPO 2013.
Acesta a reamintit faptul că, din septembrie, a fost aplicat TVA redus la pâine, respectiv 9%, iar în prezent este important controlul, pentru a se vedea eficienţa măsurii, care a urmărit reducerea evaziunii fiscale în sector. „În mod sigur, dacă reuşita în sectorul pâinii va fi cea scontată, se va trece la reducerea TVA la carne şi, de ce nu, la lapte, pentru că în statele din Vest TVA la produsele alimentare este 6 - 7%”, a declarat Irimescu.
Printre cele mai mici preţuri din Europa
O eventuală reducere a TVA la carne se va reflecta iniţial în calitatea produselor, nu în preţ, astfel că, la un preţ corect, vom avea un produs corect, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. „Pentru consumatori, măsura nu înseamnă în prima fază reducerea preţului, trebuie să fim foarte clari! Pentru consumatori, ar trebui să fie un produs corect. Un producător, pentru a oferi la un preţ mai mic în condiţiile unui TVA mare, poate să modifice reţeta. În cazul în care preţul este corect, vom avea şi un produs corect şi nu va dispărea nici producătorul român de pe piaţă, iar consumatorul va fi mulţumit”, susţine Irimescu.
Acesta a precizat că, în România, preţul cărnii este mult mai mic comparativ cu cel practicat în unele state din Vest. De exemplu, în Belgia, preţul pe kilogram la carnea de porc nu scade sub 10 euro, în timp ce pentru carnea cu o calitate deosebită urcă şi la 20 de euro. La carnea de vită, preţul unui kilogram depăşeşte 12 euro, pe câtă vreme, în România, un kilogram de carne de vită se poate găsi cu 15 - 20 de lei. În ceea ce priveşte aplicarea cotei reduse de TVA în sectorul pâinii, Irimescu a spus că s-au aplicat multe amenzi, iar activitatea de control se va intensifica în perioada următoare. La rândul lor, producătorii de mezeluri speră ca reducerea TVA la carne să aibă loc anul viitor, iar măsura să se aplice pentru întreg lanţul de producţie.
„Noi sperăm că, după analiza care va fi făcută la sfârşitul acestui an, în a doua jumătate a anului viitor, să avem TVA redus la carne. De fapt, a fost şi o promisiune înainte de alegeri a actualului Guvern că va face acest lucru. Noi aşteptăm să se întâmple acest lucru. Ceea ce putem spune este că, dacă vom rămâne mai mulţi în viaţă, mai mulţi bani vom plăti la buget”- Radu Timiş, director general Cris-Tim
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau