Fondurile UE, la ultima strigare. Află ce bani mai sunt disponibili în acest an pentru Moldova
Dimensiune font:
* prin Programul Operaţional Regional, mediul de afaceri mai poate accesa bani europeni doar pentru dezvoltarea structurilor de business * şi fermierii din Moldova pot accesa fonduri nerambursabile pe linii de finanţare deschise până la mijlocul acestei luni
Puţine surse de finanţare au rămas disponibile pentru mediul de afaceri şi autorităţile din Moldova prin Programul Operaţional Regional (POR). În ultimul an din exerciţiul financiar 2007-2013, oamenii de afaceri din regiune mai pot depune proiecte pentru finanţare europeană pe domeniul de intervenţie 4.1 „Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă regională şi locală“. „Domeniul de intervenţie este de 42,56 milioane de euro, conform hotărârii de realocare a fondurilor în cadrul POR aprobată de Comitetul de Monitorizare a Programului în noiembrie 2011“, a afirmat Gabriela Bobeanu, reprezentant al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.
Aceasta a explicat că proiectele depuse până acum la ADRNE acoperă alocarea financiară, dar încă se primesc documentaţii. „Suspendarea depunerii cererilor de finanţare va interveni atunci când valoarea proiectelor aflate în evaluare şi selecţie va atinge 150% din alocarea financiara, conform Instrucţiunii Autorităţii de Management“, au adăugat reprezentanţii ADRNE. Practic, prin aceste fonduri se realizează „structuri care asigură facilităţi şi/sau spaţii pentru desfăşurarea activităţilor economice de producţie şi de prestare servicii. Acestea au ca scop atragerea investiţiilor şi dezvoltarea potenţialului resurselor umane şi materiale ale zonei“.
Totodată, prin POR mai pot accesa fonduri şi autorităţile locale din regiune. Astfel, pentru „Polii de dezvoltare urbană“ Suceava şi Bacău sunt alocate câte 22,24 milioane de euro. Mai mult, spre sfârşitul lui 2012 au fost aprobate aproape 23 de milioane de euro nerambursabili pentru „sprijinirea investiţiilor în eficientizarea energetică a blocurilor. „Cererile de finanţare se pot depune în mod continuu la ADR Nord-Est începând cu 3 decembrie 2012, până la epuizarea alocării financiare“, au explicat oficialii ADRNE. Investiţiile din banii alocaţi prin POR trebuiesc finalizate până în 2015.
Mai multe posibilităţi de finanţare nerambursabilă sunt la dispoziţia fermierilor din Moldova prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Concret, pot fi accesate 150 de milioane de euro pe măsura 121-„Modernizarea exploataţiilor agricole“. Valoarea maximă nerambursabilă pentru fiecare proiect este de 1,6 milioane de euro, iar documentaţiile pot fi depuse până pe 18 ianuarie. 80 de milioane de euro sunt disponibile şi pe măsura 123-„Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi silvice“, termenul de depunere a proiectelor pentru această măsură s-a prelungit până la 1 februarie 2013. „Proiectele se depun la oficiile judeţene din regiune, unde se verifică dacă sunt în conformitate cu cerinţele din ghidul solicitantului, iar apoi ajung la centrele judeţene“, a explicat Anghel Ficu, directorul Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Iaşi. (Alina Stan)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau